Den Haag, 19 juni 2023

NPEX, de onafhankelijke Nederlandse effectenbeurs voor het MKB, heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een Europese vergunning ontvangen voor het verrichten van crowdfund-activiteiten. Deze ECSP-vergunning (European Crowdfunding Service Provider) geeft nieuwe mogelijkheden voor NPEX en haar stakeholders.

De ECSP-vergunning stelt NPEX in staat om crowdfunddiensten aan te bieden op Europees niveau. Deze vergunning versterkt de positie van NPEX als toonaangevend handelsplatform en biedt nieuwe kansen voor zowel investeerders als MKB-ondernemingen.

“De ECSP-vergunning is een belangrijke erkenning van ons werk om de financiering van het MKB te faciliteren”, aldus Mark van der Plas, CEO van NPEX.
“We zijn verheugd dat we nu onze crowdfunddiensten op Europees niveau kunnen aanbieden. Dit opent de deur naar nieuwe kansen voor ondernemers die op zoek zijn naar groeikapitaal en investeerders die willen bijdragen aan de economische ontwikkeling van veelbelovende bedrijven.”

“Wij opereerden reeds onder de strenge eisen die de beleggingsonderneming en MTF-vergunning met zich meebrachten. De combinatie van deze vergunningen met de Europese crowdfundvergunning maakt NPEX uniek en biedt diverse nieuwe  mogelijkheden”, vertelt Patrick van de Laar, CFRO van NPEX.
“Onze groeiambities zijn groot, eerst nationaal en op termijn ook internationaal. Deze vergunning is daarvoor cruciaal. De uitgifte van leningen, obligaties en aandelen tot €5 miljoen wordt conform de ECSP gefaciliteerd. NPEX kan ook bedragen boven de €5 miljoen blijven faciliteren met een door de AFM goedgekeurde prospectus. De mogelijkheid van verhandeling van effecten bij NPEX, maakt crowdfundprojecten aantrekkelijker om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven of duurzame energieprojecten met een langere looptijd.”

Beter voor investeerders én ondernemers
Vóór de komst van de Europese wetgeving hadden crowdfund aanbieders in Europa te maken met een lappendeken van nationale consument-beschermende wet- en regelgeving. “Nu is er één kader voor alle EU crowdfund aanbieders die aan dezelfde eisen moeten voldoen,” vertelt van der Plas. “Dat betekent meer concurrentie, beter toezicht, meer mogelijkheden voor beleggers en meer mogelijkheden voor ondernemers op zoek naar financiering.”
Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning kunnen erop rekenen dat het platform voldoet aan strenge eisen omtrent onder andere interne processen, systemen, kwaliteit en integriteit van bestuurders.

Over NPEX
NPEX (Nederlandsche Participatie Exchange) is een onafhankelijke Nederlandse effectenbeurs voor het MKB. Het platform biedt ondernemers de mogelijkheid om groeikapitaal aan te trekken door middel van crowdfunding. Sinds de oprichting heeft NPEX zich toegelegd op het vergroten van de toegang tot financiering voor het MKB en het creëren van investeringsmogelijkheden voor een breed scala aan beleggers. NPEX staat onder doorlopend toezicht van de AFM en DNB.