Amsterdam/Göteborg, 21 februari 2019 – Icecat neemt alle aandelen over in FMP Publishing A.B., de in Zweden gevestigde mondiale aggregator en syndicator van professionele en consumenten productreviews, actief onder de naam Testseek. Icecat koopt de huidige aandeelhouders, oprichter Fredrik Engdahl en investeerder Netvalue BV, uit.

Icecat en Testseek werken al sinds 2012 samen voor klanten als Intel, waarbij productdata en productreviews gecombineerd worden ten behoeve van de ecommerce- en online marketing-omgevingen van de betreffende klant. Reviewsdata beïnvloedt de aankoopbeslissing van consumenten en professionele inkopers. De abonnementen op Testseek-productreviews worden tot op heden vooral verkocht binnen de IT & Electronica-branche. “Maar we zien dat ook buiten deze belangrijke ecommercecategorie een zeer groot belang gehecht wordt aan productreviews, en denken de Testseekdienst daarom ook snel naar andere categorieën te kunnen opschalen”, aldus Emre Tan, managing director Icecat.

“Testseek en Icecat werken al lange tijd succesvol samen”, zegt Fredrik Engdahl, “en het was de meest logische exitpartner, ook omdat een belangrijk deel van de omzet via het Icecatnetwerk tot stand kwam.”

De operationele activiteiten van FMP Publishing zullen na de overname overgedragen worden naar Icecat en volledig geïntegreerd worden binnen de processen en systemen van Icecat. Gedurende tenminste een jaar zal Fredrik Engdahl aanblijven als CEO van de Zweedse organisatie.

De aandelen in FMP Publishing zullen door Icecat Content Sourcing OÜ, het Estoonse dochterbedrijf van Icecat NV. De overname wordt geheel gefinancierd uit de positieve jaarwinst van Icecat waardoor er geen negatief effect op de cashreserves verwacht wordt gedurende 2019. Icecat zal de financiële resultaten van de activiteiten in de loop van 2019 binnen Icecat N.V. consolideren in haar boeken. De verwachte impact op de geconsolideerde omzet is circa +1,5% tot 2,5%, maar natuurlijk afhankelijk van de verdere groei, en er zal een bescheiden positief effect zijn op de winst. De integratiekosten zijn naar verwachting eveneens bescheiden, vanwege de reeds bestaande meerjarige samenwerking.

Netvalue is via participatiemaatschappij iMerge B.V. tevens participant in en bestuurder van Icecat. Managing director Emre Tan trad in deze transactie daarom in deze op namens Icecat.

Over FMP Publishing A.B.

FMP Publishing is opgericht in december 2008 en exploiteerde aanvankelijk vooral een aantal reviews-portalen. Door veranderingen in de zoekmachinemarkt, verschoof het business model zich naar het aanbieden van abonnementen op geaggregeerde reviewsdata ten behoeve van fabrikanten en resellers, die deze data vervolgens integreren in hun eigen ecommerce-omgevingen. In 2013, nam Netvalue BV als investeerder een belang van 50% en kocht in deze transactie de overige aandeelhouders naast Fredrik Engdahl, die de andere 50% behield, uit.

Over Icecat NV

Icecat, genoteerd aan de NPEX-beurs sinds 2017, is een winstgevende en snelgroeiende, online uitgever en syndicator van productinformatie ten behoeve van de mondiale ecommercemarkt. Icecat werkt mondiaal voor tienduizenden platformen zoals Amazon, Ebay, Rakuten, Wehkamp, BOL en zo’n 300 merken, waaronder Philips, Akzo, TomTom, HP, DELL, Lego, L’Oréal en Akzo Nobel.

Icecat omvat momenteel de dochtermaatschappijen Iceshop B.V., Syndy B.V., Icecat LLC (Icecat Ukraine) en Icecat Content Sourcing OÜ (Icecat Estonia) en de participatie Hatch B.V. Icecat Ukraine en Icecat Estonia zijn verantwoordelijk voor de inhuur van editor- en software developer-capaciteit en de uitgifte van de ICURY cryptomunt van Icecat. Hatch levert slimme “Koop Nu”-knoppen die ervoor zorgen dat de websites van fabrikanten meetbare verkopen genereren via hun online resellers. Iceshop en Syndy zijn specialisten in e-commerce-integraties en Product Information Management (PIM)-oplossingen in respectievelijk de IT- en supermarktbranche.