14 februari 2017 – HYGEAR, innovator op het gebied van compacte productie-installaties voor industriële gassen zoals waterstof, wil groeien met een 7 procent obligatielening via NPEX, de MKB-Beurs van Nederland.

 

HyGear

In totaal beoogt HyGear, de merknaam van het in Arnhem gevestigde Green Vision Holding B.V., afgerond € 2,5 miljoen op te halen via het handelsplatform van NPEX. De obligaties van € 1000,- per stuk hebben een looptijd van zes jaar. Beleggers kunnen vanaf 14 februari 2017 inschrijven op de HyGear-obligaties. De intekening sluit zodra de obligatie is voltekend.

HyGear dat in de markt bekend is door de ontwikkeling van compacte installaties voor de productie van industriële gassen, waaronder waterstof, gebruikt het extra werkkapitaal om de focus te verleggen. Van louter eenmalige verkoop van de installaties volgt HyGear nu de beweging in de markt waarbij steeds meer vraag is naar een zogenaamde ‘GaaS-oplossing’ (Gas as a Service). In feite nemen klanten een abonnement op de gasvoorziening van HyGear. Dat maakt de winstgevendheid van het bedrijf op termijn groter, maar vraagt op korte termijn om meer werkkapitaal.

HyGear ontstond in 2002. Oprichter, huidig CEO en aandeelhouder Marinus van Driel zag waterstof als een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Belemmering voor een doorbraak van waterstof als brandstof was dat het gas zich moeilijk laat vervoeren en dat het op relatief weinig plaatsten werd geproduceerd.

Met de compacte gasinstallatie heeft HyGear daarop een antwoord gevonden. Gaandeweg bleek echter dat er vooral industriële vraag was naar deze installaties, voor overigens niet alleen waterstof maar ook andere industriële gassen zoals stikstof en zuurstof.

Sinds de oprichting is HyGear uitgegroeid tot een onderneming met ruim zestig vaste werknemers en een eigen vestiging in Singapore. “We verkopen onze installaties wereldwijd maar zien vooral groei in ons nieuwe product Gas as a Service. Daarmee nemen wij het beheer en onderhoud van de installatie volledig over en betaalt de klant per afgenomen hoeveelheid gas. Dit abonnementsmodel is zeer interessant, maar we stuiten op korte termijn op een gebrek aan werkkapitaal. De revenuen van de obligatielening gaan we gebruiken om te versnellen,” legt Van Driel uit.