18 september 2017 – Samenwerking Quest en SurgiMab bij klinisch onderzoek van fluorescerend beeld geleide operaties van tumoren in het spijsverteringskanaal.

  • Samenwerking Nederlandse Quest en Franse SurgiMab bij onderzoek darmkanker
  • Tumoren worden real-time in beeld gebracht door nieuwe technieken
  • Door inzet ‘slimme’ contrastvloeistof aanval darmkanker

Het Franse biotechnologiebedrijf SurgiMab en Quest Medical Imaging B.V. uit Middenmeer maken vandaag bekend dat zij gaan samenwerken bij het komende ‘multi center klinische Fase III onderzoek’ van SurgiMab’s SGM-101 slimme contrastvloeistof.

Door de samenwerking kan een belangrijke doorbraak op het gebied van fluorescerende, beeld begeleide, darmkankeroperaties worden bereikt.

Het Franse SurgiMab ontwikkelt specifieke ‘slimme’ contrastvloeistoffen voor gebruik in fluorescentie begeleide kankeroperaties en darmkanaalonderzoek. Quest Medical Imaging B.V. is momenteel marktleider op het gebied van multi-spectrale camera’s voor kankeroperaties.

Als onderdeel van de overeenkomst krijgt Quest Medical Imaging B.V. een eenmalige betaling voor het gebruik van 12 Spectrum™ imaging platformen, die worden geleverd aan de bij de proef betrokken ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa.

Het Quest Spectrum™ Flu­o­res­cence Imag­ing Platform is specifiek ontwikkeld voor zowel open als minimaal invasieve beeld begeleide fluorescentie operaties met de mogelijkheid om meerdere contrastvloeistoffen tegelijk zichtbaar te maken. In eerdere Fase I en Fase II klinische onderzoeken met SGM-101 en het Quest Spectrum™ platform heeft het Quest Spectrum™ platform haar hoge gevoeligheden en intuïtieve gebruiksvriendelijkheid al bewezen.

De eerste resultaten van deze fases werden onlangs door het medische team gepresenteerd op het World Molecular Imaging Congress dat afgelopen week plaatsvond in Philadelphia.

Françoise Cailler, CEO van SurgiMab, is enthousiast over de samenwerking:

 ,,Wij kijken erg uit naar de verdere samenwerking met Quest op het gebied van onderzoek met onze eerste slimme contrastvloeistof SGM-101. De aan een tumor hechtende eigenschappen van SGM-101 helpen tijdens een operatie tumoren te detecteren en zichtbaar te maken.”

 

De verwachting is dat door de toepassing van de nieuwe techniek dat het ‘real time’ in beeld brengen van de tumor en het geïnfecteerde weefsel chirurgen in staat worden gesteld om tumoren beter en preciezer te verwijderen.

,,Dit zorgt voor een flinke gezondheidswinst voor patiënten na de operatie. Het gebruik van een door de toezichthouders CE en FDA goedgekeurd beeldverwerkingsplatform zal het voor ons gemakkelijker maken om ons middel goedgekeurd te krijgen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de kwaliteit van de data uit de Fase III trial ons zal helpen met de verdere ontwikkeling van SGM-101. Hierdoor komt een snelle introductie op de markt dichterbij”, aldus Cailler.

Richard Meester, CEO van Quest Medical Imaging, stelt dat dankzij de cameratechniek van Quest darmkanker in de toekomst beter kan worden behandeld.

,,Wij zijn erg gemotiveerd om de volgende fase III in te gaan met SurgiMab. Door de goede resultaten uit eerdere fases hebben we de toegevoegde waarde van beeld begeleidende technieken tijdens operaties met slimme contrastvloeistoffen bewezen. Dit geldt specifiek voor darmkanker. Darmkanker neemt wereldwijd de derde plaats in van meest gangbare type kankertumoren bij zowel mannen als vrouwen. De samenwerking tussen SurgiMab met haar slimme contrastvloeistof en ons platform is een goed voorbeeld dat we met onze technieken mogelijk bij kunnen dragen aan verbetering van de levensverwachting en kwaliteit van leven van kankerpatiënten.”