De ​organisatie

Menu

De NPEX-effectenbeurs brengt ondernemers en (institutionele) beleggers samen voor financiering én rendement

 

Beleggers kunnen via NPEX rechtstreeks beleggen in snelgroeiende ondernemingen in het midden- en grootbedrijf. Door te beleggen in deze ambitieuze ondernemingen kunnen beleggers een mooi rendement realiseren. Lees meer →

Ondernemers kunnen via NPEX hun financiering vanaf 1 miljoen euro realiseren. Dat kan door middel van het uitgeven van obligaties of certificaten van aandelen. Deze zijn na uitgifte verhandelbaar op de NPEX-effectenbeurs.  Bij NPEX is een grote groep particuliere, zakelijke én verschillende institutionele beleggers aangesloten die samen via de NPEX-effectenbeurs beleggen in ondernemingen in het midden- en grootbedrijf. Lees meer →

NPEX is opgericht in 2008 en is de afkorting van Nederlandsche Participatie Exchange. De medewerkers van NPEX zijn ervaren en gemotiveerde specialisten, werkzaam op het gebied van New Business, Listing, Compliance, Operations en Marketing. NPEX is gevestigd in de Haagse Caballero Fabriek.

NPEX B.V. is een beleggingsonderneming met een MTF-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). NPEX staat onder doorlopend toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB).

Wat is een MTF-vergunning?

Beleggingsondernemingen zoals NPEX hebben een MTF-vergunning (multilaterale handelsfaciliteit)  van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nodig voor het aanbieden van een handelsplatform. Om voor een vergunning in aanmerking te komen moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, zoals:

≫  Toetsing geschiktheid en betrouwbaarheid van dagelijks beleidsbepaler en commissarissen
≫  Integere en beheerste bedrijfsuitoefening
≫  Transparante zeggenschapsstructuur
≫  Maatregelen ter bescherming van de rechten van cliënten
≫  Beleid ter voorkoming van belangenconflicten
≫  Minimum eigen vermogen van € 730.000

 

De Autoriteit Financiële Markten heeft aan NPEX, als eerste in Nederland op basis van MiFID II, een MTF-vergunning heeft verleend.

Directie NPEX

Adriaan Hendrikse - NPEX

Adriaan Hendrikse​ - 
mede-oprichter en directeur

Adriaan (1969) heeft voordat hij met NPEX begon 6 jaar diverse functies binnen Euronext gehad. Daarna is hij interim directeur juridische zaken Euroclear Nederland geweest en 4 jaar verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van LCHClearnet. In 2008 startte hij met twee partners NPEX dat in 2009 van start ging.
Alan van Griethuysen - NPEX

Alan van Griethuysen - 
directeur

Alan (1960) was in zijn vorige functie executive director van NYSE Euronext. Sinds begin 1979 was hij werkzaam in diverse operationele, leidinggevende en directiefuncties voor de Amsterdamse Optiebeurs. Van 2000 tot 2012 was hij als directeur bij Euronext en haar opvolgers -naast Amsterdam- ook verantwoordelijk voor operations van buitenlandse derivatenmarkten en sales activiteiten in Europa en Azië. Sinds oktober 2013 is Alan betrokken bij NPEX. 

Directie Stichting NPEX Bewaarbedrijf

Hans Dijkman

Hans Dijkman (1948). Was in diverse staf- en managementfuncties nauw betrokken bij de privatisering van de Postbank, de fusie met de NMB en de vorming van de ING Groep. Van 1990 tot aan zijn pensionering in 2008 was hij directielid van Postbank en later ING Bank Nederland. Hij was daar o.a. verantwoordelijk voor financiën, betalingsverkeer en effecten.

Tjeerd Borstlap

Tjeerd Borstlap (1955). Is commissaris bij diverse Achmea vastgoedfondsen. Was daarvoor CFO van ING Real Estate en heeft diverse functies verricht bij ING REIM en ING Group. Tjeerd vervult daarnaast een groot aantal nevenfuncties.