Innovatie Leids bedrijf: Plantaardig coatinglaagje verhoogt houdbaarheid groente en fruit substantieel en is wapen tegen wereldwijde voedselverspilling

LEIDEN – Liquidseal Holding B.V., producent van een beschermingscoating voor groenten en fruit waardoor de producten substantieel langer vers blijven, gaat naar de NPEX-effectenbeurs. Het bedrijf geeft obligaties uit tegen een jaarlijkse rente van 8%. De 5-jarige obligatielening krijgt een notering op het beursplatform van de NPEX-effectenbeurs. De maximale opbrengst van de lening bedraagt €1,75 miljoen.

Liquidseal ontwikkelde de vloeibare beschermingslaag, samengesteld op basis van plantaardige componenten, voor groenten, fruit en bloemsoorten waardoor die producten blijven ‘ademen’ en langer vers blijven. Het toepassen van deze behandeling op agrarische producten is een belangrijke innovatie om de huidige massale voedselverspilling tegen te gaan door de levensduur daarvan flink te verhogen.

De directie van Liquidseal financiert met de opbrengst van de lening de beoogde internationale schaalvergroting. De afgelopen jaren zijn gebruikt voor de verdere ontwikkeling van Liquidseal en het wereldwijd vastleggen van patenten en registraties daarvan in talloze landen.

In Europa is het gebruik van de coating vooralsnog alleen toegestaan voor fruit met een harde schil: avocado, citrus, mango, meloen en papaja. In o.a. de Verenigde Staten mogen ook andere fruitsoorten en groenten worden behandeld met het Liquidseal.

,,Eenderde van de totale voedselproductie bereikt de consument niet”, zegt Liquidseal-directeur Victor Monster over de enorme verspillingen, en dat terwijl de voedseltekorten wereldwijd groot zijn. ,,Het gebruik van Liquidseal resulteert erin dat er na de oogst meer tijd is voor transport en groenten en fruit langer vers blijven in de supermarkten. Bovendien wordt het gebruik van pesticiden en plastic teruggedrongen.”

Met de opbrengst van de obligatielening verstevigt Liquidseal op korte termijn de commerciële slagkracht van het bedrijf. Er komen in de vier groeimarkten India, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten aparte landenmanagers. Daarnaast wordt er geld gestoken in extra mankracht in het laboratorium, de aanschaf van extra apparatuur voor het lab en in voorraadfinanciering.

Eugène van den Berg

Victor Monster

Klik hier om het interview met Liquidseal CEO Eugène van den Berg en Managing Director Victor Monster te lezen.