Den Haag, 11 maart 2024

  • Dusk en NPEX kondigen partnership aan
  • Dusk en NPEX werken aan innovatieve oplossingen voor financiële markten
  • Lancering eerste effectenbeurs op Dusk – DLT technologie

Dusk, een toonaangevende leverancier van DLT-oplossingen (Decentralized Ledger Technology) met een marktkapitalisatie van €125 miljoen, is samen met NPEX, de Nederlandse MKB-effectenbeurs die bekend staat om zijn handelsplatform, beleggingsonderneming en crowdfundingdiensten, verheugd om een strategisch partnership aan te kondigen. Samen lanceren wij de eerste effectenbeurs die wordt aangedreven door Dusk DLT-technologie, waarmee een nieuwe norm wordt gezet voor veiligheid, innovatie en efficiëntie in de financiële sector.

Dusk brengt met haar technologie een revolutie teweeg in de financiële sector door gemakkelijke toegang te bieden tot financiering en handel via ‘smart contracts’. Gebruikers krijgen daarmee direct toegang tot een breed assortiment van beleggingsproducten. Dit betekent een aanzienlijke vooruitgang in markttoegankelijkheid en efficiëntie.

Volgens NPEX en Dusk kan de beoogde nieuwe gereguleerde effectenbeurs de relatie van haar investeerders met portfoliobedrijven positief veranderen. “Smart contracts” bieden beleggers bijvoorbeeld de mogelijkheid om eenvoudiger om te stemmen, dividenden te ontvangen, of om in fracties te kunnen beleggen, ongeacht de omvang. Daarmee wordt de drempel verlaagd om een gediversifieerde portfolio van onder andere MKB-ondernemingen samen te stellen.

Dusk zal als de exclusieve applicatiebeheerder fungeren voor NPEX en zorgt voor het onderhoud en de continuïteit van het blockchain platform. Daarnaast zal Dusk verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten om te blijven voldoen aan veranderende behoeften van klanten, NPEX en haar toezichthouders. Het partnership is een belangrijke stap in de richting van de toekomst van een veilige, transparante en efficiënte uitvoering van transacties.

NPEX en Dusk bereiden een aanvraag voor met betrekking tot het EU DLT Pilot Regime. Het DLT Pilot Regime introduceert een tijdelijke proefregeling voor marktinfrastructuren die toeziet op de verhandeling en afwikkeling door middel van DLT. De aanvraag voor het EU DLT Pilot Regime is de uitkomst van een vruchtbare samenwerking tussen beide partijen in de afgelopen jaren. Met Dusk in haar team heeft NPEX dan ook een meerjarig strategisch plan neergelegd om de autoriteit voor alternatieve financiering in Europa te worden, met een sterke focus op digitaal.

Mark van der Plas, CEO van NPEX, benadrukt het belang van dit partnership:
Wij wensen geavanceerde technologie te gebruiken om onze dienstverlening te verbeteren. De introductie van de eerste effectenbeurs gebruikmakend van Dusk technologie is daarbij een grote stap voorwaarts; het vergroot het productaanbod en verhoogt efficiency.”

Emanuele Francioni, CEO van Dusk, spreekt zijn enthousiasme uit:
Samenwerken met NPEX om de eerste door DLT aangedreven effectenbeurs te creëren is een belangrijke mijlpaal voor Dusk. Onze expertise op het gebied van DLT, gecombineerd met de marktkennis van NPEX, zal een nieuwe norm stellen voor veilige en transparante financiële oplossingen die voldoen aan de eisen van de huidige dynamische markt.”

Over NPEX
NPEX is opgericht in 2008 en bezit onder andere een Multilateral Trading Facility (MTF) vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). NPEX heeft inmiddels 97 succesvolle financieringen gefaciliteerd, voor een bedrag van ruim €185 miljoen.

Van links naar rechts: Mark van der Plas (CEO van NPEX) en Emanuele Francioni (CEO van Dusk)