Icecat

Certificaten van aandelen

Icecat logo
Menu

Specificaties certificaten van aandelen Icecat

Uitgevende instelling Stichting Administratiekantoor Icecat
Aantal uitgegeven certificaten van aandelen* 4.436.330
Nominale waarde € 0,01
Uitgifteprijs € 10 (min​. 250 stuks/ € 2.500)

*Een certificaat uitgegeven door Stichting Administratiekantoor Icecat vertegenwoordigt een aandeel Icecat van nominaal € 0,01. De certificaten hebben recht op o.a. dividend, andere uitkeringen en voorkeursrecht bij emissies. Geen recht bestaat op stemmen en het bijwonen van de vergadering van aandeelhouders Icecat. (Zie prospectus dd 2 november 2016).

0:00 / 0:00

De wereldwijde uitgever van online ​productinformatie

Consumenten en professionals oriënteren zich, overal ter wereld, in toenemende mate online op hun aankopen. Zij verwachten daarom dat webshops en andere e-commerce-apps complete productinformatie en -reviews bieden om een goede aankoopbeslissing te kunnen nemen. In iedere taal, in iedere markt. Icecat N.V. is een van de weinige wereldspelers die inspeelt op deze groeiende marktbehoefte.

​€ 5,4 miljoen
omzet

Omzet

150
medewerkers

werknemers

50.000+
wereldwijde gebruikers

icecat users

Icecat N.V.

Icecat is een winstgevende en snelgroeiende, online uitgever of syndicator van productinformatie ten behoeve van met name de e-commerce-markt. Icecat stelt productinformatie beschikbaar in 47 talen en wordt vrijwel overal ter wereld actief gebruikt, inmiddels in 243 verschillende landen.


Enerzijds werkt Icecat voor zo’n 300 merken (sponsoren). Voor deze sponsoren ondersteunt Icecat hun verkoopkanaal met multimediale productinformatie, onder de naam Open Icecat.

Deze sponsoren werken met ​Open Icecat 

bedrijven 1
bedrijven 2

“The Icecat service delivers a good solution for providing product data to the Sony etail partners. The account managers of Icecat are always looking for solutions and ways to improve their services. It's therefore a dynamic relationship.”​​ 
Sony, Timon Kuit - Commercial Executive Sony

Anderzijds levert Icecat abonnementen op productinformatie aan tienduizenden webshops, vergelijkingssites, inkoopportalen en andere e-commerce-bedrijven en -apps, waaronder de grootste e-commerce-bedrijven ter wereld. Icecat helpt hen met het volledig afdekken van hun online catalogi, zoekfilters en vergelijkers met relevante productinformatie, onder de naam Full Icecat.

Deze ​​e-commerce bedrijven werken met ​Full Icecat 

Icecat bedrijven

“Now we also want to encourage the toy brands to offer their product information through Icecat. This gives both us and the brands great efficiency improvement​​."
Bol.com, Marco de Vries - Senior Manager Content Solutions at Bol.com

Markt en branche

Dankzij de gratis, open content-catalogus Open Icecat, heeft Icecat zich wereldwijd ontwikkeld tot een dominante bron voor productinformatie voor e-commerce-toepassingen. De open contentbenadering maakt Icecat uniek in haar markt. Niet alleen de open source community, maar ook de corporate e-commerce-markt heeft Open Icecat volledig omarmt. 

Geregistreerde gebruikers

Het aantal aangesloten geregistreerde gebruikers (e-commerce channel partners) groeide van rond de 12.000 in 2010 tot circa 50.000 in 2015. Deze ontwikkeling zet zich onverminderd door in 2016 (1 juli: 59.000). Het betreft hier zowel gratis gebruikers van Open Icecat als betalende abonnees van Full Icecat.


Icecat gebruikers en merken

Downloads product-datasheet

Deze e-commerce-bedrijven downloaden gezamenlijk 6,5 miljard product-datasheets in 2015, 65% meer dan gedurende 2014, en circa 300% meer dan in 2010. De snelle groei in downloads zet zich ook door in 2016: 26% groei in het 2e kwartaal 2016 op jaarbasis. Hoe groter het aantal gebruikers en downloads, hoe interessanter het Icecat-netwerk voor merken is, en hoe groter de synergievoordelen.

Icecat downloads

Ook het aantal ondersteunde merken in de Full Icecat-catalogus, voor betalende abonnees, is in de periode 2010-2015 verviervoudigd tot 12.000, en lag halverwege 2016 alweer rond de 14.000 merken. Hoe groter het aantal ondersteunde merken, hoe interessanter de Full Icecat-catalogus wordt voor (potentiële) abonnees.

De Icecat-downloads kwamen in 2015 van bedrijven uit vrijwel ieder land ter wereld: 243 verschillende landen. De 15 meest actieve Icecat-landen staan in onderstaand overzicht, en betreffen de meest ontwikkelde e-commerce-markten: de Verenigde Staten, Europa, Rusland en China.

top 15 landen

​Het aantal productcategorieën dat door Icecat ondersteund wordt stijgt zeer snel. Per 1 juli 2016, zijn dat 3.209 verschillende categorieën, een stijging van 38% op jaarbasis. Deze categorieën zijn onderverdeeld naar sectoren. De belangrijkste sectoren waarop Icecat zich richt zijn:

 • IT en elektronica
 • Speelgoed
 • Health & Beauty
 • Doe-Het-Zelf
 • Fast Moving Consumer Goods (Supermarktartikelen)
 • Automotive
 • Mode
categorieen

Positionering ten opzichte van concurrenten

Er zijn in de kernsector van Icecat, productdata voor IT & elektronica, maar twee wereldspelers actief naast Icecat: CNET Content Solutions (gekocht door Columbia Broadcasting System - CBS), en Etilize (overgenomen door GfK). In een andere interessante sector, supermarktartikelen, is Brandbank actief. Brandbank is door Nielssen in 2015 gekocht. In veel andere sectoren is er nog steeds sprake van een onontgonnen marktsituatie met betrekking tot verstrekking van productdata. Dit biedt veel ruimte voor verdere groei.

Fundamentele groeicijfers

De orderontvangst van Icecat groeide in de periode 2010 - 2015 met 200% van € 1,8 miljoen in 2010 tot € 5,4 miljoen in 2015. De orderontvangst omvat alle jaarlijks gefactureerde bedragen in euro. De samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) is 24,64% over deze periode.

​Betalende klanten

Het aantal betalende klanten van Icecat groeide met 92% (CAGR: 13,9%) over deze periode van 454 in 2010 tot 872 in 2015. 
Icecat gefactureerde bedragen

EBT

De winst-voor-belasting (EBT), groeide over dezelfde periode met 527% tot € 919.000 in 2015 (non-IFRS*).

* Icecat is in 2014, in voorbereiding op de beursgang, met haar boekhouding omgeschakeld naar IFRS. Voor de vergelijkbaarheid van sommige KPI’s (key performance indicators) schakelen we soms terug naar niet-IFRS.

Icecat EBT

Aandeelhoudersstructuur van het bedrijf*

*Ervan uitgaande dat alle aangeboden Certificaten van Aandelen afgenomen zijn door beleggers en dat derhalve de Aandelen verbonden aan de Certificaten van Aandelen worden gehouden door de Uitgevende Instelling.

Aandeelhoudersstructuur Icecat

Bedrijfsstructuur

De Icecat groep omvat de Vennootschap (Icecat NV) en de dochtermaatschappijen Icecat LLC (Icecat Ukraine) en Icecat Content Sourcing OÜ (Icecat Estonia). De cost centers Icecat Ukraine en Icecat Estonia zijn verantwoordelijk voor de inhuur van editor- en software developer-capaciteit. Hatch BV (voorheen Iceleads BV) levert Where To Buy-oplossingen aan fabrikanten, dat wil zeggen slimme “Koop Nu”-knoppen die ervoor zorgen dat de websites van fabrikanten meetbare verkopen genereren via hun online wederverkopers.
Structuur van het bedrijf Icecat

Ondernemers

Het bestuur van Icecat heeft een track record met betrekking tot de realisatie van snelle groei in combinatie met een positieve kasstroom en winst, waarbij zorgvuldig gekeken wordt naar de ROI (Return on Investment) van uitgaven.

Martijn Hoogeveen

CEO Martijn Hoogeveen

Martijn Hoogeveen is algemeen directeur en als oprichter van Icecat betrokken sinds 2001. Het idee voor Icecat kreeg hij bij eerdere e-tail- en e-business-ondernemingen die hij heeft opgezet, en waarbij goede en consumentgerichte productinformatie noodzakelijk was. De oud-hoogleraar multimedia/e-commerce is de drijvende kracht achter de vernieuwing en wereldwijde expansie van Icecat. Hij heeft via zijn investeringsmaatschappijen Netvalue en iMerge 18 jaar ervaring in het besturen van snelgroeiende tech-ondernemingen, portfoliobeheer, en fusies en overnames, wat van pas komt bij de snelle doorgroei van Icecat.

Emre Tan Altinok

MD Emre Tan Altinok

Verantwoordelijk voor internationale sales en betrokken bij Icecat sinds 2008. Hij behaalde zijn master in International Finance & Economics aan de Universiteit van Amsterdam, en heeft zich binnen Icecat achtereenvolgens bewezen als effectieve sales voor de Duitse en Turkse markten, product manager Full Icecat, en tenslotte als teambuilder bij uitstek. Relevante ervaringen zijn verder risk management bij PWC en sales bij IBM.

​Redenen voor beursgang

Icecat gaat naar de beurs voor het aantrekken van nieuw kapitaal voor het financieren van de verdere groei en ontwikkeling van Icecat.

Het bedrijf heeft ambitieuze groeiplannen

 • Het doorontwikkelen van productcatalogi voor nieuwe sectoren
 • De versterking van de verkoopkantoren van Icecat
 • Investeringen in Icecats softwareplatform en content syndication-infrastructuur
 • Overname van lokale concurrenten

Bekijk hier het interview bij Business Class, RTL7 met CEO Martijn Hoogeveen terug

Icecat

Risico's en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Voor de volledige risicoanalyse verwijzen we u naar ​het prospectus.

De Certificaten van Aandelen van de Uitgevende instelling zijn niet geregistreerd en zullen niet worden geregistreerd onder de U.S. Securities Act van 1933 zoals gewijzigd (de "Securities Act") en mogen niet worden aangeboden of verkocht in de Verenigde Staten zonder registratie of krachtens een van toepassing zijnde uitzondering op, of door middel van een transactie die niet is onderworpen aan, de registratieverplichtingen onder de Securities Act en in overeenstemming met toepasselijke effectenwetgeving van enige staat of andere jurisdictie van de Verenigde Staten. De Uitgevende instelling heeft uitdrukkelijk niet de intentie de Certificaten van Aandelen aan te bieden aan het beleggend publiek in de Verenigde Staten of in enig andere jurisdictie dan Nederland.