12 oktober 2020

  • Kaizen BV, exploitant van de restaurantketen Wagamama, geeft voor maximaal €3,75 miljoen obligaties uit via de NPEX-effectenbeurs;
  • Beleggers ontvangen op hun inleg van de 5-jarige obligatielening jaarlijks 9,25% rente;
  • Met de opbrengst van de lening worden de bestaande obligaties van Kaizen BV afgelost en kan de groeistrategie worden gefinancierd;
  • Wagamama opent in 2021 de 10e vestiging in het grootschalige winkel- en uitgaanscentrum Mall of the Netherlands in het hart van Nederland.

AMSTERDAM – Kaizen BV, die de populaire restaurantketen Wagamama met inmiddels 9 vestigingen in de Benelux exploiteert, geeft een nieuwe 5-jarige obligatielening uit om de groeistrategie voort te kunnen zetten. De onderneming wil met de uitgifte van de obligaties maximaal €3,75 miljoen lenen tegen een rente van 9,25% via de NPEX-effectenbeurs.

Met de opbrengst van de nieuwe lening worden de obligaties die 5 jaar geleden ook via NPEX zijn uitgegeven in april 2021 afgelost. Bestaande obligatiehouders en nieuwe beleggers kunnen inschrijven op de nieuwe obligatielening die dezelfde rente (9,25%) geeft als de vorige.

Concept

Wagamama, bij het grote publiek bekend van de gezonde oosterse gerechten, is als franchiseformule 20 jaar geleden door ondernemer Arjen Schrama naar Nederland gehaald. Het populaire ‘fast casual dining’-concept komt uit Groot-Brittannië, waar de keten momenteel 160 vestigingen heeft.

Met inmiddels 9 Wagamama’s in Nederland en in België ligt de focus op A1-locaties in grote steden bij stations- en uitgaansgebieden. Volgens Schrama is er in de Benelux ruimte voor 20 Wagamama-restaurants en naar dat aantal wil hij de komende jaren groeien.

Een deel van de opbrengst van de nieuwe obligatielening wordt gebruikt voor een nieuw te openen Wagamama in het winkel- en uitgaanscentrum Mall of the Netherlands in Leidsenhage. De schaalgrootte met een gevarieerd winkelaanbod en volop uitgaansmogelijkheden (plus gratis parkeergelegenheid), maakt het volgens Schrama voor Wagamama tot een uitgelezen kans om daar een vestiging te openen.

Corona

Volgens Schrama is ook Wagamama getroffen door de coronacrisis, maar zijn er adequate maatregelen genomen om het effect van de crisis te beperken. Dankzij de NOW-regeling van de overheid kunnen de loonkosten worden beperkt. Met financiers, leveranciers en verhuurders zijn afspraken gemaakt en is het kostenniveau van de keten verlaagd.

,,Uiteraard heeft Wagamama, zoals ook alle andere horeca-bedrijven, last van de coronacrisis. We moeten door deze moeilijke tijd heen en dat kan dankzij de medewerking van onze relaties, de steun die we ontvangen vanuit de overheid en door strak management”, aldus Schrama. ,,Wagamama heeft zich bewezen als een succesformule met een hoge omloopsnelheid en een eigentijdse menukaart, waar gasten voor een bescheiden prijs gezond kunnen eten.”

De aandelen van Kaizen BV zijn voor 80% in handen van Arjen Schrama. Horecaleverancier VHC Jongens uit Oostzaan en Gribhold BV hebben beiden 10% van de aandelen.

AFM-regel lang