LCS Piping – Groei door diversificatie

Net als menig bedrijf had ook LCS Piping, specialist in het buigen, samenstellen en lassen van materialen voor onder andere de luxe jachtbouw industrie, door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te maken met een turbulent jaar. Grote prijsstijgingen, langere levertijden en verkrijgbaarheid van materiaal en verhoogde energieprijzen, hadden logischerwijs een effect op de bedrijfsvoering en winstgevendheid. Echter, het bedrijf zet de uitdagingen om in kansen voor groei.

Praveen Badloo, Manager Leidingsystemen bij LCS Piping vertelt.

Een gevulde projecten portefeuille in de voorgaande jaren, maakt dat het LCS Piping – ondanks de actuele uitdagingen in de markt – een goed resultaat behaalde in 2022 en kon investeren en focussen op bedrijfsoptimalisatie. Met een afgeronde studie aan de TU Delft, waar hij een Master of Science, Mechanical Engineering en Dredging Technology behaalde, en ruime commerciële ervaring in de maritieme sector bij onder meer Royal IHC en Damen Verolme Rotterdam, is Badloo de aangewezen persoon om de ambitieuze plannen van LCS Piping te verwezenlijken. Zo heeft Badloo sinds zijn aantreden het productie proces geoptimaliseerd, de kostenstructuur inzichtelijker gemaakt en geïnvesteerd in personeel en het machinepark.

Inspelen op de klantvraag
Eén partij voor alle werkzaamheden staat voor klanten gelijk aan minder aansturing en contracten, evenals minder vertragingen door een verminderde externe afhankelijkheid. Daarnaast heeft de scheepsbouw sector te kampen met een groot tekort aan engineering en montage. Als antwoord op deze marktvragen besloot LCS Piping begin 2022, naast het huidige aanbod van prefab piping, de nieuwe bedrijfstakken engineering en montage toe te voegen. Hiervoor werden gedurende 2022 ervaren personeel aangenomen en nieuwe samenwerkingsverbanden opgezet.

“Naast het versterken van onze eigen organisatie, hebben we ervoor gekozen om de handen ineen te slaan met bestaande engineeringsbureaus en montagebedrijven. Dit maakt dat we het proces kunnen accelereren en we voortborduren op de expertise van gevestigde bedrijven om klanten de kwaliteit te bieden die ze van ons gewend zijn”, aldus Badloo.

Door een totaalpakket aan te bieden ambieert LCS Piping om niet alleen huidige klanten beter te bedienen, maar ook verder te groeien binnen de maritieme sector door onder meer een intrede te maken in de markt voor defensie.

Aanboren van nieuwe markten
Daarnaast heeft LCS als doel gesteld om in 2023 te diversifiëren en hierdoor meer risicospreiding te realiseren. Zo heeft het bedrijf haar pijlen gericht op onder meer LNG- en waterstof plants, en ook om de raffinaderijen van industriële bedrijven zoals Shell en Esso te bedienen.

“Door de huidige situatie in Europa is een van de belangrijkste markten voor de toelevering van olie en gas weggevallen. Deze ontwikkeling gaat gepaard met een toenemende vraag naar alternatieve brandstoffen zoals LNG en waterstof, lokale productie en opslag in Europa en kwalitatieve leidingen voor de plants, de verwerking en het transport van de grondstoffen is een voorwaarde voor succes. Het uitbreiden naar deze nieuwe industrieën biedt een enorme groeipotentie”, vertelt Badloo.

Om de nieuwe markten op de meest efficiënte wijze te kunnen bedienen en kwaliteit te garanderen, wordt door Badloo en zijn teams binnen LCS Piping momenteel hard gewerkt. Zo worden de randvoorwaarden en regelgeving voor kwaliteit in orde gemaakt, waaronder het uitbreiden van ISO-certificering. Daarnaast worden de juiste samenwerkingen met leveranciers opgezet, nieuw gespecialiseerd personeel aangenomen en interne processen geoptimaliseerd. Naar verwachting is dit alles eind Q1-2023 volledig afgerond en start voor Badloo de taak waar hij voor is aangenomen: het laten groeien van de onderneming en ervoor zorgen dat LCS de kwaliteit blijft leveren zoals het de afgelopen 30 jaar heeft gedaan.

Met een compleet pakket aan diensten en het toetreden tot nieuwe sectoren staat 2023 voor LCS Piping in het teken van groei.

“We zullen voortbouwen op onze gerenommeerde naam in de maritieme sector en onze opgedane expertise van de afgelopen 30 jaar. Het doel is om ieder bedrijf dat gebruik maakt van leidingen bekend te maken met LCS Piping en te ontzorgen”, aldus Badloo.