Pool Trading

Pool Trading

Pool Trading Group B.V. is opgericht om Pool Trading te verwerven. Pool Trading is dé specialist in het in- en verkopen van veelal gebruikte scheepsmotoren, keerkoppelingen en generatorsets op wereldwijde schaal. De producten worden met name verkocht aan maritieme en industriële bedrijven. Pool Trading is op Europees niveau een van de grotere spelers.

 

Pool Trading Group B.V.

Op dit moment drijven wij nog geen onderneming. Wij zijn namelijk recentelijk opgericht door de heren Johan van den Bout, Gert-Jan van de Pol en Daan van Ulden. Wij zijn momenteel medewerkers van Pool Trading.

Pool Trading Group B.V. is opgericht met als doel de aandelen over te nemen van de huidige aandeelhouders van Pool Trading Beheer B.V., Boomsma Beheer B.V. (de holding van enig aandeelhouder Erik Boomsma) en Dimaripauma B.V. (de holding van enig aandeelhouder Dirk Blom).

Pool Trading

Pool Trading is een internationale groothandel die gebruikte/tweedehands scheepsmotoren, generatorsets, keerkoppelingen en onderdelen levert aan maritieme en industriële bedrijven.

Pool Trading is gevestigd in Sliedrecht, Zuid-Holland. Pool Trading is in 1994 gestart als handelsorganisatie en bestaat derhalve reeds 27 jaar.

Pool Trading levert gebruikte/tweedehands producten (motoren, onderdelen, generatoren en keerkoppelingen) en nieuwe keerkoppelingen (van het merk Advance) op het gebied van scheepsvaart (binnenvaart). Pool Trading koopt Europees in en levert in landen over de hele wereld. Ons verdienmodel is dus het inkopen van bepaalde gebruikte/tweedehands producten voor een bepaalde prijs en de verkoop van deze producten voor een hogere prijs.

De belangrijkste productgroepen zijn als volgt:
 1. Scheepsmotoren: Pool Trading handelt in gebruikte A-merk scheepsmotoren, waaronder Volvo Penta, Caterpillar, Scania en Cummins;
 2. Onderdelen: als handelaar van gebruikte motoren heeft Pool Trading ook de beschikking over diverse onderdelen, waaronder scheepsschroeven, compressoren en pompen. Naast de handel worden er als nevendienst op beperkte schaal ook onderdelen gereviseerd door de eigen technici van Pool Trading. Veel schepen die in Nederland gebouwd zijn met Europese onderdelen worden over de hele wereld verkocht; er is dus vraag naar onderdelen op wereldwijde schaal;
 3. Generatoren en generatorsets: generatoren zijn nog steeds belangrijk als energiebron. Over de wereld zijn nog steeds veel gebieden waarbij er geen sprake is van een betrouwbare stroomvoorziening. In de Europese markt worden generatoren vooral gebruikt als noodstroomvoorziening. Deze generatoren zijn vaak relatief in goede staat en weinig gebruikt. Deze Europese generatoren verkoopt Pool Trading door aan partijen in landen en gebieden waar geen betrouwbare stroomvoorziening is;
 4. Keerkoppelingen (gearboxes): dit zijn mechanieken waarbij de draairichting van een schroefas kan worden omgekeerd en waarmee men bovendien de schroefas van de motor kan loskoppelen. Wij verkopen zowel tweedehands/gebruikte keerkoppelingen als nieuwe keerkoppelingen van het merk Advance (zie hierna);
 5. Advance keerkoppelingen en Advance onderdelen: sinds 2016 verkoopt Pool Trading nieuwe Advance keerkoppelingen uit China. Pool Trading heeft daarvoor een importeurschap voor Europa verkregen van Hangzhou Advance Gearbox Group Co. Ltd. Deze keerkoppelingen worden geïmporteerd en vervolgens gemodificeerd om deze geschikt te maken voor de Europese markt. Hierbij verzorgt Pool Trading de inkoop, transport, inklaring tot testdraaien en aanpassing van het product naar de Europese standaarden en specificaties.

Mijlpalen/Tijdlijn

Omzet/winst

Markt

Door een internationaal netwerk van agenten, leveranciers en afnemers, gecombineerd met een sterk eigen verkoopapparaat en technische kennis, kunnen we voor nagenoeg iedere klant een passend aanbod leveren tegen een eerlijke prijs-/kwaliteitverhouding.

De belangrijkste handelsregio’s en transacties op hoofdlijnen vind u hieronder aangegeven:

 • Europa: in- en verkoop gebruikte motoren, inkoop generatorsets, verkoop keerkoppelingen, in- en verkoop van onderdelen en revisies van motoren;
 • (Noord) Afrika: verkoop van generatorsets, verkoop gebruikte motoren, verkoop onderdelen;
 • Azië: inkoop keerkoppelingen, verkoop generatorsets;
 • Noord-Amerika: verkoop motoren;
 • Midden-Oosten: verkoop onderdelen, verkoop gebruikte scheepsmotoren, verkoop keerkoppelingen;
 • Zuid-Amerika: verkoop motoren en onderdelen

Potentie

Pool Trading heeft potentie in zich, die we blijven ontwikkelen in structurele groei door vernieuwing en verbreding van het productenaanbod en onze klantenkring.  De achterliggende 27 jaar heeft Pool Trading bewezen een betrouwbare speler in de markt te zijn die toonaangevend is, wat we zullen continueren en uitbouwen tot de grootste speler binnen onze markt.

Om dit te kunnen bereiken, blijven we inspelen op de digitalisering die op wereldwijd niveau plaatsvind. Daarom hebben we afgelopen jaren ons internet platform geautomatiseerd door onze klanten/leveranciers te koppelen aan ons systeem, en onze agenten live te koppelen aan ons ERP systeem. Hieronder een overzicht van ons geautomatiseerd commercieel internet platform.

Management

Daan van Ulden

Werkt sinds 2014 bij Pool Trading in een technisch commerciële functie. Daan is binnen Pool Trading met name gericht op de planning, commercie en de monteurs. In de toekomst zal hij als MT lid specifiek verantwoordelijk zijn voor de commerciële aspecten van de onderneming

Johan van den Bout

Werkt sinds 2015 bij Pool Trading in een technisch commerciële functie. Daarbij is Johan binnen Pool Trading met name gericht op de technische aspecten van de business, commercie en de werkplaats. In de toekomst zal hij als MT lid specifiek verantwoordelijk zijn voor de technische aspecten van de onderneming.

Gert-Jan van de Pol

Werkt sinds 2011 bij Pool Trading in een commerciële functie. Daarbij is Gert Jan binnen Pool Trading met name gericht op de administratie, verkoop en de algemene leiding. In de toekomst zal hij als MT lid specifiek verantwoordelijk zijn voor de algemene leiding van de onderneming.

Structuur onderneming

Structuur na de koop van Pool Trading Beheer B.V. door Pool Trading Group B.V.

Luister hier naar het interview met Gert-Jan van de Pol bij BNR Nieuwsradio.

BNR Zakendoen 23-11-2021

Maritieme groothandel Pool Trading gaat naar de NPEX-effectenbeurs. Met het geld dat daarmee opgehaald wordt, wil het huidige management team de aandeelhouders uitkopen. Te gast is Gert-Jan van de Pol, toekomstig algemeen directeur van Pool Trading.

Leendoel

Wij willen € 3.300.000 lenen van beleggers. Het bedrag willen wij als volgt besteden, waarbij wij rekening houden met ons eigen vermogen:

Bestedingen Bedrag Herkomst Bedrag
Aankoop aandelen €2.246.059 Eigen vermogen €350.000
Overname achtergestelde leningen €200.000
Overname langlopende leningen €696.060 Obligaties NPEX €3.300.000
Kosten deal €140.000
Rente verkopers 2021 €110.000
Werkkapitaal €257.881
Totaal €3.650.000 Totaal €3.650.000

Van het bedrag op te halen bedrag van € 3.300.000 zullen de verkopers € 800.000 aan obligaties kopen en blijft € 2.500.000 beschikbaar voor beleggers om op in te schrijven.

Risico’s en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat Pool Trading Group B.V. geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen. Dit zou onder meer kunnen gebeuren indien concurrenten het beter doen of als er minder vraag naar of aanbod is van gebruikte/tweedehands producten op het gebied van scheepvaart, hebben wij geen geld om de lening terug te betalen. Of om de rente te betalen. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

De volgende zekerheden worden verstrekt aan Stichting Obligatiehoudersbelangen:
 • een pandrecht, eerste in rang, op de voorraad, inventaris en debiteuren van Pool Trading B.V.;
 • borgtochten van onze drie (indirecte) aandeelhouders, voor een maximaal bedrag van € 350.000 per persoon minus de opbrengst van de executieverkoop van de verpande voorraad, inventaris en debiteuren van Pool Trading B.V;
 • een verpanding van de aandelen van de drie toekomstige aandeelhouders in Pool Trading Group B.V. Als nieuwe aandelen in ons worden uitgegeven, dan moeten wij toestemming vragen aan Stichting Obligatiehoudersbelangen; en
 • hoofdelijke verbondenheid van de Pool Trading vennootschappen. Pool Trading Group B.V. is als uitgevende instelling aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen uit hoofde van de obligatie-uitgifte. De andere groepsvennootschappen van Pool Trading zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van deze verplichtingen. Het gaat om de vennootschappen Pool Trading Beheer B.V., Pool Trading International B.V. en Pool Trading B.V.

Voor de volledige risicoanalyse verwijzen wij u naar het prospectus en het informatiedocument.

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

*Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

 Klik op de onderstaande knop voor het prospectus en overige documentatie:

Aanbod op de NPEX-effectenbeurs