Monaco, Amsterdam, 1 april 2020 – Icecat heeft de acquisitie afgerond van Cedemo’s speelgoed- en entertainment-contentactiviteiten voor de e-commercemarkt, ondanks de door covid-19 veroorzaakte crisis en lockdowns in Frankrijk, Monaco en gedeeltelijk in Nederland. De covid-19-crisis vergroot de risico’s van de overname, aangezien sommige gespecialiseerde speelgoed- en videogames-retailklanten hun deuren tijdelijk moesten sluiten, hoewel hun e-commerce-activiteiten in de meeste gevallen doorgaan. De structuur van de deal wordt bijgevolg gewijzigd door een earn-out-component toe te voegen om eventuele crisisuitval af te dekken.

De overgedragen data-activiteit, geconcentreerd in Cedemo B.V., omvat naast het leveren van speelgoeddata ook productgegevens voor videogames, games, gelicenseerde producten en game-accessoires. Cedemo richt zich voornamelijk op de Franse markt en werkt voor toonaangevende retailers zoals Cdiscount, Amazon, Jouet Club, Micromania/GameStop, E.Leclerc en Cultura, wereldmerken zoals LEGO, Epoch d’Enfance, Mattel, Playmobil, EA en Ubisoft. De overname zal naar verwachting 10% toevoegen aan de omzetgroei van Icecat op jaarbasis en er is geen direct effect op de winstgevendheid te verwachten.

“De huidige covid-19-crisis is een uitdaging voor traditionele retailers, maar geeft tegelijkertijd een boost aan e-commerce-activiteiten. Het samenvoegen van de speelgoed- en entertainmentgegevensactiviteiten van Icecat en Cedemo resulteert in een combinatie die marktleider is in dit segment ”, zegt Martijn Hoogeveen, CEO van Icecat.

“Op basis van feedback van klanten waarderen ze de toegang tot een wereldwijd netwerk en de bredere database met productdata die de nieuwe combinatie zal bieden”, aldus Keith Jones, CEO en mede-oprichter van Cedemo.

Het Cedemo-team is het nieuwe Icecat-team in Monaco en biedt ondersteuning voor de Franse markt en de specialismen voor speelgoed en videogames. De komende maanden zullen de Icecat- en Cedemo-teams hard werken om de Cedemo-service naadloos te integreren in het Icecat-ecosysteem.

Op de transactiedatum worden 90.257 nieuwe gewone aandelen van Icecat uitgegeven aan Cedemo S.A.M., ongeveer 1% van het totale aandelenkapitaal. Verder wordt door Icecat een bedrag van 0,9 miljoen euro betaald. Na een jaar, voornamelijk op basis van prestaties, worden een extra bedrag betaald en extra nieuwe aandelen (tot 21.600) geleverd aan Cedemo S.A.M. Alle bedragen worden betaald uit de positieve cashflow van Icecat en laten de gezonde cashpositie van Icecat onaangetast, wat belangrijk is aan het begin van een crisis.

Na twaalf maanden zullen de vervolgtransactie en andere financiële details in zover materieel voor Icecat-investeerders, gedeeld worden.

Over Cedemo S.A.M.
Cedemo, gevestigd in Monaco, is een leidende productdataspecialist voor de speelgoed- en entertainment sector. Cedemo biedt essentiële marketing-, video-, image-, en inkoop-informatie aan meer dan 200 fabrikanten en  uitgevers. Cedemo bedient een uitgebreid netwerk van  internationale blue-chip e-commerce en omnichannel-retailers. Cedemo is GDSN- gecertificeerd en ook een gecertificeerde Catalogue Service Provider voor de  Amazon Feed Service.

Over Icecat N.V.
Icecat, genoteerd aan de NPEX-beurs sinds 2017, is een winstgevende en snelgroeiende, online uitgever en syndicator van productinformatie ten behoeve van de mondiale ecommercemarkt. Icecat werkt mondiaal voor tienduizenden platformen zoals Amazon, Google, Alibaba, Rakuten, Wehkamp, BOL en honderden  merken, waaronder Intel, Microsoft, Philips, Akzo, TomTom, HP, DELL, Lego, L’Oréal en Akzo Nobel.

Icecat omvat momenteel de dochtermaatschappijen Iceshop B.V., Syndy B.V., Icecat LLC (Icecat Ukraine) en Icecat Content Sourcing OÜ (Icecat Estonia) en de participatie Hatch B.V. Icecat Ukraine en Icecat Estonia zijn verantwoordelijk voor de inhuur van editor- en software developer-capaciteit en de uitgifte van de ICURY cryptomunt van Icecat. Hatch levert slimme “Koop Nu”-knoppen die ervoor zorgen dat de websites van fabrikanten meetbare verkopen genereren via hun online resellers. Iceshop en Syndy zijn specialisten in e-commerce-integraties en Product Information Management (PIM)-oplossingen in respectievelijk de tech- en supermarktbranche.

https://www.icecat.com