04 november 2021

  • Uitgifte obligatielening met een looptijd van 20 maanden en een jaarlijkse rente van 7% ter financiering musicalproject De Tocht in Leeuwarden;
  • De musical over de Tocht der Tochten is één van de meest spectaculaire theaterprojecten in voorbereiding in Nederland;
  • Accommodatie De Tocht in speciaal schaats/musicaltheater in Leeuwarden met ingenieuze projectie- en lichttechnologie, meteorologische special effects, een theaterzaal voor bijna 1.500 musicalbezoekers en een immense 360 graden ijsvloer.

LEEUWARDEN – De Tocht BV, producent van de spektakelmusical over De Elfstedentocht, geeft via NPEX-effectenbeurs voor een bedrag van maximaal €3 miljoen obligaties uit. De opbrengst van de lening wordt gebruikt voor een van de grootste theaterproducties in Nederland. Obligatiehouders ontvangen jaarlijks 7% rente en 1,5% kickback als er sprake is van een gemiddelde bezoekersbezetting van 80% of meer. De lening heeft een looptijd van 20 maanden.

De uitgifte van obligaties ten behoeve van musical De Tocht maakt onderdeel uit van een breder financieringspakket van in totaal €7,5 miljoen, waaraan negen aandeelhouders voor in totaal €2,5 miljoen deelnemen. Een van de aandeelhouders is theaterproducent Stardust International, opgericht door oud-journalist Henk van der Meijden. De resterende financiering van €2,5 miljoen vindt plaats via crowdfunding.

Musical De Tocht, die in oktober 2022 van start gaat in een tijdelijk musical/schaatstheater in Leeuwarden, vertelt het magische verhaal over vijf schaatsvrienden, die uiteindelijk samen de finish op de Bonkevaart halen. Een ervaren creatief team met onder meer regisseur Eddy Habbema heeft het script en de muziek voor de musical geschreven.

Volgens Hans Staal, zakelijk directeur van De Tocht BV, en de Friese creatief producent Foppe van der Veen spreekt het epos over de heldentocht tot de verbeelding van 17 miljoen Nederlanders. Uit marktonderzoek blijkt dat er een potentieel is van meer dan 460.000 bezoekers voor musical De Tocht. ,,De Elfstedentocht is niet alleen van de Friezen, maar is van iedereen in Nederland”, aldus van der Veen, die benadrukt dat met veel Friese inbreng de authenticiteit van de theaterproductie gegarandeerd is.

De voorbereidingen voor De Tocht zijn momenteel in volle gang nadat vorig jaar werd gekozen in verband met de coronapandemie om de premièredatum te verplaatsen naar 2022.

De Tocht is een ‘open einde musical’ waarvan de einddatum niet is vastgesteld en heeft volgens Staal in het eerste jaar een bezetting van 54% nodig om de obligatielening via NPEX-effectenbeurs als eerste af te lossen.

De organisatie krijgt volop steun van de gemeente Leeuwarden, in 2018 culturele hoofdstad van Europa, en de provincie Friesland.

Klik hier om het interview met producenten Hans Staal en Foppe van der Veen te lezen.

AFM-regel lang