Juli 2020

Met de lancering van een nieuw online handelssysteem met dagelijkse koersvorming trekt de NPEX-effectenbeurs nieuwe bedrijven én beleggers aan. Tussen ‘s ochtends 10.00 uur en ’s middags 16.00 uur is het sinds juni van dit jaar mogelijk om elke dag te handelen in aandelen en obligaties van de aan de NPEX-beursgenoteerde ondernemingen en instellingen. 

Volgens Mark van der Plas, CEO van NPEX, is de beurshandel een belangrijke stap in de ontwikkeling van de beurs voor middelgrote mkb-ondernemingen. Het geeft beleggers de mogelijkheid om hun stukken via de beurs te kopen en te verkopen. Tot dusver konden beleggers alleen van hun stukken af via een veilingsysteem. Nu is er een orderboek, te vergelijken met het handelssysteem bij andere effectenbeurzen.

,,Dankzij deze continue handel is de liquiditeit van genoteerde effecten vergroot; de prijsvorming is daardoor voor beleggers die willen kopen of verkopen sterk verbeterd”, aldus Van der Plas.

Succesvol

Middelgrote mkb-ondernemingen deden de afgelopen jaren een succesvol beroep op het netwerk van meer dan 10.000 NPEX-beleggers. Meer dan €114 miljoen aan groeivermogen trokken zij aan via de uitgifte van obligaties en aandelen. Met het nieuwe kapitaal konden de bedrijven, zoals De Vegetarische Slager, CTOUCH, HyGear, Society Shop, RR Mechatronics en bijvoorbeeld ook Bouman Industries investeringen doen om hun groei te realiseren. De afgelopen jaren vonden 52 zogeheten ‘listings’ plaats.

Corona

Ook in de maanden van de coronacrisis gingen bedrijven ‘naar de beurs’ van NPEX. Zo schreven onder andere PerfoTec, actief in de verpakkingsindustrie van groente, fruit en bloemen, Tubes, LiveChat en WAAR Nederland, bekend van de gelijknamige winkelketen, obligatieleningen uit waarop beleggers inschreven.

Alan van Griethuysen, CCO van NPEX, vindt het begrijpelijk dat beleggers in het tweede kwartaal van 2020 vanwege de onzekerheid aarzelden om in te schrijven. ,,Inmiddels zien we dat het vertrouwen terug komt in de markt”, aldus Van Griethuysen. De inschrijvingsperiode van sommige emissies is verlengd om beleggers de kans te geven mee te doen.

NPEX heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een betrouwbare partij voor non-bancaire financiering. Voordat ondernemingen worden toegelaten tot de NPEX-beurs moeten ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Een zogeheten ‘samitycheck’ wordt standaard uitgevoerd en uiteindelijk stelt NPEX ook een uitvoerige prospectus op.

De NPEX-directie: CCO Alan van Griethuysen (links) en CEO Mark van der Plas.