15 december 2016 – Een jongensdroom komt uit. CEO van Tuk Tuk Factory Roland Vos, eerder werkzaam bij multinationals Unilever en InBev, rook kansen toen hij een Aziatische tuktuk zag rondrijden. 

Tuk Tuk Factory

Inmiddels hebben Vos en zijn team het stuur van de tuktuk-onderneming stevig in handen en is het succes inmiddels bewezen. Op het hoofdkwartier, gelegen op een industrieterrein in Diemen, bestaat er bij Vos geen spoor van twijfel meer. Hij en zijn team weten het namelijk zeker: ze gaan met de E-Tuk, zonder uitstoot van luchtvervuilende stoffen, de wereld bestormen.

Hun missie is eenvoudig. Leuke, hippe en coole E-Tuks (electric-Tuks) ontwerpen, maken en verkopen. Die bovendien schoon en duurzaam zijn en waarmee iedereen graag naar zijn bestemming, in de stad of daarbuiten, comfortabel wil worden vervoerd.

Er worden inmiddels overuren gemaakt. Want de vraag is groter dan wat de fabriek in Thailand aan kan. En het einde is nog lang niet in zicht. Want de E-Tuks, milieuvriendelijk met een ijzersterke accu die eenvoudig wordt opgeladen via een stekker in het stopcontact, stijgen sterk in populariteit. En populair zijn ze, want ze halen bovendien een behoorlijke snelheid met de accu die in de werkplaats in Diemen vakkundig wordt ingebouwd.

De E-Tuks zijn er in allerlei soorten en maten. Van vrachtwagentje (E-Tuk Cargo), Pick-Up, de Limo en de Classico. “Deze tuktuk tovert een glimlach op het gezicht van elke passagier”, is het adagium van Tuk Tuk Factory.

Vos trekt – weliswaar voorzichtig – de vergelijking met het succesverhaal van Tesla, het elektrische autowonder op vier wielen. De E-Tuk heeft er slechts drie, maar net zoals de Tesla past deze Hollandse versie van de tuktuk naadloos in het tijdsbeeld van een vervoermiddel die het klimaat niet schaadt en bijdraagt aan schoner vervoer.

De TukTuk Factory kan de groei nauwelijks aan. Bijna veertig E-Tuks lopen nu maandelijks in de fabriek in Thailand van de band. “De vraag is zo groot dat we er nog niet in zijn geslaagd om hier een showmodel neer te zetten”, aldus Vos op het hoofdkwartier. En het einde van het succes is nog lang niet in zicht.

Vier van de vijf E-Tuks gaan trouwens naar het buitenland. Want het bedrijf is er in geslaagd om in tientallen landen een verkoop- en distributienetwerk te organiseren. Van Portugal, Frankrijk, Nieuw Zeeland tot en met Iran is de tuktuk van Nederlandse komaf te koop.

In Azië dringt de boodschap inmiddels heel snel door dat de tuktuks, het huidige populaire vervoermiddel in de grote steden, vervangen moeten worden door een milieuvriendelijke variant. Ze vervuilen dag in dag uit het milieu in het kwadraat. Daarnaast blijkt de E-Tuk een perfect vervoersmiddel voor de bezorging van pakjes van webwinkels en is het karretje als taxi of voor verkopers van ijs, drank en food tijdens evenementen een uitkomst.

Misschien zit het grootste geheim wel in de kracht van de accu. Vos en zijn team zijn op een totaal andere wijze naar de kansen van de E-Tuk gaan kijken. Professioneel, marketinggericht en met heel veel creatieve denkkracht. De accu moest zo sterk zijn dat er zes passagiers vervoerd kunnen worden. Want een te kleine batterij zou het succes in de weg staan. In 37 landen is de E-Tuk inmiddels goedgekeurd om de weg op te gaan.

We gaan naar een productie van zesduizend E-Tuks per jaar”, voorspelt Vos. Voor die groei is versterking van de financiële positie door de uitgifte van obligaties via het handelsplatform van NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, een belangrijke voorwaarde.

We zijn een gezonde onderneming,” verzekert Vos. Met € 4,3 miljoen omzet in 2016 en een ebitda van ruim € 0,7 miljoen ligt het bedrijf op koers. Maar het is nog niet genoeg. Om de volgende stap te kunnen maken is kapitaal nodig.

Met de NPEX-notering van de achtergestelde obligatielening met een rente van 7% wordt een nieuw hoofdstuk aan de jonge geschiedenis van Tuk Tuk Holding B.V. toegevoegd. Het bedrijf uit Diemen wil het kapitaal met minimaal een miljoen euro versterken en maximaal met bijna € 2,5 miljoen. De groei van het bedrijf (in mensen, verkoop, marketing en IT) krijgt daarmee een nieuwe kapitaalsimpuls die past bij de verwachte groei van de vraag naar E-Tuks.

Vos en zijn team barsten van energie en innovatiekracht. Nieuwe modellen, andere toepassingen, verbeterde technieken: bij Tuk Tuk Holding B.V. zijn ze nog lang niet klaar met het realiseren van hun doelen. Een daarvan, een schoner en een duurzame wereld met minder uitstoot van schadelijke stoffen, komt met de aflevering van zijn E-Tuks elke dag weer een beetje dichterbij. Bijvoorbeeld ook met E-Tuk op vier (!) wielen.

Alles is mogelijk voor Roland Vos. Als het maar ‘fun, friendly and clean’ is. “Met de obligatielening en de notering via NPEX leggen we een stevig fundament onder die verdere groei”, aldus Roland Vos.

Meer informatie? Bel ons: 070 –  385 15 30