10 februari 2017 – Bouman Industries heeft ambitieuze plannen om met zijn innovatieve CO2-afvanginstallaties en waterseparatiesystemen de Aziatische markt te veroveren. Participatiemaatschappij PPM Oost investeert in het Almelose Bouman Industries om de groei van het bedrijf en daarmee de werkgelegenheid te stimuleren. Bouman is een gerenommeerde toeleverancier in de maakindustrie, die ook innovatieve machines en apparaten ontwikkelt gericht op duurzaamheid en een schoner milieu.

PPM Oost investeert in Almelose bedrijf om ontwikkeling en werkgelegenheid te stimuleren

PPM Oost-directeur Marius Prins vindt Bouman Industries een voorbeeldbedrijf in de regio. “Bouman is niet alleen al vele jaren een stabiele en grote werkgever in de regio die levert aan grote multinationals. Bij Bouman zien ze ook het belang van innovatie. Ze pakken daarnaast hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en slagen er in met de duurzame innovaties geld te verdienen. Het is indrukwekkend hoe Bouman in Azië voet aan de grond heeft gekregen. We zijn trots dat we door de investering in Bouman kunnen bijdragen aan de groei en innovatie in de regio Twente.”

Wilco van Wijck, directeur van Bouman Industries, zegt dat zijn bedrijf door de investering van PPM Oost flinke stappen kan maken: “Er is grote internationale druk om milieuproblemen ten aanzien van lucht en water op te lossen. Wij hebben daarvoor de technologie en de kennis in huis. Om vaart te maken met de ontwikkelingen hebben we financiering nodig. Bijvoorbeeld voor het verplaatsen van onze teams en het voorfinancieren van de opdrachten. Door de investering van PPM Oost beschikken we nu over de financiële armslag om dat te doen. We hebben prachtig gereedschap in handen.”

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, provincie Overijsel: ”Bouman biedt een uitstekend antwoord op de internationale behoefte aan energiebesparende en duurzame technieken. Om die vraag aan te kunnen, te blijven innoveren, groeien en een stevige marktpositie te verwerven, stelt Provincie Overijssel via PPM Oost financieringsmogelijkheden beschikbaar. Tijdens de handelsmissie naar China eind 2016 heb ik met eigen ogen gezien hoe geïnteresseerd het land is in de mogelijkheden die Bouman de maakindustrie biedt. Met deze financiële ondersteuning kan het bedrijf zich verder ontwikkelen op die uitdagende markt.” 

Toeleverancier voor de maakindustrie
Bouman Industries is van origine een toeleverancier voor de Nederlandse en Duitse maakindustrie die al meer dan 65 jaar bestaat. Met ruim zeventig medewerkers is Bouman een grote werkgever in Twente. Bouman Industries ontwikkelt al jarenlang succesvol complexe machinesystemen voor de hoogtechnologische maakindustrie. De onderneming levert primair producten aan multinationals zoals de vliegtuig-, semiconductor-, farmaceutische- en voedingsmiddelenindustrie. Bekende klanten zijn partijen als ASML, Fokker, Thales, Urenco, PPG en Akzo Nobel. De laatste jaren heeft Bouman Industries zich toegelegd op oplossingen die verduurzaming stimuleren.

Een van de pronk projecten van Bouman Industries is de CO2 afvanginstallatie bij Twence, de afvalverwerker in Twente. Door CO2 af te vangen en om te zetten in natriumbicarbonaat (zuiveringszout) biedt dit verduurzamingsproject economisch rendement. Bouman ontwikkelt ook waterseparatiesystemen voor industrieel afvalwater. Met name vanuit Azië bestaat veel interesse voor de machines en oplossingen van Bouman.

Van Wijck: “De eerste projecten en leveringen naar China vinden nu plaats. Na een voorbereiding van ongeveer drie jaar en opbouw van het netwerk en partners zijn de eerste projecten in met name industrieel afvalwaterscheiding een feit. Dit resulteert niet alleen in extra werkgelegenheid voor Bouman maar ook voor bedrijven om ons heen in Overijssel en Gelderland.”

PPM Oost
PPM Oost, het participatiebedrijf van Oost NV, is de regionale durfinvesteerder in Oost-Nederland. Zij stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in High Tech, Life Tech, Cleantech & Energy en investeert tevens in marktfondsen. Naast investeren helpt Oost NV ondernemers met innoveren, internationaliseren en (bedrijfs)infrastructuur.

PPM Oost staat voor actief beheer en coaching: ondernemen voor de maatschappij van de toekomst. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert PPM Oost in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 300 miljoen euro. Zo wordt een mooie bijdrage geleverd aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen