Over Hirschmann Multimedia


Video Hirschmann Multimedia


“Slimme oplossingen voor communicatietechnologie”Per direct inschrijven vanuit uw NPEX-rekening


Hirschmann Investeren via NPEX

Hirschmann Multimedia B.V. is een internationaal gerenommeerde onderneming die zich richt op communicatie- en industriële netwerken voor de consument, de zakelijke markt en (semi)-overheden.

U kent de onderneming bijvoorbeeld door producten uit uw meterkast. 

De eindproducten worden verkocht via (i) distributiekanalen, (bijvoorbeeld Technische Unie) (ii) directe verkoop (bijvoorbeeld overheden of zorginstellingen) of (iii) een hybride variant (bijvoorbeeld VodafoneZiggo die zowel distributeur is als producten afneemt voor het eigen netwerk).

De productportefeuille is breed en divers. Alle producten en oplossingen die worden aangeboden, worden op het kantoor in Weesp ontwikkeld. Er is sprake van een gedegen management, stabiele cijfers en een verworven marktpositie.

Hirschmann wil verder investeren in de bestaande producten, maar ook in de nieuwe divisie; Hirschmann Green Connect. De divisie, die nu al omzet genereert, levert zelf ontwikkelde CO2 besparende producten. Denk hierbij aan oplossingen voor verlichting of stroomvoorzieningen voor bedrijven. De onderneming heeft een gedegen go-to-market-strategie en duidelijke focus op de producen en de doelgroepen.

De orderportefeuille is in het 2e kwartaal 2023 opgelopen naar circa € 6,0 miljoen, incl. servicecontracten. Dit zijn orders die relatief snel in omzet kunnen worden omgezet zodra de inkopen voor deze orders geplaatst worden, onder andere door inzet van de NPEX obligatie lening.

Producten

Hirschmann producten zijn onmisbaar in het thuis- en bedrijfsnetwerk. Maar ook bij het beheer en de uitvoering van kabel- en internet(service)providers, zoals het versterken van o.a. het signaal dat bij de consument thuis binnenkomt.

Bij de industriële oplossingen zorgt Hirschmann bijvoorbeeld voor een robuust signaal op het terrein of in een tunnel. Men doet veel opdrachten voor (semi-) overheden en industrie. Maak uw interesse kenbaar door de obligaties te reserveren.

De producten en diensten zijn onderverdeeld in vijf divisies:

1. Hirschmann In-home Multimedia Products, producten die een optimaal bekabeld netwerk in huis kunnen realiseren. Bijvoorbeeld een WiFi oplossing via wandcontactdozen.


2. Hirschmann Provider Products; ontwikkeling, productie en levering van netwerkproducten aan telecom (serviceproviders, denk aan partijen als VodafoneZiggo).


3. Hirschmann Multimedia Business Solutions; netwerkoplossingen voor ziekenhuizen, hotels en recreatieparken zoals een platform waar op live TV, lokale streams en informatie op worden verstrekt op door ons geleverde schermen.


4. Hirschmann Industrial Network Solutions; integratie van IP-technologie binnen industriële toepassingen en processen. Netwerksignalen robuuster maken voor (semi-) overheden en industrie. Zoals het op afstand beheren van tunnels- en bruggen.


5. Hirschmann Green Connect; duurzame productoplossingen, zoals slimme LED toepassingen voor kantoor- en straatverlichting, een home battery en een lithiumvrije batterij die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in noodverlichting (overheid en ziekenhuizen).Productie & Leveranciers

De productie doet Hirschmann samen met kwalitatieve partners veelal in het buitenland, zoals in Turkije, waar een producent de kabels produceert. Men is ook bezig met een partij in Duitsland. Het voordeel van productie dichterbij huis is snelle leveringen, minder transportkosten en minder afhankelijkheid van het politieke klimaat in een land als Turkije. Ook werkt Hirschmann samen met partijen in China voor de productie van printplaten.

Het kan zijn dat de partners het eindproduct produceren of dat halffabricaten in Nederland worden geassembleerd. In Weesp of vaak ook in sociale werkplaatsen waar Hirschmann mee samenwerkt.

Kerncijfers

De omzet resulteerde afgelopen perioden tussen de €13.5 miljoen en €17 miljoen per boekjaar. Normaal gaat het management uit van een gemiddelde brutomarge van 36% van de omzet. In de cijfers is terug te zien dat de marge op projecten en producties is toegenomen. De marges resulteerde daarom de afgelopen perioden hoger.

0
Halfjaaromzet 2023
0%
Halfjaar brutomarge 2023
0
Halfjaar bedrijfsresultaat 2023
0
Solvabiliteit %

Klanten

Verkooplanden Hirschmann 2023

Per divisie zijn er verschillende klanten.

 • Hirschmann In-home Multimedia Products; bijvoorbeeld Technische Unie, Mediamarkt en BCC.
 • Hirschmann Provider Products; bijvoorbeeld veel service providers, denk hierbij bijvoorbeeld aan VodafoneZiggo en T-Mobile.
 • Hirschmann Multimedia Business Solutions; bijvoorbeeld hotels (Hilton), recreatieparken (Center Parcs), ziekenhuizen (Martini Ziekenhuis) en zorginstellingen.
 • Hirschmann Industrial Network Solutions; bijvoorbeeld overheden, maar ook partijen als FrieslandCampina.
 • Hirschmann Green Connect; bijvoorbeeld ziekenhuizen en (semi)-overheden.

In het Informatie Memorandum is een overzicht van de top 10 van de klanten over de afgelopen drie jaren (op basis van omzet), de omzetverdeling per productcategorie in 2022 in Euro’s en de omzetverdeling per land in 2022.

Per direct inschrijven vanuit uw NPEX-rekening

 🍀Impact, Markt en Concurrentie


Sustainability, Environmental, Social and Governance

Impact met internationale SDGHet duurzaamheidsaspect is belangrijk voor Hirschmann. Dit leest u ook terug in het Informatie Memorandum. Hirschmann is niet alleen aan het verduurzamen door middel van de innovaties, maar ook in de beleidsvoering worden de benodigde acties ondernomen om CO2-reductie te bewerkstelligen.

Visie: “Hirschmann wil bijdragen aan het behoud en de verbetering van het milieu en is sociaal betrokken bij het stimuleren en motiveren van mensen met een arbeidsbeperking.”

De assemblage of verpakking laat men doen door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in sociale werkplaatsen. NPEX ondersteunt bedrijven die duurzame doelstellingen nastreven en ESG-beleid voerenMeer info ➜Marktontwikkelingen

Eindgebruikers verwachten dat elektronica constant innoveert. Hierdoor houdt de vraag naar nieuwe producten aan. Maar de eisen worden steeds hoger. Ook op circulair- en duurzaamheidsvlak. De nieuwe divisie ‘Hirschmann Green Connect’ is hier een voorbeeld van.

In de industriesector wordt gebruik van producten steeds belangrijker dan het bezit. Dit houdt in dat zakelijke klanten steeds meer service afnemen en worden ontzorgd.

De wereldwijde industriële netwerkmarkt groeit gestaag (met een groei van 8% in 2022, Bron: HMS Networks). In de netwerkmarkt neemt het gebruik van frequenties steeds verder toe. Door de toename en omvang van het dataverkeer raken digitale netwerken steeds verder bezet. Om te voorkomen dat in de toekomst een tekort aan netwerk capaciteit ontstaat moet er worden gezocht naar manieren om de bestaande infrastructuur efficiënt te blijven gebruiken en verder te delen met een groeiend aantal gebruikers.

Om goede connectiviteit te garanderen is een verdichting van het antenne- en kabelnetwerk nodig. Waar voorheen bijvoorbeeld 20 huishoudens waren aangesloten op één wijkkast, ziet Hirschmann dat het nu is teruggebracht naar 10 huishoudens. Men levert hiervoor de benodigde producten. Daar komt bij dat producten gemiddeld één keer in de vijf jaar moeten worden vervangen om mee te gaan met de technologische ontwikkelingen.

Concurrenten-Landschap-Hirschmann
Concurrenten

De onderneming heeft verschillende concurrenten. De grootste concurrenten zijn Teleste en Technetix. Ook Siemens is een grote concurrent (met name met betrekking tot industriële netwerken).

Het onderscheidend vermogen zit vooral in de combinatie van technologische hoogstaande innovatieve oplossingen en de producten, waardoor klanten blijven kiezen voor Hirschmann.

Management

Dick Kroon CEO

Dick Kroon is sinds 2009 Chief Executive Officer en enig aandeelhouder van Hirschmann Multimedia B.V. Voordat Dick voor Hirschmann ging werken heeft hij meerdere management en CEO posities met succes bekleed. Onder andere was hij werkzaam voor:

 • Smith Food Group/PepsiCo Foods International;
 • BE Aerospace.
Annelies George CFO

Annelies George is sinds 1 januari 2022 werkzaam als Chief Financial Officer voor Hirschmann Multimedia B.V. Daarvoor is zij 8 jaar werkzaam geweest bij een advocatenkantoor, waar zij de financiële administratie verzorgde, advocaten ondersteunde en eigen dossiers behandelde (kantonzaken). Ook is Annelies eerder werkzaam geweest in ICT-financing/leasing branche bij hoofdzakelijk Amerikaanse bedrijven, zoals:

 • GE Capital;
 • Leasetec/Key Financial Services;
 • Cisco Capital;
 • Microsoft Financial Services;
 • HPE Financial Services;
 • Econocom Nederland BV (Franse organisatie).

Daar vervulde zij diverse rollen (o.a. financieel directeur, managing director, regio sales manager van diverse landen en funding, alliances & solutions director). Haar juridische, commerciële en financiële kennis vertegenwoordigen een belangrijke waarde voor de groei van Hirschmann Multimedia.

Daan Bonenkamp CTO

Daan Bonenkamp is sinds juli 2001 werkzaam voor Hirschmann, sinds 1 januari 2012 als Chief Technical Officer. Voor en tijdens zijn studieperiode is hij tevens werkzaam geweest in service- en projectgerichte organisaties. De passie voor innovatie en techniek alsmede van huis uit meegegeven ondernemerschap en de technische studies geven een breed fundament voor zijn huidige rol. Eerder was hij onder andere werkzaam voor:

 • Philips Research (Natlab);
 • Ericsson Mobile;
 • Mercedes Benz;
 • Expert.

Leendoel € 1.500.000

Door langere levertijden en tekorten in de supply chain als gevolg van de Covid periode zijn de marges onder druk komen te staan. In 2023 is er herstel. De industrie had hier last van vergelijkbaar aan die van de auto-industrie.

 • Versterking van het werkkapitaal. Een hoger werkkapitaal resulteert in de mogelijkheid om meer orders te kunnen uitvoeren en als onderneming verder te kunnen groeien.
 • Hirschmann Green Connect verder ontwikkelen.
 • Swishfundlening (circa € 250.000) aflossen. Deze lening heeft ter overbrugging gediend. Met aflossing van deze lening komt het pandrecht op onze voorraden te vervallen. Het pandrecht op onze voorraden kan daarna worden gevestigd ten behoeve van deze obligatielening.

U leest in ons Informatie Memorandum meer over onze doelbesteding.

Risico’s en zekerheden

 • U ontvangt volledig 1e pandrecht op de voorraden van Hirschmann Multimedia B.V. Per 30 juni 2023 had de voorraad een waarde van €3.501.470.
 • De holding maatschappij is de uitgevende instelling van de obligatie. Ook de werkmaatschappij is hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen.
 • Hirschmann zal een deel van de obligatie eerder terug betalen.

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat Hirschmann Multimedia B.V. geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen. Dit zou onder meer kunnen gebeuren doordat er geen grote reserves zijn opgebouwd of als een grote klant van ons afhaakt. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

Voor de volledige beschrijving en de beschrijving risico’s verwijzen wij u naar het Informatie Memorandum en het blad met essentiële beleggersinformatie.

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

*Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

Bekijk de effecten:

 Klik op de onderstaande knop voor het Informatie Memorandum en overige documentatie:

Bent u geïnteresseerd in deze emissie?