27 september 2017 – Software-ontwikkelaar Dir​Act It uit Almere wil de komende jaren stevig groeien door aan bedrijven, die te maken hebben met uitdagende automatiseringsvraagstukken en een transformatie doorgaan in de logistiek of e-commerce, adequate oplossingen te bieden.

DirAct It staat aan de vooravond van een volgende groeispurt

Software-ontwikkelaar Dir​Act It uit Almere wil de komende jaren stevig groeien door aan bedrijven, die te maken hebben met uitdagende automatiseringsvraagstukken en een transformatie doorgaan in de logistiek of e-commerce, adequate oplossingen te bieden.

André van Rijn, oprichter, ondernemer en managing director van DirAct It, spreekt over zijn bedrijf als een solide partner voor innovatieve softwareontwikkeling met de Ceyenne-software die wordt gebruikt voor de bouw van een logistiek omnichannel-platform voor bedrijven in logistieke dienstverlening, e-commerce en ​groothandel.

Het bedrijf wil in omzet en resultaat groeien, heeft tientallen serieuze, nieuwe klanten in het vizier en kwam uit bij NPEX om vers kapitaal bij beleggers aan te boren.

DirAct It geeft een obligatielening uit van maximaal € 1,5 miljoen euro met een rente van 8% en een maximale looptijd van vijf jaar. “In deze fase van onze groei willen we zelf graag het stuur in handen houden om de groeistrategie met focus te kunnen uitvoeren”, vertelt André van Rijn. Met de ervaren ​CFO en mede-aandeelhouder Richard Reeskamp in de directie en in totaal 45 medewerkers, van wie er zeven zijn gestationeerd in Bulgarije, mikt Van Rijn met DirAct It op middelgrote mkb-bedrijven.

Diract helpt haar klanten het verschil te blijven maken in de zich snel ontwikkelende markt met veeleisende opdrachtgevers”, zegt Van Rijn. “Met de opkomst van internet en digitalisering is de complexiteit en snelheid van de processen bij deze bedrijven sterk toegenomen.

Veel bedrijven in logistiek en groothandel hebben voor hun complexe processen software-oplossingen nodig die door Diract geleverd kunnen worden. Vooral de radicale veranderingen in het consumentengedrag en de opmars van e-commerce, stelt de logistiek voor uitdagingen die door het gebruik van DirAct-software kunnen worden opgelost.

Onze klanten en prospects willen groeien en moeten veranderen,” vertelt Van Rijn over de gesprekken met betrekking tot de complexiteit in de zogeheten ‘back-end’ van order- en goederenstromen binnen logistieke bedrijven. Bij een nieuwe generatie managers en bedrijven gaat dat trouwens steeds vaker sneller dan in het verleden, omdat zij de kansen zien van deze it-ontwikkeling binnen hun organisaties om uiteindelijk ook succesvoller te kunnen zijn.

Vooral vanwege die toenemende complexiteit hebben bedrijven behoefte aan slimme, maar ook eenvoudige oplossingen. Van oudsher waren de systemen vaak gericht op één proces. Met de opkomst van het internet, e-commerce en overige digitalisering is de complexiteit en snelheid van de processen bij deze bedrijven sterk toegenomen.”

Van Rijn is zelf afkomstig uit de retail en groothandel van onder meer consumentenelektronica. Hij is gefascineerd door de waarde en functionaliteit van software voor operationele processen in een onderneming. Bedrijven, die de logistieke stromen optimaal willen organiseren door inzet van de
DirAct-software, zijn bij hem aan het goede adres. Enkele van de huidige klanten zijn onder meer Body & Fit Shop, CB Fashion, Coolcat, Guidion, MPM Oil, Petrol Industries, PGZ International, Riviera Maison en Smartphonehoesjes.

DirAct It investeerde tot dusver nauwelijks in marketing of reclame, behalve dat de onderneming aanwezig is op twee vakbeurzen. Bedrijven weten DirAct It desondanks heel goed te vinden dankzij effectieve ‘mond tot mond’-reclame. Het aantal opdrachtgevers is de laatste jaren sterk toegenomen, waardoor DirAct It een evenwichtig klantenbestand heeft opgebouwd.

Daarin past eveneens dat we er enkele jaren geleden bewust voor hebben gekozen om de medewerkers met grote expertise op ons vakgebied aan ons te binden,” zegt Van Rijn, die met zijn team een aantal groeistrategieën voor de komende jaren heeft uitgewerkt.

Een hoger tempo van autonome, organische groei in de Benelux wordt mogelijk gemaakt dankzij de investeringsimpuls via uitgifte van obligaties bij NPEX. Inzet van het eigen DirAct-salesapparaat heeft een hoge prioriteit naast een verdere versnelling van product development. Daarnaast zijn de eerste voorzichtige stappen gezet op de buitenlandse markt. De volgende mogelijke fase is het verder uitbreiden van het partnernetwerk in Nederland en daarbuiten.

Volgens Van Rijn zit DirAct It bovendien in een transformatie van technische diensten naar logistieke producten en consultancy, waarbij gebruikslicenties een steeds grotere rol gaan spelen. “Wij zijn op zoek naar langdurige samenwerking met de bedrijven die onze software gebruiken. Daar zit onze toegevoegde waarde en het zorgt tevens voor een stabiele basis van onze onderneming”, aldus Van Rijn.

De NPEX-introductie heeft in de ogen van Van Rijn nog een ander bijkomend voordeel.

De gesprekken in de aanloop naar het schrijven van het prospectus ervaren we als positief. Hoe zit ons bedrijf in elkaar? Hoe zorgen we voor transparantie naar onze investeerders? En hoe bericht je over resultaten en verwachtingen? Hier wordt DirAct It ook zelf gewoon sterker en beter van. We gaan ervan uit dat beleggers geïnteresseerd zijn in ons verhaal. We willen heel graag uitleggen wat onze potentie is en hoe we onze klanten verder kunnen helpen. En eerlijk gezegd, we staan te popelen om de nieuwe stappen te zetten. In wezen zijn we al bezig met de uitvoering,” besluit André van Rijn