29 juni 2017 – De formule van DBS2 is simpel. Mkb-ondernemers met een liquiditeitsprobleem worden geholpen met financiering. Binnen twee werkdagen krijgt de aangesloten ondernemer het bedrag van zijn facturen uitbetaald, terwijl de betalingstermijn kan oplopen tot 60 dagen.
Garantieregeling ministerie Economische Zaken biedt extra zekerheid beleggers DBS2 Factoring

Willem van der Marel, één van de oprichters van het bedrijf, ziet DBS2 als een specialist die haar klanten ontzorgt. Mkb’ers hebben dat volop ontdekt en DBS2 is in Nederland zelfs één van de grootste spelers in deze niche. Maar om te blijven groeien heeft DBS2 nieuw kapitaal nodig.

We stonden al snel bekend als dé betaalspecialist. DBS2 is gestart met eigen kapitaal en groeit stap voor stap. De vraag naar factoring via DBS2 is de afgelopen jaren sterk gestegen. Daarom spannen wij ons continue in om voldoende liquide middelen te werven. Daarmee kunnen wij onze klanten blijven bedienen en kunnen ondernemers blijven ondernemen”, aldus Van der Marel.

Vandaar dat de directie van DBS2 contact heeft gezocht met NPEX, het platform voor groeifinanciering. Via een 7-jarige obligatielening van bijna een miljoen euro met een jaarlijks rendement van 5% wil DBS2 de eigen financiële positie versterken. Het bedrijf is financieel gezond en heeft plannen om fors te groeien. Het aantal ​mkb’ers is de afgelopen jaren explosief gestegen, veel van hen kampen met hetzelfde probleem. Ze willen niet 60 dagen wachten op hun geld. De betalingstermijnen belet hen in het ondernemen.

Uitgevende instelling DBS2 Factoring B.V. heeft in tegenstelling tot andere bedrijven die obligaties uitgeven via NPEX, een bijzondere positie. Want de onderneming valt sinds een jaar onder een garantieregeling van het ministerie van Economische Zaken. Het belang van alternatieve financiering voor het mkb was één van de drijfveren voor de overheid om DBS2 op te nemen in de garantieregeling ten bedrage van 4 miljoen euro. Versterking van de Nederlandse economie en innovaties vinden plaats in het mkb. Daarvoor is financiering van liquiditeit aan mkb’ers, zoals door DBS2 wordt mogelijk gemaakt, een belangrijk hulpmiddel.

Van der Marel is uiteraard verheugd over de ondersteuning van het Ministerie. De procedure nam een behoorlijke tijd in beslag. Het duurde maar liefst twee jaar voordat DBS2 het definitieve antwoord op haar aanvraag ontving. Dat komt omdat het hier gaat om een groot garantiefonds en het Ministerie zorgvuldig te werk gaat voordat zij een dergelijke garantie verleent. Hierdoor gaan voor DBS2 weer nieuwe deuren open.

Voor obligatiehouders, die inschrijven via NPEX op de lening, is het risico van de investering in het factoringbedrijf beperkt. Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven voor de kapitaalinjectie. “Voor de belegger betekent de garantieregeling een hoge mate van zekerheid”, zegt Van der Marel.

Van der Marel is de financiële man in de directie. Jaap van Aalst is vanaf de start zijn zakenpartner en bezoekt als commercieel directeur veel klanten. DBS2 werkt landelijk en is o.a. ook actief in de transportbranche. Daarbij beperkt DBS2 heel bewust het risico bij de klanten door kredietcontroles uit te voeren. Daardoor ontstaat meer zekerheid. Dat geldt eveneens voor de debiteurenportefeuille, die goed gespreid is.

De groei is bij ons steeds heel erg organisch gegaan”, weet Van der Marel. “Vanaf het allereerste begin via mond-tot-mond reclame. Naast het verstrekken van werkkapitaal, verzorgen wij ook het debiteurenbeheer. Onze klanten weten wat ze aan ons hebben. Wij zijn zelf ondernemers. Dus we begrijpen ze heel erg goed.”