Zwaag, 18 december 2018 – RR Mechatronics, die instrumenten voor bloeddiagnostiek voor ziekenhuizen en laboratoria maakt, wilde met obligaties tegen 8% rente 3,5 miljoen euro ophalen. De vraag naar diagnostische meet- en analyseapparatuur van bloed zal naar verwachting de komende jaren sterk toenemen en om die groei bij te kunnen houden heeft het bedrijf extra geld nodig voor nieuwe instrumenten.

,,Wij dachten tot de jaarwisseling nodig te hebben om de obligaties aan de man te brengen, maar na ruim drie weken is het totaalbedrag al bereikt’’, zegt directeur Jan Buis van het medisch-technologisch bedrijf.

De obligatielening is uitgezet via de NPEX-effectenbeurs. Via deze beurs kunnen beleggers investeren in kleinere bedrijven. ,,Wij hanteren strenge regels, bedrijven moeten aantoonbaar sterk in hun schoenen staan. In totaal hebben 36 Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren meer dan €75 miljoen via NPEX opgehaald. Maar zo snel als Mechatronics dit voor elkaar heeft gekregen is uniek. Opvallend veel beleggers uit West-Friesland hebben hier geld in gestoken’’, zegt NPEX-woordvoerder Mark van Etten.

Dankzij de richtlijnen van de ICSH (International Council for Standardization in Haematology) heeft de onderneming uit Zwaag de ‘gouden standaard’ in handen als het gaat om meten van bloedbezinking in de serie van Starrsed instrumenten. Over de gehele wereld worden deze instrumenten gebruikt in grote en kleine laboratoria van onder meer ziekenhuizen voor de meting van bloedbezinking.

Bovendien heeft RR Mechatronics een vooraanstaande positie opgebouwd bij de noodzakelijke meting en monitoring van het bloed van mensen die lijden aan de Sikkelcelziekte met behulp van de Lorrca.