RR Mechatronics

RR Mechatronics is een medisch technologiebedrijf dat bloedanalyse instrumenten voor laboratoria ontwikkelt en produceert.

Wij zijn Masters of Measurement.

De Starrsed TL is een uniek bloedbezinkingsautomaat voor alle veeleisende TLA-laboratoria (Total Lab Automation).

Hierbij wordt voor de bloedmetingen de Westergren methodiek gehanteerd, dat als de gouden standaard (reference method) in de medische sector wordt aangehouden.

Emissie RR Mechatronics 11% Obligatie IV

Nieuw op NPEX? Reserveer zonder verplichtingen

Rente: 11% per jaar (excl. servicekosten), maandelijks uitgekeerd

Zekerheden: Pandrecht op debiteuren en voorraden

Deelname emissie: Vanaf € 500 (5 obligaties)

Looptijd: 72 maanden

Lening: € 5.000.000

Einde inschrijving emissie: 16 mei 2024

Informatie Memorandum: Klik hier

Nog géén NPEX-rekening?

Heeft u al een NPEX-rekening?

Over RR Mechatronics

Bij RR Mechatronics vinden wij het heel belangrijk dat elke patiënt de juiste diagnose krijgt. Hiervoor ontwikkelen en produceren wij high quality bloedanalyse systemen die wereldwijd gebruikt worden in medische en research laboratoria.

RR Mechatronics (sinds 1986) is een snelgroeiend medisch technologiebedrijf dat in de drie opeenvolgende jaren 2016, 2017, 2018 en 2019 zich heeft gekwalificeerd als FD Gazelle, een award voor snelgroeiende Nederlandse ondernemingen.

Productlijnen

RR Mechatronics richt zich op de volgende vier productlijnen:

  1. Starrsed bezinkingsanalyzers
  2. Lorrca
  3. RPI
  4. Reagens en Quality controls

1: Starrsed bezinkingsanalyzers

RR Mechatronics is wereldmarktleider in instrumenten die bloedbezinking meten, een van ’s werelds meest aangevraagde bloedtesten in laboratoria.  Jaarlijks doen onze bloedbezinkingsautomaten 100 miljoen metingen volgens de gouden standaard voor het meten van bloedbezinking. Onze Starrsed range instrumenten voor bloedbezinking beslaat instrumenten voor kleine tot de grootste laboratoria van de wereld. Starrsed is de gouden standaard voor geautomatiseerde bloedbezinking.

De Starrsed bezinkinganalyzers  van RR Mechatronics zijn uniek doordat deze de enige zijn die de gouden standaard Westergren gebruiken. RR Mechatronics is de enige firma die deze methode heeft geautomatiseerd.

De Starrsed range bestaat uit 4 instrumenten:

De Starrsed ST (Single Tube) is voor laboratoria waar dagelijks maar weinig bloedbezinkingen worden gedaan. De laboratorium medewerker plaatst telkens een tube met een bloedmonster handmatig in het instrument waarna de Starrsed ST automatisch de meting uitvoert.

De Starrsed RS (Rack Series) neemt niet één tube tegelijk op, maar neemt racks waarin steeds 10 tubes zijn gezet. De RS wordt in grotere laboratoria gebruikt.

De Starrsed TL (Track Line) is ontworpen om rechtstreeks aan tracksystemen (systemen met transportbanden) te worden geplaatst. Een robotarm neemt na lezing van een barcode een tube van een track (transportband) en plaatst de tube in de Starrsed TL waarna de meting plaatsvindt. Na de meting plaatst de robotarm de gebruikte tube terug op de track waarna deze naar een volgend station gaat voor verdere metingen of opgeslagen wordt.

De Starrsed RL (Rack Line) is ontworpen om geïntegreerd te worden in een Sysmex XN hematologielijn. Sysmex Corporation ontwikkelt en verkoopt instrumenten die complete bloedtesten verzorgen. De Sysmex XN-lijn van Sysmex Corporation is het instrument dat geschikt is om grotere aantallen bloedtubes te analyseren.

Wij zijn sinds 2018 bezig om onze Starrsed instrumenten voor bloedbezinking te vernieuwen om verdere groei mogelijk te maken. Sinds 2018 hebben wij in product development geïnvesteerd. Dit project is in 2022 opgeknipt in drie sub-projecten om betere aansluiting te vinden bij de marktsegmenten: van kleine laboratoria met kleine volumes (huisartsenposten) tot volledige geautomatiseerde laboratoria die honderden tests per dag doen. De drie sub-projecten behelzen het volgende:

  • Wemma (opvolger van de ST-lijn) die handmatig dan wel geautomatiseerd bloedbezinking kan doen voor kleinere laboratoria en voor laboratoria in opkomende markten in het Midden-Oosten, (Zuidoost) Azië en Afrika.
  • NRS (opvolger van de RS): een verbeterde versie van de RS die geheel automatisch bloedbezinking kan doen en geschikt is voor mid-volume laboratoria (bijvoorbeeld een streekziekenhuis).
  • NRL (opvolger van de Interliner): een geheel geautomatiseerde lijn die hoog volume bezinking kan doen en geschikt is voor de hoog volumelaboratoria (bijvoorbeeld academische ziekenhuizen).

Wij willen onze nieuwe range Starrsed instrumenten dus zo maken dat zij beter aansluiten aan de moderne behoeftes van klanten: goedkoper in aanschaf en gebruik, gemakkelijk in bediening, lagere service vereisten en geschikter voor omgevingen met stof en relatief grote temperatuurschommelingen.

Westergren methodiek

In de medische sector, en dus ook in de in-vitro diagnostiek, worden gouden standaarden (reference methods) aangehouden. Voor bloedbezinking is de gouden standaard de Westergren methodiek. De ICSH (International Council for Standardization in Haematology) heeft in 2017 opnieuw de Westergren methodiek herbevestigd.

De geautomatiseerde instrumenten van onze concurrenten om bezinking te meten maken geen gebruik van de Westergren methodiek. Deze instrumenten correleren slecht met de gouden standaard. Dit betekent dat de uitslag van die instrumenten voor artsen slecht vergelijkbaar is met de uitslag van de gouden standaard Westergren methodiek. Ter controle kan de bloedbezinking overigens ook handmatig worden gemeten. Dit gebeurt dan met de handmatige Westergren methodiek.

2: Lorrca

De Lorrca is een zeer gespecialiseerde instrument voor meting van rode bloedcellen

Het is een platform waarop verschillende metingen gedaan kunnen worden van de mechanische eigenschappen van rode bloedcellen. De Lorrca wordt al jarenlang door hematologie-onderzoekers over de hele wereld ingezet

De Lorrca analyzer is een uniek instrument waarmee de vervormbaarheid van rode bloedcellen kan worden gemeten. Een belangrijk aandachtsgebied waar de Lorrca uitermate geschikt voor is het meten van “Point of Sickling” dat zeer belangrijk is voor het onderzoek naar de individuele ernst van een sikkelcel patiënt.

Point-of-Sickling, afgekort tot PoS, is de nieuwe marker die door ons via de Lorrca Oxygenscan is geïntroduceerd. Wereldwijd wordt deze marker nu al genoemd en gebruikt door sikkelcel specialisten. Met de PoS kan voor het eerst de ernst van sikkelcel worden gemeten en wordt met de uitslag van de PoS wordt het verloop van de ernst van de ziekte bij patiënten gemonitord. Verbetert de PoS dan is dat goed voor patiënt en behandelaar, verslechtert de PoS dan is dat een teken de behandeling aan te passen.

Tevens wordt de test gebruikt bij grote farmaceutische bedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen. Inmiddels zijn er wereldwijd 15 farmaceutische bedrijven die gebruik maken van het Lorrca systeem voor hun klinische studies en onderzoek.

Sikkelcelziekte

Sikkelziekte is een ziekte van de rode bloedcellen. Het kan zijn dat door een fout in het DNA de rode bloedcellen van vorm veranderen en te snel kapotgaan. Deze fout in het DNA zorgt ervoor dat bij stress of zuurstofgebrek in het bloed de rode bloedcel hard en stug wordt. De rode bloedcel gaat er dan uit zien als een halve maan: een sikkel.

Dagelijks sterven 500 kinderen voor hun vijfde levensjaar aan sikkelcelziekte. Volwassen patiënten worden meestal niet ouder dan 40-50 jaar. Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen van wie de voorouders afkomstig zijn uit tropische en subtropische landen of uit landen rondom de Middellandse Zee. Het gaat om landen waar malaria voorkomt of in het verleden voorkwam. Dat komt omdat dragerschap voor sikkelcelziekte beschermt tegen een malaria infectie. Door emigratie is sikkelcelziekte ook doorgedrongen in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Wereldwijd lijden 25 miljoen mensen aan sikkelcel ziekte.

Rode bloedcellen die sikkelen

Rode bloedcellen die vastlopen in een bloedvat

3: RPI: Reagens productie uit geconcentreerd reagens

Bij RR Mechatronics hebben wij een instrument ontwikkeld voor het produceren van reagens uit geconcentreerd reagens. Dat is de RPI: Reagent Production Instrument. De nieuwe RPI is de moderne high-tech opvolger van de bestaande RPU en wordt gebruikt door grote laboratoria wereldwijd.

Reagens is speciale vloeistof die wordt gebruikt om het bloed te laten bezinken. Door reagens bij bloedonderzoek aan het bloed toe te voegen, gedraagt het bloed zich alsof het in het lichaam is.

Reagent Preparation Instrument (RPI) levert aanzienlijke logistieke besparingen op voor zowel reagens leveranciers als laboratoria. De RPI is een instrument voor algemeen gebruik dat bedoeld is om een geconcentreerd reagens te verdunnen tot een bruikbare vloeistof voor in vitro laboratoriumtests.

4: Reagens en quality controls

De Starrsed instrumenten van RR Mechatronics, voor het meten van bloedbezinking en ons Lorrca instrument voor de analyse van rode bloedcellen, gebruiken speciale vloeistoffen om metingen te kunnen uitvoeren met bloed. Deze reagens leveren wij volgens onze eigen receptuur. Tevens leveren wij bloedcontrolevloeistoffen voor kwaliteitsmetingen.

Samen met onderdelen (spare parts) zijn dit consumables en deze recurring business blijft groeien en is nu zelfs goed voor al iets meer dan de helft van onze omzet.

Reagent Preparation Instrument (RPI) levert aanzienlijke logistieke besparingen op voor zowel reagens leveranciers als laboratoria. De RPI is een instrument voor algemeen gebruik dat bedoeld is om een geconcentreerd reagens te verdunnen tot een bruikbare vloeistof voor in vitro laboratoriumtests.

Voorbeeld controle bloed

Voorbeeld Starrsed reagens

Wereldwijde groei

Sinds 2014 zijn wij sterk gegroeid. Daarvoor hebben wij in 2016, 2017, 2018 en 2019 ieder jaar een FD Gazelle award voor snelgroeiende ondernemingen ontvangen. Al onze product ranges hebben hieraan bijgedragen. De groei komt uit bestaande markten (landen waar wij al jaren actief zijn) en uit zogenaamde emerging markets, opkomende markten met name in Zuidoost Azië en het Midden-Oosten waar wij gestart zijn in de jaren na 2014.

Wij verwachten in  2024 met een nieuwe instrument familie uit te komen welke initieel gericht zal zijn op de emerging markets.

In onderstaande kaart is aangegeven in welke huidige landen (2023) wij actief zijn en in welke landen wij verwachten te starten met distributie in 2024.

Succesfactoren

RR Mechatronics heeft zich continu en stabiel ontwikkeld tot een breed mechatronisch (combinaties van elektronica, mechanica en softwarebesturing) bedrijf. Onder nieuw management heeft het bedrijf in 2014 zich gefocust op enkel de in-vitro diagnostiek markt en daarbinnen op het segment hematologie (bloed). Onze belangrijkste product range is momenteel de Starrsed lijn van bloed bezinkingsinstrumenten. Deze werken met de Gouden Standaard Westergren methodiek. Gouden Standaarden worden wereldwijd erkend en gewenst.

Het bedrijf is ook in medewerkers belangrijk gegroeid. Momenteel werken meer dan 90, vaak hoogopgeleide en zeer gemotiveerde collega’s bij ons bedrijf. Wij zijn vooral sterk gegroeid om ruimte te creëren voor de ontwikkeling van nieuwe metingen op bestaande instrumenten (Lorrca Oxygenscan) en bestaande instrumenten te vervangen voor moderne nieuwe instrumenten.

Sinds onze strategische focusbepaling opereren wij enkel nog op de IVD-markt. Dit is een snelgroeiende markt die vraagt om geautomatiseerde oplossingen. De IVD-markt is attractief en groeit onder invloed van de stijging van de wereldbevolking en de ontwikkeling dat steeds meer mensen medische zorg kunnen ontvangen en mensen steeds ouder worden.

Wij hebben de afgelopen jaren onze contacten met onze distributeurs wereldwijd sterk geïntensiveerd.

Organisatie

Wij bedienen de markt via onze verkoop en service entiteiten Mechatronics Instruments B.V. en onze eigen sales & service organisatie Mechatronics USA LLC voor de Amerikaanse markt. Al onze R&D-activiteiten, onze productie en assemblage vindt plaats in RR Mechatronics Manufacturing B.V.

Risico’s en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat R&R Mechatronics International B.V. geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer anderen het beter of als onze technologie niet of niet goed werkt. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

Tot zekerheid wordt een tweede pandrecht gevestigd op de debiteuren en voorraden van R&R Mechatronics International B.V. en de 2 Nederlandse dochtermaatschappijen R&R Mechatronics Instruments B.V. en R&R Mechatronics Manufacturing B.V.

Het eerste pandrecht op deze zaken is gegeven aan Corona Overbruggingslening Regio Utrecht B.V. Het gaat om een lening van € 1.176.000 per 31 december 2023 (plus bijgeschreven rente). Hierover leest u in hoofdstuk 3.16 van het Informatie Memorandum. Zodra die lening en rente is terugbetaald, vervalt dat pandrecht. Daarmee wordt het tweede pandrecht automatisch het eerste pandrecht.

Voor de volledige risicoanalyse verwijzen wij u naar het Informatie Memorandum en het blad met Essentiële beleggersinformatie.

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

*Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

Bekijk de effecten:

 Klik op de onderstaande knop voor het Informatie Memorandum en overige documentatie:

Bent u geïnteresseerd in deze emissie?