10 maart 2022

De rijksoverheid steunt het duurzame warmtenet in de gemeente Peel en Maas door toekenning PAW

Het college van burgemeester en wethouders van Peel en Maas heeft in oktober vorig jaar besloten een aanvraag in te dienen voor de proeftuin Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Dit is een financiële ondersteuning van de Rijksoverheid voor het aardgasvrij maken van wijken in hun gemeente. Het college diende de aanvraag in voor het WarmteKoude Panningen om burgers te helpen bij het verduurzamen van hun woningen en bedrijven binnen haar gemeente. De ingediende PAW aanvraag is nu toegekend.

Het project
WarmteKoude Panningen is een initiatief van GroeneWarmte dé ontwikkelaar van warmteprojecten in de bestaande bouw en de lokale energiecoöperatie Peel Energie. De twee partijen willen impact maken en hebben samen het plan uitgewerkt. Verduurzaming geschiedt met warmtepompen, duurzame bronnen, opslag en flexibiliteit. De warmte zal lokaal worden ingezet voor de verwarming van woningen en gebouwen. Het plan voorziet ook in een opgezet energiebesparingsprogramma voor de burgers en bedrijven in Panningen. In het plan is ook duurzame koeling mogelijk. Met de PAW-bijdrage kunnen we sneller impact maken om de woningen en bedrijven in het 1e aardgasvrije-plangebied van Panningen te isoleren en verder duurzaam te maken. De volgende stap is de uitwerking en uitrol van een WarmteKoude-net op duurzame warmtebronnen. Ook hiervoor is een deel van de financiële ondersteuning bedoeld.

Samenwerkingsovereenkomst
De initiatiefnemers hebben de samenwerking gezocht met de gemeente Peel en Maas en woningcorporatie Wonen Limburg. In het najaar 2021 hebben de vier partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend. De gemeente Peel en Maas heeft op verzoek van de initiatiefnemers eind vorig jaar de PAW-aanvraag ingediend bij het Rijk en de bijdrage van ca. € 4 miljoen is nu toegekend.

GroeneWarmte
“Met deze PAW- van de Rijksoverheid, kunnen we de volgende stap zetten in de uitwerking en uitrol van een WarmteKoude-net op duurzame warmtebronnen in de eerste wijk van Panningen. Door energiebesparing en door gebruik te maken van plaatselijke duurzame bronnen, kunnen we het aardgasverbruik in de toekomst steeds verder verlagen. De toekenning van de PAW-bijdrage voor het project en de ontwikkeling van de energieprijzen maakt dit initiatief voor alle betrokkenen steeds gunstiger”; aldus Aris de Groot, CEO van GroeneWarmte.

Informatie over het initiatief en het plangebied is te vinden op www.wkpanningen.nl en de website van GroeneWarmte/projecten.

Bereikbaarheid GroeneWarmte: www.GroeneWarmte.com
Aris de Groot – CEO: [email protected]