Axxicon

Axxicon is gespecialiseerd in het ontwikkelen van productiemiddelen en processen voor met name Micro Fluidica toepassingen, zoals Point-of-Care tests en Organ-on-a-Chip, ten behoeve van o.a. medicijnonderzoek en -gebruik in de Health Care.

Over Axxicon

Axxicon Moulds Eindhoven B.V is een Nederlands hoogtechnologisch bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwikkelen van productiemiddelen en processen voor met name Micro Fluidica toepassingen. Voorbeelden van zulke toepassingen zijn Point of Care tests voor de medische/geneeskundige markt en de vee- en diergeneeskunde.

Axxicon ontwikkelt en produceert uiterst nauwkeurige injection moulding tooling (spuitgietgereedschap) en injection moulded products (spuitgietproducten). In het verleden was Axxicon marktleider op het gebied van optische mediamatrijzen. Deze markt is sinds 2010 verlaten en sindsdien ligt de focus primair op de Micro Fluidica industrie.

Axxicon kent de volgende productgroepen, waarvan de eerste groep de voornaamste is:

  • Micro Fluidica & Polymer Optics
  • AIM test-moulds
  • Ultra Precision Parts 

Wat is Micro Fluidica?

Micro Fluidica is de wetenschap van het manipuleren en beheersen van vloeistoffen in het bereik van microliters (10-6) tot picoliters (10-12) in netwerken van kanalen met afmetingen van tientallen tot honderden micrometers. Micro Fluidica als wetenschap bestaat sinds de jaren negentig en is sterk gegroeid. Micro Fluidica wordt beschouwd als een essentieel hulpmiddel voor biowetenschappen en biotechnologie.

Micro Fluidica maakt Point-of-Care testen mogelijk. Dit wordt gedefinieerd als medisch diagnostisch onderzoek op of nabij het zorgpunt; dat wil zeggen op het tijdstip en de plaats van de patiëntenzorg.

De AIM test-moulds

De Axxicon ISO Manufactured (AIM) test mould is een matrijs die door ons is ontwikkeld als een flexibel test-mould systeem waarmee klanten volledig kunnen voldoen aan de internationaal geaccepteerde ISO standaarden die eveneens gebruikt worden door CAMPUS® — de plastics database. Deze matrijs wordt wereldwijd via onze agenten en tussenpersonen verkocht aan testlaboratoria, kunststof-fabrikanten en compounders (samenstellers van producten). De marktpartijen in de Benelux en geselecteerde partijen in Duitsland worden rechtstreeks door ons bediend

Ultra Prescision Parts

Wij produceren voor derden extreem nauwkeurige onderdelen voor machines. Deze onderdelen kunnen wij produceren tot op één duizendste millimeter (1µ) tolerantie en polijsten tot één lichtbandbreedte. Met deze productgroepen richten wij ons op klanten in de Brainport-regio en op diverse industrieën in Duitsland.

Geschiedenis

De voorloper van Axxicon is in 1947 opgericht als onderdeel van Nationaal Grondbezit. Na een management buy-out door Bart van der Zijl samen met het Gilde Venture Fund ontstond in 1989 de Axxicon Group, gespecialiseerde bedrijven gericht op de ontwikkeling en productie van injection moulding tooling (spuitgietgereedschap) en injection moulded products (spuitgietproducten). Gedurende de hoogtij van optische media zoals de CD en DVD was Axxicon de marktleider op het gebied van optische mediamatrijzen.

In 1995 kreeg de onderneming een notering aan de beurs in Amsterdam. In 2000 nam het beursgenoteerde Zwitserse bedrijf Mikron Technology alle aandelen over. Na de overname werden wij van de Amsterdamse beurs gehaald.

In januari van 2002 startte Alfred Evers bij ons als Managing Director a.i. en een jaar later kwam hij in vaste dienst. In 2004 kocht het managementteam samen met Gilde Participaties (een private equity investeerder) de aandelen over van Mikron Technology. In 2008 kocht Alfred Evers alle aandelen. Deze overname werd gefinancierd met een overnamefinanciering van Rabobank International.

In 2010 besluit Axxicon haar verworven competenties in de optische media industrie volledig in te zetten op Micro Fluïdica en inmiddels is dit ook de voornaamste activiteit van de onderneming geworden.

Flow Alliance

Door onze samenwerking in de Flow Alliance vanaf 2017, drie bedrijven die sterk complementair zijn, ontstaat ‘the House of Micro Fluidics’; een one stop shop waar wij klanten van prototyping tot high volume production kunnen bedienen. Grafisch ziet dit er als volgt uit:

axxicon-npex-beleggen

Verwachte groei markt Micro Fluidica

De Point of Care en Point of Need markt groeit volgens marktonderzoekbureau Yole tot 2023 jaarlijks met een CAGR van 23% tot $ 13.2 miljard (zie graph “In-vitro Diagnostics: zoom on the Point of Need market”).

needs-axxicon-npex

Bron: Yole-i-micronews_point of need Feb. 2018 sample.

Covid 19 Point of Care sneltest

In oktober van dit jaar hebben wij functionele discs voor een COVID‑19 sneltest aan een van onze Micro Fluidica klanten geleverd. Op dit moment zit deze Point of Care sneltest in het traject van CE-certificering. Dit is een certificering die aangeeft dat het product voldoet aan eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu binnen de Europese Economische Ruimte.

Aangezien wij een geautomatiseerde productielijn voor dit soort discs hebben, verwachten wij na certificering 24/7 massaproductie te kunnen leveren van deze COVID‑19 sneltest. Het is op dit moment nog niet in te schatten wanneer deze producten op de markt komen. We verwachten dat dit een significante positieve impact heeft op ons bedrijfsresultaat.

Productietool beursgenoteerde klant

In 2018 hebben wij een prototype productietool gemaakt voor een beursgenoteerde klant. Deze eerste order had een waarde van meer dan € 250.000. Na uitgebreide tests is in 2019 een volgende generatie productietools geleverd met een waarde van meer dan € 500.000. Op dit moment zijn wij in gesprek over een blokorder met een waarde van ongeveer € 3.000.000, waarvan € 1.000.000 inmiddels in 2020 geplaatst is en € 2.000.000 wellicht nog dit jaar vergeven wordt zodat een en ander in 2021 uitgeleverd kan worden. Om verzekerd te zijn van voldoende productiecapaciteit in de nabije toekomst is deze klant inmiddels informeel ook met ons in gesprek voor de tweede opdracht van ongeveer € 3.000.000.

Toename opdrachten Design For Manufacturing

Verder zien wij een toename van opdrachten om een Design For Manufacturing te leveren, hetgeen de eerste fase is om tot een ‘proof of principale’ voor volumeproductie te komen. Als dit succesvol is, dan is er een voorsprong op eventuele concurrenten zodra er opgeschaald wordt. Dit levert een wezenlijke (betaalde) bijdrage.

Hierdoor is het percentage directe uren sinds de start van onze groeiversnelling bijna verdubbeld van 40% naar 79% terwijl onze engineering capaciteit in die periode met 150 % gestegen is. Een andere belangrijke indicator is de waarde van de uitstaande offertes voor Micro Fluidica. Medio oktober 2019 was deze waarde € 1.931.220 en dit is door het Horizon’24 groeiversnellingsprogramma gegroeid tot € 3.892.126 medio 2020; ruim een verdubbeling.

ISO certificering

Als onderdeel van ons Horizon’24 groeiversnellingsprogramma hebben wij conform tijdsplanning en binnen budget dit jaar zowel het ISO 9001 kwaliteitsmanagement certificaat als ISO 13485 Europese richtlijn MDR (Medische Hulpmiddelen) certificaat behaald.

Orders Micro Fluidica

Hieronder ziet u een overzicht van de door ons gerealiseerde orders in Micro Fluidica over de periode 2014 tot en met 2019 en een prognose voor het jaar 2020. Dit overzicht toont aan dat we in de afgelopen jaren een groei doorlopen in de productgroep Micro Fluidica.

Let op: de cijfers over 2020 zijn een prognose. Dat ziet u aan “FC”. Het kan zijn dat deze prognose achteraf gezien onjuist blijkt te zijn en niet uit blijkt te komen. Het is ook niet zeker of wij onze ambitie voor 2025 kunnen waarmaken. Het behalen van deze ambitie is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Of de prognose en onze ambitie uitkomen is dus onzeker. U kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. U moet uw beslissing om te beleggen in onze obligaties dus niet nemen op basis van deze prognose of onze ambitie.

Let op: de donkerblauwe lijn die u ziet is een trendlijn en is niet onze forecast.

Het is onze ambitie in omzet te groeien tot € 21.233.000 in 2025 met een EBITDA van € 7.733.500 waarbij Micro Fluidica 80% van die omzet uitmaakt.

Structuur

In welke landen zijn wij actief?

Axxicon is actief in meer dan 50 landen in Europa, Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika.

Het management

Alfred Evers – CEO

Alfred Evers is 61 jaar en is onze indirecte bestuurder. Alfred is namelijk de CEO van Axxicon International B.V. Alfred werkt al 18 jaar bij ons. Sinds juni 2016 is Alfred ook lid van onze raad van commissarissen. Alfred heeft een bachelordiploma in Bedrijfskunde en een Executive MBA, plus het Advanced Management Program (AMP) INSEAD.

André Sliedrecht – Managing Director en hoofd Marketing & Sales

André is 58 jaar en onze Managing Director sinds september 2020. André is ook onze Marketing & Sales Director. André heeft een opleiding gevolgd aan de Rotterdam University of Applied Science, richting bedrijfskundige informatica. Als Managing Director is André verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Als Marketing & Sales Director is André verantwoordelijk voor onze sales, field service, customer support en marketing & PR.

 

Dirk Verhoeven – Hoofd Operations

Dirk is 45 jaar en bij ons in dienst sinds 2001. Sinds januari 2016 is hij onze Technical Director. Dirk heeft een bachelorsdiploma in Mechanical Engineering en een bachelorsdiploma in Quality Management. Als hoofd Operations is Dirk verantwoordelijk voor onze engineering, Quality Assurance (QA), process development, production, en logistics.

Thijs van der Meer – Operations Director

hijs is 52 jaar en is ons in april 2020 komen versterken als Operations Director. Thijs heeft een bachelordiploma in Mechanical Engineering plus een bachelordiploma in Technische Bedrijfskunde, daarbij is hij Black Belt Lean/Six Sigma gecertificeerd.

Sonja van Oort – Hoofd Finance & IT

Sonja is 51 jaar en in augustus 2019 toegetreden tot ons bedrijf. Sonja is onze business controller en verantwoordelijk voor onze financiën en IT. Sonja heeft een bachelorsdiploma in Economics, SPD Bedrijfskunde, MBA van de Fontys Hogeschool.

Lonneke Geels – Hoofd Human Resources (interim)

Lonneke is 49 jaar en heeft zes jaar als Human Resources Manager bij ons gewerkt. Zij heeft zich als interim HRM professional en gediplomeerd coach gevestigd. Zij is sinds september 2017 interim HR business partner en coach. Lonneke heeft een diploma in Human Resources Management met de specialisatie Verandermanagement van de Post HBO Persoonlijke Coaching Alba-academie.

Wij hebben een Raad van Commissarissen. Deze raad bestaat uit Alfred Evers en de heer Jan Buis. Jan Buis is tevens de voorzitter van de Raad van Commissarissen en heeft een doorslaggevende stem.

Jan Buis – Voorzitter van de RvC

Jan Buis is 56 jaar en voorzitter van onze Raad van Commissarissen sinds juni 2016. Jan heeft ook een Executive MBA plus het Advanced Management Program (AMP) INSEAD. Naast zijn functie bij ons is Jan CEO van RR Mechatronics, een snelgroeiend medisch-technologisch bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen en produceren van bloedanalyse-instrumenten voor laboratoria en dat genoteerd is aan de NPEX-effectenbeurs.

Alfred Evers – Lid van de RvC

Alfred Evers is lid van de raad van commissarissen. Over hem heeft u hierboven kunnen lezen.

Leendoel

Wij kunnen ervoor kiezen om onze plannen gefaseerd uit te voeren en de gelden geleidelijk aan te wenden. Ook als wij minder dan € 1.499.000 lenen.

Door het uitgeven van obligaties halen wij groeikapitaal op. Wij willen met dit groeikapitaal ons onderzoek en onze productie plus de verkooporganisatie opschalen en daarmee onze groei versnellen. Daarmee kunnen wij ons verder uitbouwen als toonaangevend Micro Fluïdica bedrijf.

Wij willen het geld van de obligaties gebruiken voor de volgende investeringen en uitbreidingen:

  1. investeren in personeel;
  2. investeren in nieuwe machines;
  3. investeren in machinetoebehoren
  4. investeren in marketingcommunicatie en marktbewerking.

De primaire kosten zullen personeelskosten zijn. Wij willen met name nieuwe medewerkers aantrekken in marketing & sales, projectmanagement en engineering. Daarnaast willen wij onze productiecapaciteit opschalen waartoe wij een tweede Yasda freesmachine hebben aangeschaft. Deze hebben wij gekocht en zouden we vervolgens willen leasen, maar gelet op de COVID 19 pandemie is leasing momenteel niet mogelijk, waardoor wij extra kapitaal nodig hebben. Wij verwachten dat onze infrastructuur en bestaande productiemiddelen ruim afdoende zijn om de verwachte groei te ondersteunen.

Risico’s en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat Axxicon geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen. Dit zou onder meer kunnen gebeuren indien nieuwe toetreders of bestaande marktpartijen hun diensten tegen lagere kosten kunnen aanbieden. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

Er worden verder geen zekerheden geboden. Voor de volledige risicoanalyse verwijzen wij u naar het prospectus en het informatiedocument.

Bestedingsdoel Als wij € 750.000 lenen Als wij € 1.499.000 lenen
Machines € 225.000 € 267.500
Personeel € 340.000 € 991.500
Machine toebehoren € 70.000 € 125.000
Marketingcommunicatie en marktbewerking € 115.000 € 115.000
€ 750.000 € 1.499.000

Wij kunnen ervoor kiezen om onze plannen gefaseerd uit te voeren en de gelden geleidelijk aan te wenden. Ook als wij minder dan € 1.499.000 lenen.

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

*Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

Bekijk de effecten:

 Klik op de onderstaande knop voor het prospectus en overige documentatie:

Aanbod op NPEX-effectenbeurs: