Dankzij AI verdubbelt Icecat productie datasheets voor e-commerce 

Amsterdam, 1 augustus 2018 – Icecat N.V., de aan NPEX genoteerde uitgever van productdata voor de mondiale ecommercemarkt, zag haar omzetgroei versnellen tot 24,4% over de eerste zes maanden van 2018 (van 21,5% een jaar terug), wat leidde tot een omzet van 4,2 miljoen euro gedurende deze periode. Zonder de overname eerder dit jaar van  Syndy, specialist in supermarktdata, zou de autonome en vergelijkbare groei 15,6% zijn. De EBT van Icecat is stabiel gebleven op 444K euro (-8K euro), ondanks de circa -400K euro eenmalige integratiekosten met betrekking tot Syndy. De kasreserves van Icecat zijn in het eerste halfjaar 2018 ondanks de overname slechts zeer beperkt afgenomen (-100K euro) tot 3,4 miljoen euro dankzij de goede winstgevendheid en effectief debiteurenbeheer.

De focus gedurende 2018 zal liggen op het volledig integreren van de Syndy Product Information Management (PIM)-omgeving in Icecats ecosysteem en sturing richting winstgevendheid van deze nieuwe dochter. De eerste gezamenlijke klanten worden inmiddels bediend.

AI voor opschalen datasheetproductie
Dankzij de toepassing van artificiële intelligentie (AI)-technieken is de productiecapaciteit van Icecat in termen van nieuwe productdatasheets (PDS) ruwweg verdubbeld tot 100K per maand. Mede hierdoor nam het aantal beschreven producten met 33% toe tot 5,0 miljoen en werd de CPD (cost per datasheet) significant verlaagd. De toegenomen productie met behulp van AI is kritisch voor de diversificatie van Icecat naar nieuwe branches zoals Doe Het Zelf en Media & Entertainment, en het verbeteren van de catalogusdekking van retailers in de VS.

Diversificatie naar Food en Fashion
In de eerste zes maanden van 2018 zijn belangrijke stappen in de Nederlands thuismarkt genomen om het data-aanbod te diversifiëren naar food en fashion:
1. Makro Nederland, een toonaangevende groothandel nodigt haar leveranciers uit om hun productgegevens in te voeren via het leveranciersportaal van Syndy.
2. GS1 Nederland, bekend van de barcodestandaard, werkt met Icecat aan een fashion-database ten behoeve van partners als Bijenkorf, Wehkamp, Tommy Hilfiger en Calvin klein.

ICURY crypto-proef
De ICURY, de cryptomunt van Icecat met symbool ICY, is met succes geproduceerd, en een pilot in de gebruikersgemeenschap van Icecat is met succes gestart, gebaseerd op de Ethereum-blockchain.

Icecat positioneert de ICURY, waarvan er 5.000.000.000 zijn geslagen, voornamelijk als loyaliteitstoken. Icecatgebruikers kunnen momenteel 1000 tokens gratis ontvangen bij registratie. 55 Icecatgebruikers nemen al deel aan de pilot waarin ze hun Ethereum/ICURY-portemonnee verbinden met hun Icecat-gebruikersaccount. De volgende doelstelling is om de pilot verder uit te breiden tot 100 Icecatgebruikers en de betaling met ICURY voor bepaalde toegevoegde waarde-diensten van Icecat te faciliteren.

Een ICO, initial coin offering, wordt niet meer nagestreefd gezien de negatieve reputatie van dit fenomeen en het feit dat Icecat al voldoende financiële middelen ter beschikking heeft om haar ICURY Road Map uit te voeren.

Als onderdeel van de pilot wordt de gebruikte technologie continu geëvalueerd, zoals de schaalbaarheid van Ethereum. Icecat ontwikkelt parallel haar eigen Distributed Ledger-technologie.

Icecat PIM: Google Shopping-integratie
De Icecat PIM (Product Information Management) wordt voortdurend geüpgraded. Er is een standaard interface voor Google Shopping gemaakt. Intel, Super Micro en Vtech zijn merken die inmiddels gebruik maken van deze integratie. Andere versieverbeteringen zijn gerelateerd aan de opschoning van download-statistieken en een verbeterde look & feel van Icecat Live in samenwerking met HP.

Over Icecat NV
Icecat, genoteerd aan de NPEX-beurs sinds 2017, is een winstgevende en snelgroeiende, online uitgever en syndicator van productinformatie ten behoeve van de mondiale e-commercemarkt. Icecat werkt mondiaal voor tienduizenden platformen zoals Amazon, Ebay, Rakuten, Wehkamp, BOL en zo’n 300 merken, waaronder Philips, Akzo, TomTom, HP, DELL, Lego, L’Oréal en Akzo Nobel.

Icecat omvat momenteel de dochtermaatschappijen Iceshop B.V., Syndy B.V., Icecat LLC (Icecat Ukraine) en Icecat Content Sourcing OÜ (Icecat Estonia) en de participatie Hatch B.V. Icecat Ukraine en Icecat Estonia zijn verantwoordelijk voor de inhuur van editor- en software developer-capaciteit en de uitgifte van de ICURY cryptomunt van Icecat. Hatch levert slimme “Koop Nu”-knoppen die ervoor zorgen dat de websites van fabrikanten meetbare verkopen genereren via hun online resellers. Iceshop en Syndy zijn specialisten in e-commerce-integraties en Product Information Management (PIM)-oplossingen in respectievelijk de IT- en supermarkt-branche.

Meer informatie:

– For ICURY: icury.com
– Achtergronden: iceclog.com
– Icecats database: Icecat.com