LCS Piping

LCS Piping

LCS Piping International is opgericht om LCS Piping te verwerven. LCS Piping is dé specialist in het buigen van materialen voor o.a. de luxe jachtbouw industrie.  LCS Piping is al 23 jaar actief in de luxe jachtbouw industrie en heeft zich gespecialiseerd in het buigen en assembleren van verscheidene materialen, waaronder staal, RVS, cunifer en mapress leidingwerk.

Eenmalige korting op de aanschafprijs

Wij vinden het belangrijk dat onze beleggers achter deze obligatie‑uitgifte en deze propositie staan. Wij willen daarom onze beleggers een eenmalige korting aanbieden. Wij willen de beleggers extra belonen die een substantiële hoeveelheid obligaties kopen.

De hoogte van de korting is afhankelijk van het totaal aantal obligaties dat tijdens de gehele inschrijfperiode van de emissie, inclusief eventuele verlengingen, door een belegger wordt gekocht. De uitbetaling hiervan vindt plaats tegelijkertijd met de eerste rentebetaling nadat de emissie is gesloten. De korting geldt dus alleen bij een succesvolle uitgifte van obligaties en wordt na sluiting van de gehele emissie met de daaropvolgende rentebetaling uitgekeerd op de NPEX-rekening.

Let op: Tijdens de inschrijving dient wel het volledige bedrag inclusief 1% emissiekosten te worden betaald.

De effectieve prijs per obligatie wordt daarmee lager. Hoe dat zit, ziet u in de tabel hieronder:

Inschrijfbedrag Eenmalige korting per obligatie Effectieve prijs per obligatie inclusief emissiekosten
€ 1.000 – € 4.000 Geen € 1.010 inclusief emissiekosten
€ 5.000 – € 9.000 1% (€ 10 per obligatie) € 1.000 inclusief emissiekosten
€ 10.000 – € 24.000 2% (€ 20 per obligatie) € 990 inclusief emissiekosten
€ 25.000 – € 49.000 3% (€ 30 per obligatie) € 980 inclusief emissiekosten
€ 50.000 – € 99.000 4% (€ 40 per obligatie) € 970 inclusief emissiekosten
€ 100.000 – € 249.000 5% (€ 50 per obligatie) € 960 inclusief emissiekosten
€ 250.000 of meer 6% (€ 60 per obligatie) € 950 inclusief emissiekosten

LCS Piping International

Op dit moment drijven wij nog geen onderneming. Wij zijn namelijk recentelijk opgericht door onze aandeelhouder Gouden Buys B.V. Wij zijn van plan om LCS Piping B.V. en LCS Services B.V. te kopen (hierna: “LCS”).

Wij hebben als doel een dominante speler te worden binnen de markt van het bewerken van (stalen) buisproducten. Dit willen wij bereiken door te groeien met LCS en onder meer door het overnemen van bedrijven welke aanvullend of ondersteunend zijn aan LCS.

Wij denken namelijk dat LCS een goed renderende onderneming is met een stevige basis en goede groeiperspectieven. LCS heeft namelijk een goede positionering binnen de markt. Daarnaast heeft LCS als enige in Nederland een zogenoemd Mapress buig-certificaat. Wij denken dat de goede positionering van LCS ruimte biedt om binnen deze branche uit te breiden. Ook denken wij dat dit een solide basis is om naar andere industrieën uit te breiden. Dit al dan niet ondersteund met toekomstige acquisities.

De huidige eigenaar en bestuurder van LCS wil LCS verkopen en wil zich op andere zaken richten. Wij zijn geïnteresseerd in LCS en willen LCS daarom kopen van de huidige eigenaar. De verkoper zal tot en met 30 juni 2021 betrokken blijven bij LCS in een operationele rol. Daarna zal de verkoper zich binnen de onderneming op andere zaken gaan richten, waaronder de ontwikkelingen van groeiscenario’s van LCS.

LCS Piping (“LCS”)

LCS Piping is dé specialist in het buigen van materialen voor o.a. de luxe jachtbouw industrie.

LCS is opgericht in 1997 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een specialist in het buigen van staal, RVS en cunifer buizen, die voornamelijk worden gebruikt voor de bouw van luxe (super)jachten. Daarnaast levert LCS ook complete pijpleiding installaties voor zowel nieuwbouw als reparatiedoeleinden. Het bedrijf onderscheidt zich van andere buigbedrijven doordat het de enige is in Nederland met een certificering voor het buigen van Mapress, wat later wordt uitgelegd. Zoals gezegd, is de kernactiviteit van LCS het toeleveren van (gebogen) onderdelen voor de jachtbouw, maar daarnaast is het bedrijf zich gaan uitbreiden naar andere branches en produceert en levert het o.a. straatmeubilair, fietsbeugels, hydrofoortanks en brandstofunits.

Inmiddels heeft LCS een sterke relatie ontwikkelt met haar klanten en leveranciers, is innovatief en betrouwbaar, waardoor het een sterke positie heeft binnen de industrie.

Machinepark

Mapress buigen

LCS is het enige bedrijf binnen Nederland dat gecertificeerd is bij Lloyd’s Register (LRQA) voor het buigen van Mapress. Mapress materiaal is dunner materiaal, wat gebruikt wordt in combinatie met koppelingen. Deze koppelingen zijn erg duur en kans op lekkage is meer aanwezig. Door het te buigen zijn de koppelingen niet meer nodig waardoor de kans op lekkage minimaal is. Daarnaast zitten er ook minder knelbochten in de buizen en wordt uiterste precisie geëist. Mapress wordt in de jachtbouw dus voornamelijk gebruikt om gewicht te besparen. Doordat LCS de enige is binnen Nederland met een certificaat, kan LCS inspelen op de toenemende vraag naar lichter materiaal en zich verder onderscheiden van concurrenten en is de kans op nieuwe toetreders ook minimaal.

Buizen-LCS-Piping-Emissie

CNC banken & optrompmachine

Voor de productie van de door LCS op maatgemaakte producten, beschikt LCS over een geavanceerd machinepark. LCS bezit 5 CNC-gestuurde buigbanken waardoor het voor LCS mogelijk is om leidingen te buigen met een buigradius van 1½D. Daarnaast maakt LCS ook gebruik van verschillende buiggereedschappen wat mogelijk maakt dat LCS tot 5” kunnen buigen.

Sinds 2020 is LCS ook in het bezit van een certificering bij Lloyd’s register voor het optrompen van leiding in staal, roestvast staal (rvs) en Cunifer. Met optrompen kan de diameter van een buis worden vergroot. Hiervoor is een speciale optrompmachine aangeschaft.

Door al deze moderne apparatuur, de hoge kwaliteit en ervaring van de werknemers, kan LCS leidingen in vrijwel alle vormen en maten, en las-naadloos maatwerk leveren.

LCS Piping emissie
LCS Piping emissie beleggen

Portfolio

LCS is, zoals al eerder benoemd, gespecialiseerd in het buigen van buizen voor o.a. pijpleiding installaties voor de bouw van jachten. In de basis zijn de opdrachten hetzelfde, maar de omvang, buis-dikte, materiaal, type bocht etc. onderscheid deze opdrachten weer van elkaar, waardoor elke opdracht op maat gemaakt is en dus iedere leiding is uniek. Van alle jachten te zien op de foto’s op deze pagina, is het leidingwerk geleverd door LCS met uitzondering van de pvc leidingen. Voor de Sea Owl, heeft LCS 2.393 stuks roestvaststaal, cunifer en stalen leidingen geleverd. Deze zijn gebruikt voor o.a. de machinekamer, airco, vuil- en schoonwater, als het waterafvoer op het dek, van de whirlpool, het zwembad enz. Maar deze levering is ook van toepassing op alle andere jachten. Hieronder vind u een aantal foto’s van het leidingwerk dat LCS levert en de eindproducten:

2LCS Piping emissie beleggen
LCS Piping emissie beleggen

Ms Sea Owl (2013); Royal van Lent Shipyar; bouwnummer 807; lengte 62 meter

MS Symphony (2015); Royal van Lent Shipyard; bouwnummer 808; lengte 101,5 meter

Ms Lady S (2019); Royal van Lent Shipyard; bouwnummer 814; Lengte 94 meter
LCS Piping emissie beleggen

Urea tank

Daarnaast produceert en levert LCS ook Urea tanks. Deze tanks zijn speciaal ontwikkeld voor de opslag van AdBlue. AdBlue is een waterachtige oplossing die wordt gebruikt om tot 85% van de NOx-uitstoot (stikstofoxiden) om te vormen tot water en stikstof. Hierdoor wordt de luchtverontreiniging aanzienlijk verminderd. Ook dit product wordt op elk jacht door LCS geleverd en gemonteerd.

Helifuels

Naast de levering van leidingwerk voor de jachtbouw, levert LCS ook straatmeubilair dat o.a. bestaat uit fietsbeugels en standaarden voor de wegbewijzering voor bijvoorbeeld recreatiegebieden. Tevens produceert en levert LCS ook helifuels. Dat zijn tankopslagen voor helikopters. Een voorbeeld hiervan is te zien in de foto:

Tijdlijn

Markt

LCS is voornamelijk actief in de jachtbouw industrie. Ondanks de huidige coronacrisis en de daling van de wereldeconomie, is de vraag naar luxe (super) jachten (nog steeds) aan het groeien. Doordat de klanten van LCS leveren aan een luxe segment, zijn de economische effecten minimaal waardoor projecten en orders doorgaan.

Ongeveer 25% van alle luxe (super) jachten die worden gebouwd, worden geproduceerd in Nederland, waardoor de Nederlandse jachtenbouwers behoren tot de beste van de wereld. De superjachtbouw kent een geheel eigen dynamiek en is voornamelijk gericht op de export. Er zijn in totaal 18 locaties waar superjachten langer dan 24 meter worden gebouwd in Nederland en dit aantal groeit. Er wordt meer geïnvesteerd door Nederlandse superjachtbouwers in nieuwe en grotere productiehallen, om de groeiende vraag naar grotere en langere luxe superjachten door buitenlandse klanten te kunnen beantwoorden. Ondanks de groeiende vraag naar grotere, langere, hogere en diepere superjachten, wordt er geëist dat het gewicht niet in dezelfde verhouding toeneemt, wat betekend dat er wordt gekeken naar steeds lichtere materialen voor o.a. pijpleidinginstallaties. Hiervoor biedt Mapress buigen een goede oplossing, doordat het zoals al eerder genoemd licht van gewicht is.

Grafiek omzet en winst

Klanten

Management

Jolanda den Otter

Jolanda den Otter is de huidige eigenaar & algemeen directeur Technisch manager van LCS Piping. Zij is sinds 2008 indirect de eigenaar van LCS Piping. Zij is ook de dochter van de oprichter en oud eigenaar van LCS Piping. Voordat zij eigenaar werd van het bedrijf was zij al werkzaam als administratief medewerkster en heeft door het werk van haar vader veel ervaring binnen de reguliere scheepsbouw en luxe jachtbouw. Jolanda den Otter zal in ieder geval tot en met 30 juni 2021 betrokken blijven bij LCS in een operationele rol. Daarna zal Jos Louwhoff haar positie binnen het bedrijf overnemen. Jolanda den Otter zal zich daarna binnen de onderneming op andere zaken gaan richten, waaronder de ontwikkelingen van groeiscenario’s van LCS. Ze zal daarnaast betrokken blijven bij de onderneming als investeerder via deze obligatielening zoals eerder toegelicht in dit prospectus.

Ton Goossens

Graag stel ik me aan u voor. Mijn naam is Ton Goossens en ik ben sinds 6 mei 2021 bestuurder van L.C.S. Piping International b.v..
Ik ben sinds 2005 actief als zelfstandig bedrijfsadviseur en ben in die hoedanigheid betrokken geraakt bij de aan- / verkoop van (L.C.S.) Piping b.v..
Na het aftreden van de bestuurder ben ik door de aandeelhouder gevraagd of ik bestuurder wilde worden. Ik zie het als mijn taak om het contract dat er ligt met NPEX te managen en conform afspraken met NPEX en zowel de Stichting Obligatiehoudersbelangen aan te sturen. Met de voorzitter van genoemde stichting ben ik in overleg en zie de samenwerking als positief-professioneel.

Nico Leeuwenburg

Nico Leeuwenburg is de huidige technisch manager van LCS Piping. Al vanaf de oprichting van LCS Piping in 1997 is Nico Leeuwenberg betrokken bij de onderneming. Hij was daarvoor sinds 1993 al in dienst bij de oprichter van LCS Piping. Nico Leeuwenburg heeft daarmee veel ervaring binnen de jachtbouw branche mede doordat zijn vader ook in deze sector werkt.

Structuur

De structuur van de onderneming na de overname is als volgt:

Belangrijkste risico’s

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat LCS Piping International geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen. Dit zou onder meer kunnen gebeuren indien klanten niet terugkomen en wij onvoldoende groeien. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

Er worden verder geen zekerheden geboden. Voor de volledige risicoanalyse verwijzen wij u naar het prospectus en het informatiedocument.

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

*Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

Bekijk de effecten:

 Klik op de onderstaande knop voor het prospectus en overige documentatie:

Aanbod op NPEX-effectenbeurs