13 april 2017 – In dit interview vertelt CEO Richard Meester, Quest, over de hoogwaardige cameratechnologie bij onderzoek en operaties van kankerpatiënten.

Richard Meester
Hoogwaardige cameratechnologie bij onderzoek en operaties kankerpatiënten

Quest wil het onzichtbare zichtbaar maken

We maken het onzichtbare zichtbaar”, vertelt Richard Meester, oprichter en ondernemer van Quest Photonic Devices B.V.

In de kop van Noord-Holland, om precies te zijn op een industrieterrein in Middenmeer, bouwen Richard Meester en zijn team al jaren aan zeer hoogwaardige technologie in camera’s. Met inderdaad maar een doel voor ogen: de werkelijkheid beter zichtbaar maken voor opdrachtgevers.

Richard Meester studeerde informatica en robotica, begon zijn eigen bedrijf in 1998 en is momenteel 100% aandeelhouder. Hij investeerde over de jaren ruim € 5 miljoen in de ontwikkeling van de Quest camerasystemen. Volgens Meester is nu het moment aangebroken om de vleugels uit te slaan. Met extra kapitaal is het mogelijk om op korte termijn groei te realiseren in met name de Verenigde Staten en in Duitsland. “Daar zijn onze kansen nu het grootst,” aldus Meester.

De toepassingen van de technologie zijn legio. Met camera’s in drones worden bosbranden en landbouwgronden in kaart gebracht, vluchtelingenstromen op de Middellandse Zee gevolgd, landmijnen opgespoord of het suikergehalte in voeding vastgesteld. Naast onder meer de land- en bosbouw en de voedingsindustrie is sinds enkele jaren de oncologische medische praktijk speerpunt van het bedrijf.

Dankzij de Quest-technologie worden kankertumoren beter zichtbaar. De diagnose als het gaat om de keuze van een behandeling maar ook de levensprognose van patiënten kan scherper worden bepaald. De operatie voor het verwijderen van tumoren kan beter en nauwkeuriger worden uitgevoerd.

Quest is er namelijk in geslaagd om met behulp van cameratechnologie met meerdere camera’s en onderlinge sensoren in één behuizing en met één lens de resultaten hiervan wiskundig te vergelijken. Verborgen informatie wordt hierdoor zichtbaar: een uitkomst voor chirurgen op zoek naar kankertumoren.

Simpel is het allesbehalve. De ontwikkeling van deze hoogwaardige technologie luistert nauw, de testperiodes nemen in de medische wereld veel tijd in beslag en hetzelfde geldt voor de verkooptrajecten. Die duren maar liefst negen tot vijftien maanden. “Soms kan het echter ook snel. Het voordeel van dit lange traject is dat als je binnen bent, je daar ook voor lange tijd blijft. Het bedrijf komt in een nieuwe fase en daarvoor is financiering nodig om de groei mogelijk te maken”, benadrukt
Meester.

Vandaar dat Quest via NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, een 5-jarige achtergestelde obligatielening uitgeeft van bijna € 2,5 miljoen met een rentepercentage van 8%. Financiering van de investeringen door banken is lastig en het alternatief is om het bedrijf te verhuizen naar de Verenigde Staten. Dat laatste gaat Meester te ver en hij heeft in NPEX een goede en betrouwbare partner gevonden.

De aard van het bedrijf en onze technologie, die kan worden toegepast op onderzoek en behandeling van kankerpatiënten, brengen met zich mee dat het draagvlak kan worden verbreed. Dat zie ik als een groot pluspunt van de uitgifte en de verhandelbaarheid via het NPEX-platform”, zegt de Quest-directeur.

Meester trekt de vergelijking met de Canadese onderneming Novadaq, zijn grootste concurrent. “Dat bedrijf heeft een beurswaarde van € 450 miljoen en een omzet van € 80 miljoen. Zij doen maar een deel van de markt waar onze apparatuur voor geschikt is. De markt voor deze apparatuur voor de behandeling en onderzoek naar kanker groeit en wij zijn in staat om ons marktaandeel aanzienlijk te vergroten, ook door ons andere verdienmodel. Wij houden de apparatuur in de ziekenhuizen up-todate”, aldus Meester.

Meester kwam door toeval in contact met een oncologisch chirurg. “Bij oudere patiënten en kinderen is het altijd moeilijk om bij een chemokuur exact in het bloedvat te prikken. Dankzij onze technologie kunnen de aderen zeer nauwkeurig worden gedetecteerd en gevisualiseerd. Daarna zijn we ons in het vakgebied oncologie verder gaan specialiseren. Dit bewijst ook hoe breed onze camera-technologie kan worden ingezet.”

De oncologisch chirurg in de operatiekamer krijgt, volgens Meester, dankzij het camerasysteem Quest Spectrum Platform veel meer te zien dan wat kan worden waargenomen met het blote oog. Medici krijgen geavanceerd gereedschap in handen met onder meer de laparoscoop en de handcamera. De komende drie jaar volgt in de VS nog een testfase met een nieuw type contrastvloeistof, die door een
Amerikaanse producent is ontwikkeld. Bij goedkeuring kan de verkoop van deze appratuur in combinatie met het gebruik van deze ‘stofjes’ aan ziekenhuizen worden toegevoegd aan onze huidige productportfolio van reeds toegestane contrastvloeistoffen. Hierdoor wordt het aantal toepassingen in de markt vergroot. In Ohio is inmiddels een Quest-vestiging geopend om de verkoop en service voor
ziekenhuizen die de apparatuur aanschaffen te begeleiden.

Quest gaat de komende jaren fors versnellen. Afgelopen jaar werden er 13 medische apparaten verkocht. Dit jaar wordt minimaal gemikt op minimaal een verdubbeling. Over 5 jaar wil Meester een omzetniveau van € 30 miljoen bereiken. Vanzelfsprekend zit Meester ook vol nieuwe plannen. Het inzetten van de camera’s voor zelfdiagnostiek bijvoorbeeld.

Alles is aanwezig om hier een succes van te maken. We hebben de kennis, we maken de camera’s, we weten welke markten we kunnen versterken en we volgen het juiste spoor. Voor onze missie vragen we steun van beleggers”, aldus Meester.