16 februari 2017 – De Hilversumse software-ontwikkelaar en dienstverlener Xillio ontwikkelt zich in hoog tempo. De afgelopen jaren verwierf de onderneming van CEO Rikkert Engels zich tot een internationale speler van formaat op het gebied van de verhuizing van content van grote bedrijfsplatformen.

Rikkert Engels
Rikkert Engels: “We zijn in feite een slim verhuisbedrijf, maar dan van bits en bytes.”

De Hilversummer is een trotse ondernemer: “Zonder gekheid. Migratie van content is een enorme uitdaging. Voor ondernemingen of instellingen is overstappen van het ene naar het andere platform een majeure operatie met veel valkuilen. Het is namelijk bijzonder ingewikkeld om de data van het ene platform goed te synchroniseren en harmoniseren met het andere. Wij hebben daar slimme manieren voor ontwikkeld, waardoor het toch mogelijk is om systemen met elkaar te laten praten en informatie over te zetten.”

Engels heeft met zijn Xillio in twaalf jaar tijd een bedrijf opgebouwd dat vooroploopt in het migreren van content. Daardoor mag het grote partijen zoals de Rijksoverheid, het drinkwaterbedrijf PWN en de herverzekeraar Willis, tot de klantenkring rekenen. Daarnaast bedient Xillio vanuit Hilversum grote ondernemingen uit de tech-wereld in Silicon Valley en financiële partijen van Wall Street.

Complex spel

Engels: “Het overzetten van data van het ene naar het andere platform beheersen we tot in de puntjes. Dit spel wordt echter steeds complexer en risicovoller voor de bedrijfsvoeringen” legt een bevlogen Engels uit. “De roep om migratie wordt daarom steeds vaker een roep om migratie en integratie, waarbij organisaties diverse platformen naast elkaar gebruiken.”

Daarom zette Engels een groot deel van zijn developers op het ontwikkelen van een oplossing voor het integreren van platformen. En Xillio heeft daarmee precies de juiste trend opgepikt. De eerste versie van de software is sinds het najaar van 2016 op de markt, en nu al is de vraag boven verwachting. Steeds vaker rinkelt de telefoon in Hilversum met vragen naar de integratie-oplossing.

Volgens Engels is er niet alleen uit Nederland, maar ook uit de Verenigde Staten veel vraag. “Het gaat hier om ondernemingen die tot het door het onderzoekbureau Gartner benoemde magic quadrant op het gebied van file storage behoren. En daar zitten behoorlijk bekende namen bij”, zegt de ondernemer.

Voorsprong

De toegenomen vraag betekent dat Xillio moet versnellen. “We zitten in een cruciale fase, en onze ontwikkelaars hebben meer zuurstof nodig. De afgelopen twee jaar hebben we de nieuwe software ontwikkeld. We financierden dit met de inkomsten uit onze lopende verhuisdiensten. Met de obligatielening verwerven we de middelen om te versnellen en dit beslissende moment in ons bestaan uit te buiten.  Ik schat in dat we op dit moment een voorsprong hebben van ongeveer drie jaar op de concurrentie. Die mogen we niet uit handen geven.”