1 december 2020

NPEX-CEO Mark van der Plas voorziet verdere expansie MKB-beurs dankzij versterking groep aandeelhouders.

  • Twee nieuwe aandeelhouders voor NPEX-effectenbeurs; Dusk Network en een (private) family office met investeringen in smallcap- en middelgrote Nederlandse ondernemingen;
  • NPEX-directie investeert verder in groei en optimalisatie handelsplatform;
  • Afgelopen jaar 17 emissies van middelgrote bedrijven via NPEX-effectenbeurs gerealiseerd

DEN HAAG – De NPEX-effectenbeurs, de beurs voor middelgrote ondernemingen, heeft met de komst van twee nieuwe aandeelhouders de eigen financiële basis verder versterkt. De kapitaalronde zorgt ervoor dat NPEX kan investeren in het verder uitbreiden en digitaliseren van het platform, en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.

De in Amsterdam gevestigde fintech scale-up Dusk Network, gespecialiseerd in blockchain voor financiële applicaties, en een (private) family-office met investeringen in smallcap- en middelgrote Nederlandse ondernemingen, zijn toegetreden als nieuwe aandeelhouders. De NPEX-directie verwacht dat door de investeringen van de nieuwe aandeelhouders en het vertrouwen van de huidige aandeelhouders NPEX-effectenbeurs ambitieuze toekomstplannen kan gaan realiseren.

CEO Mark van der Plas van NPEX-effectenbeurs ziet de kapitaalversterking en komst van de twee nieuwe aandeelhouders als een belangrijke mijlpaal voor NPEX. ,,Het is onze ambitie om van het NPEX-handelsplatform de onbetwiste marktleider te maken. Onze financiële positie wordt hierdoor versterkt, we gaan ons handelsplatform verder optimaliseren en digitaliseren, NPEX nog bekender maken en we kunnen hierdoor onze groei versnellen. Zeker in tijden van coronaherstel zien we veel vraag naar een verbeterde toegang tot financieren en investeren, en technologie is hierin een cruciaal onderdeel. Dit maakt Dusk Network tot een uitmuntende aanwinst.’’ aldus Van der Plas.

NPEX heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een toonaangevende instelling op het gebied van groeifinanciering. 57 middelgrote MKB-bedrijven kregen na de uitgifte van aandelen en obligatieleningen een notering aan de NPEX-effectenbeurs. Met de emissies werd ruim €120 miljoen aan groeifinanciering via het NPEX beleggers netwerk gerealiseerd voor onder andere MKB-bedrijven als Hygear, Wagamama, Axxicon, Speedbooks, Quest, RR Mechatronics en De Vegetarische Slager.

Volgens Alan van Griethuysen, CCO van NPEX, heeft NPEX ervoor gezorgd dat Nederlandse MKB-bedrijven met de opbrengst van de uitgiftes hun plannen konden waarmaken. ,,Anders was daarvoor geen financiering geweest en dat is precies waarom de NPEX-effectenbeurs bestaat en in een behoefte voorziet”, aldus Van Griethuysen.

Investeren in een innovatief ecosysteem

Door middel van verbeterde processen en business modellen, en de juiste technologische toepassingen zien Dusk Network en NPEX veel ruimte om de uitgifte en verhandeling van effecten te verbeteren. Technologie zoals tokenisering kan worden gebruikt om digitale aandelen te creëren die in kleine hoeveelheden gekocht en verhandeld kunnen worden. Ook kunnen veelal dure processen zoals aandeelhoudersvergaderingen en het verwerken van dividend geautomatiseerd worden; door deze kostenverlaging wordt het voor een grotere groep ondernemers interessant om voor een alternatieve vorm van financiering te kiezen.

Ook brengt dit veel voordelen voor beleggers; zij komen op een nieuwe manier met meer soorten effecten in aanraking. Door onnodige tussenlagen over te slaan wordt de afstand tussen aandeelhouders en bedrijven verkleind.

Dusk Network is een platform voor innovatieve financiële diensten. De samenwerking met NPEX voegt direct waarde toe: “Naast aandeelhouder zijn we al commercieel partner van NPEX en hebben we pilotprojecten ontwikkeld om de NPEX-diensten digitaal aan te bieden. Deze ervaring stelt ons in staat om snel onder hun Multilaterale Handelsfaciliteit (MTF) licentie binnen de EU waarde toe te gaan voegen aan het platform. We willen naast de technische roadmap, ook de deal funnel en het gebruikersbestand verrijken ” aldus Jelle Pol, managing director Dusk Network.