Deutsche Postbank financiert fusie tegen 1,9 procent rente 

Amsterdam, 3 juni 2016 – Met een fusie van twee fondsen die in supermarkten beleggen ontstaat het grootste Nederlandse supermarktfonds dat toegankelijk is voor particuliere beleggers. Annexum (fondsvermogen 800 miljoen euro) komt met een emissie voor dit Super Winkel Fonds met 27 supermarkten in heel Nederland en een winkeloppervlakte van 62.000 vierkante meter. Huurders zijn onder meer Albert Heijn, Plus, Jumbo, Aldi, Dirk en Lidl. De winkels staan van Amsterdam tot Nuenen en van Terneuzen tot Drachten.

De supermarktportefeuille heeft een actuele waarde van 135,2 miljoen euro, waarvan 89 miljoen euro gefinancierd wordt door Deutsche Postbank tegen een rente van 1,9 procent. Het eigen vermogen wordt toegankelijk voor particuliere beleggers. Door de combinatie van de zeer lage rente die Deutsche Postbank rekent, het feit dat het Super Winkel Fonds een bezettingsgraad van 98,8 procent kent, de kwaliteit van de huurders én de lange looptijd van de huurcontracten, wordt een direct rendement van 11 procent per jaar becijferd.​

Interesse in Nederlands vastgoed
Het feit dat Deutsche Postbank, onderdeel van Deutsche Bank, het grootste Nederlandse supermarktbeleggingsfonds financiert is illustratief voor de grote interesse die buitenlandse partijen tonen voor beleggingen in Nederlands vastgoed, zo stelt Annexum-directeur Huib Boissevain. “Supermarkten zijn extra interessant vanwege de gestage stroom huurinkomsten. En de Nederlandse supermarkten vertonen al jaren een stabiele groei.” De supermarktomzet is met 3,2 procent gestegen van 33,28 miljard euro in 2014 naar 34,33 euro miljard afgelopen jaar. De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid naar 1,41 miljard euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2014.

Het Nederlandse Super Winkel Fonds wekte de interesse van de Duitsers vanwege de groei van de Nederlandse foodsector, de hoge bezettingsgraad in de portefeuille en de goede spreiding over huurders en locaties. De twee fondsen waaruit het Super Winkel Fonds voortkomt vertonen al jaren een stabiel direct rendement dat zich in de periode 2008 tot 2015  bewoog tussen de 6 en 10,4 procent. Voor de periode 2016 tot 2022 wordt een direct beleggersrendement verwacht van circa 11 procent per jaar.

Naast het hoge rendement wordt een substantiële waardestijging van het vastgoed in deze portefeuille verwacht.
Hoog rendement
Boissevain: “11 procent direct rendement is een heel hoog rendement voor dit risico. Het risico wordt mede bepaald door de stabiliteit van de huren, de waarde van de stenen en de rente op de lening. Een groot deel van de huren is twee jaar geleden geherwaardeerd naar de actuele marktsituatie, de portefeuille is vrijwel volledig verhuurd, inclusief de winkels eromheen. In combinatie met het rentepercentage op de bancaire lening, ontstaat een zeer hoog rendement met een heel overzichtelijk risico.” De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het prospectus voor de emissie goedgekeurd.

Over Annexum
Gestart in 2000 heeft Annexum inmiddels een fondsvermogen van 800 miljoen euro, waarvan 367 miljoen euro eigen vermogen. Annexum beheert 33 fondsen, onder meer in de categorieën kantoren, zorg, winkels, hotels en woningen. Ook heeft Annexum sinds kort het beheer over NBZ, beleggen in scheepvaart, waar momenteel ook een emissie voor gaande is.