PERSBERICHT

Expansie ecosysteem Icecat en overname en integratie Syndy, specialist in supermarktdata

Nieuwe munt, ICURY, gepositioneerd als loyaliteitsprogramma.

Amsterdam, 9 april 2018. Icecat zal binnenkort haar definitieve jaarcijfers met betrekking tot 2017 bekend maken. In grote lijnen heeft de trend qua omzetgroei en winst van het eerste half jaar 2017 zich doorgezet over geheel 2017.

Snelle groei ecosysteem

Qua niet-financiële trendcijfers is de groei ook in lijn met voorgaande periodes, wat de snelle expansie van Icecats ecosysteem onderstreept:

2017 Jaargroei
Product Datasheet Downloads 13 miljard 55%
Merken 21.418 42%
Categorieën 4.636 21%
Channel partners 74.908 16%
Tech Platforms Supported 9.341 Stabiel
Countries 234 Stabiel

Het aantal ondersteunde merken en categorieën groeit met 42% en 21% respectievelijk. Met name door de geplande uitbreidingen in Speelgoed, Doe Het Zelf, en Health & Beauty. Het aantal productdatasheet-downloads is zelfs nog harder, met 55% toegenomen, tot 13 miljard. Vanaf 2018 zullen er verbeteringen in de download-meetsystemen plaatsvinden, die van invloed zullen zijn op hoe Icecat downloads rapporteert aan haar klanten en gebruikers.

Onderstaand een overzicht van de ontwikkeling met betrekking tot de top 10 merken op Icecats platform, die met uitzondering van Apple ook allen klanten van Icecat zijn.

Zie ook https://iceclog.com/hp-strongest-online-brand-ravensburger-fastest-growth-brand-in-e-channel/

Introductie ICURY

Belangrijke ontwikkelingen zijn de voorbereidingen die Icecat treft om een eigen token of munt uit te geven, de ICURY. De ICURY  kan een rol gaan spelen als loyaliteitsprogramma binnen Icecats ecosysteem. Zie https://icury.com/ . Icecat bestudeert de mogelijkheden om  ook haar certificaathouders te betrekken bij deze ontwikkeling.

Overname Syndy, specialist in supermarktdata

Na acht maanden onderhandelen is begin maart de overname van 92% aandelen Syndy, platform voor uitwisseling van productinformatie naar supermarkten, door Icecat afgerond. Zie ook het FD van 5 maart j.l. (https://fd.nl/ondernemen/1244352/beursgenoteerde-productendatabank-koopt-retail-tool-syndy). De overige 8% van de aandelen blijven in handen van het management, Pieter van Herpen (CEO) en Rogier Pennink (CTO). Pas gedurende 2018 zullen de cijfers van Syndy geconsolideerd worden, wat naar verwachting zal leiden tot een expansie van de omzet met minimaal circa 5% op jaarbasis. Momenteel worden de commerciële activiteiten van Syndy en Icecat gebundeld. Voor bestaande klanttrajecten als bij Makro Nederland, is het al vereist dat de systemen van Syndy en Icecat met elkaar gekoppeld worden.

Aanpassingen structuur en management

Er zijn binnen Nederland twee nieuwe dochterbedrijven gestart – Icecat Nederland BV en Icecat International BV – voor het onderbrengen van respectievelijk de lokale en internationale activiteiten die momenteel nog in de holding plaatsvinden.

Vanuit zijn functie als CEO van Syndy, is Pieter van Herpen ook benoemd als CIO (Chief Innovation Officer) van Icecat, om naast de integratie tussen Syndy en Icecat ook de ontwikkeling van het gehele ecosysteem te bespoedigen.
Erik Snijders is teruggetreden als CCO, en zijn taken zijn overgenomen door Emre Tan, reeds actief als Managing Director naast CEO Martijn Hoogeveen.

Over Icecat N.V.
Icecat, genoteerd aan de NPEX‐beurs sinds 2017, is een winstgevende en snelgroeiende, online uitgever en syndicator van productinformatie ten behoeve van met name de E‐commercemarkt. Icecat werkt mondiaal voor tienduizenden webshops zoals Amazon, Wehkamp, BOL en zo’n 300 merken, waaronder Philips, Akzo Nobel, TomTom, HP, DELL, Lego en L’Oréal.

Icecat omvat momenteel de dochtermaatschappijen Iceshop B.V., Icecat LLC (Icecat Ukraine) en Icecat Content Sourcing OÜ (Icecat Estonia) en de participatie Hatch B.V. Icecat Ukraine en Icecat Estonia zijn verantwoordelijk voor de inhuur van editor- en software developer‐capaciteit. Hatch (voorheen Iceleads BV) levert slimme “Koop Nu”‐knoppen die ervoor zorgen dat de websites van fabrikanten meetbare verkopen genereren via hun online resellers. Iceshop BV is specialist in e‐commerce-integraties en Product Information Management (PIM)‐oplossingen. Icecat heeft recent een eigen cryptomunt, ICURY, gelanceerd.