3 juni 2018 – ARNHEM/DEN  HAAG – HyGear, innovator op het gebied van compacte productie-installaties voor industriële gassen zoals waterstof, kan verder groeien doordat de 7,5 procent obligatielening van €4,99 miljoen is volgeschreven.

  • 7.5 % Obligatielening van €5 miljoen volgeschreven
  • In totaal heeft HyGear via NPEX al  €10 miljoen groeikapitaal gerealiseerd
  • Koers van aandeel HyGear rendeert fors: stijgt meer dan 50 % in jaar tijd

HyGear, de merknaam van het in Arnhem gevestigde GreenVision Holding, is in de markt bekend door de ontwikkeling van compacte installaties voor de productie en terugwinning van industriële gassen, waaronder waterstof. De onderneming gaat het extra werkkapitaal gebruiken om de ingezette strategie verder uit te rollen.

NPEX-directeur Alan van Griethuysen is opgetogen over het enthousiasme waarmee de belegger de recentste obligatielening van HyGear heeft omarmt. ,,Binnen 10 weken  €5 miljoen uit de markt halen zegt iets over de plaatsingskracht van ons platform.”

HyGear haalde de afgelopen zestien maanden in drie etappes  €10 miljoen uit de markt. ,,Eén van die etappes was de uitgifte van certificaten van aandelen. De uitgifteprijs daarvan was  vorig jaar zomer €5,75. Nu bijna een jaar later worden deze op ons platform verhandeld voor €8,83. Een gezonde koersstijging van meer dan 50 procent.

Focus
HyGear heeft extra financieringsbehoefte omdat het vorig jaar de focus verlegde van louter eenmalige verkoop van de installaties naar een zogenaamde ‘GaaS-oplossing’ (Gas as a Service), waarbij klanten een abonnement op de gasvoorziening van HyGear nemen. Deze winstgevende strategie ligt volledig op koers en versnelt boven verwachting. Dit abonnementsmodel is zeer interessant, maar vergt meer werkkapitaal,” legt HyGear-ceo Marinus van Driel uit.

Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen is HyREC. Eerder dit jaar verkocht HyGear al twee systemen om zuiver waterstof terug te winnen en dat gaf aan dat er veel interesse is voor dit kosten- en milieubesparende product.

Afgelopen week tekenden we het eerste contract voor HyREC mix. Van Driel:  ,,We gaan de komende tien jaar op grote schaal gassen terugwinnen bij het bedrijf Saint Gobain in Duitsland. De glasfabriek bij Keulen kan op die manier de gasconsumptie reduceren met 50% en daarmee zowel de kosten als de milieu-impact significant verminderen.”

,,Dit contract is ook weer volgens het GAAS principe. We worden betaald per volume gas dat we terugwinnen. Win-win situatie dus voor zowel HyGear als Saint Gobain,” vermeldt Van Driel met trots.