Beter onderzoek en verwijderen van tumoren dankzij technologie uit Middenmeer Quest-oprichter Richard Meester aan vooravond uitgifte certificaten: ,,Met steun van NPEX- beleggers komende jaren inzetten op groei”

Het Leids Universitair Medisch Centrum Leiden (LUMC), waar een team van chirurgen bij de afdeling oncologie gebruik maakt van de camera-technologie van Quest, heeft in Nederland een voortrekkersrol voor Quest Medical Imaging. ,,Je merkt dat naarmate medici ontdekken welke mogelijkheden onze camerasystemen hebben en het voordeel dat ontstaat in het medische onderzoek, namelijk het sneller kunnen opsporen en verwijderen van kwaadaardige tumoren, de vraag naar toepassingen ook toeneemt.”

Richard Meester, ceo van Quest, staat aan de vooravond van een uitgifte via NPEX van 263752 nieuwe certificaten van aandelen – met een prijs €13,27 – van het bedrijf dat hij in 1998 heeft opgericht.

Na de succesvolle plaatsing van een obligatielening van €2,5 miljoen in 2017 is de uitbreiding van het aandelenkapitaal en uitgifte via NPEX volgens Meester een logische, volgende stap in de groei van Quest Photonic Devices B.V., dat gevestigd is in het Noord-Hollandse Middenmeer.

Het afgelopen jaar is de focus van het bedrijf nog meer komen te liggen op de medische toepassingen van de micro-camerasystemen. Dat is volgens Meester ook zichtbaar in verbetering van de resultaten in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar geleden. Meer dan 60% van de omzet komt inmiddels uit de medische sector, terwijl in de meer traditionele markten van Quest, zoals de land- en bosbouw, de voedingsindustrie en het opsporen van landmijnen een projectmatige aanpak ook groei zal realiseren.

Het is niet alleen dankzij de samenwerking met het LUMC, maar ook met andere ziekenhuizen onder andere in de Verenigde Staten, dat dankzij de camera-apparatuur van Quest het mogelijk is om na het inbrengen van een vloeistof tumoren beter te detecteren en nauwkeuriger te verwijderen. Dat levert groot voordeel voor de patiënt, omdat de chirurgen een gedetailleerd beeld krijgen waar en hoe groot de tumoren zijn. Maar het leidt er ook toe dat uiteindelijk minder hersteloperaties moeten worden uitgevoerd. Dat laatste zorgt voor lagere zorgkosten.

,,We weten dat dit aspect de NPEX-beleggers aanspreekt; de wetenschap dat de investering bijdraagt aan een verbetering van de zorg voor kankerpatiënten”, zegt Richard Meester.

Vooral de trage sale-cycle van Quest (die duurt soms 9 tot 15 maanden) zorgt, volgens Meester, voor een langzame groei van de omzet. Echter, als het om concrete resultaten gaat, zal Quest de komende jaren kunnen gaan oogsten. Alle lichten staan volgens Meester op groen, omdat ook positieve resultaten worden verwacht uit de nu lopende testfases.