Nieuws

Beleggers kunnen niet meer handelen via mkb-beurs NPEX

20-11-2017 - De handel op de beurs voor het midden- en kleinbedrijf NPEX is vandaag voor een onbekende periode stilgelegd, omdat de beurs niet meer voldoet aan de regelgeving. Wat is er aan de hand?

Wat is de NPEX?

De NPEX is een alternatieve beurs, waar kleine en middelgrote bedrijven en fondsen kapitaal kunnen ophalen. De beurs in 2009 opgericht, mede omdat banken tijdens de kredietcrisis minder makkelijk geld uitleenden.

Hoeveel bedrijven staan er in de NPEX?

Tegenwoordig hebben zo’n 30 bedrijven en fondsen een 'beursnotering' aan de NPEX, waaronder restaurantketen Wagamama, De Vegetarische Slager en autowasserij BOB. Zij hebben in totaal bijna 50 miljoen euro opgehaald.

Via de beurs kunnen bedrijven en fondsen hun aandelen en obligaties verkopen aan beleggers. Maar er is ook handel tussen beleggers mogelijk. Dat laatste is handig, want als beleggers hun geld nodig hebben kunnen ze ook weer van hun effecten af.

 

Maar de handel is dus nu stilgelegd. Waarom?

Dat is een combinatie van twee zaken. In de eerste plaats voldeed het handelssysteem niet meer. NPEX werkt met een systeem waarbij slechts één keer per week vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht. Het bedrijf werkt aan een systeem waarbij vaker en transparanter kan worden gehandeld.

Daarnaast is de vergunning van toezichthouder AFM niet meer geldig. Vooruitlopend op nieuwe en strengere Europese eisen is een nieuwe vergunning nodig. Daarom heeft NPEX wat moeten aanpassen, legt directeur Alan van Griethuysen uit.

 

Wat moet NPEX dan aanpassen?

Binnen het oude systeem was shortselling bijvoorbeeld verboden, maar technisch wel mogelijk, legt Van Griethuysen uit. Shortselling is het speculeren op een koersdaling, door effecten te verkopen die je niet bezit. Die effecten kan je terugkopen als de koers lager staat. "Dat moest worden dichtgetimmerd."

Ook konden beleggers bieden op effecten, als ze slechts 10 procent van het benodigde bedrag op hun rekening hadden staan. "In de toekomst is het volledige bedrag verplicht."

 

Hoe lang gaat deze handelsonderbreking duren?

Volgens Van Griethuysen is de aanvraag voor de nieuwe vergunning twee weken geleden ingediend, maar heeft de toezichthouder 13 weken de tijd om die te beoordelen. "Ik ga er vanuit dat dan alles rondkomt, maar zeker weet je dat natuurlijk nooit. De toezichthouder moet gewoon zijn werk kunnen doen."

 

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven en beleggers?

Tot de nieuwe vergunning binnen is, kunnen beleggers niet in hun effecten handelen. Volgens Van Griethuysen is dat niet zo’n probleem. "Het belangrijkste aspect van NPEX is onze plaatsingskracht, niet de handel. Op maandbasis vonden er slechts zo’n 25 handelstransacties plaats."

Ook directeur Mark de Graaf van BOB Autowas, die via NPEX met een obligatielening bijna 2,5 miljoen euro ophaalde, zegt geen negatieve gevolgen te ondervinden. "Er kan inderdaad niet gehandeld worden, maar er was toch al geen levendige handel in onze obligaties."

Als er toch nauwelijks handel is, waarom wil NPEX dan die vergunning?

De beurs zegt investeerders de mogelijkheid te willen bieden om hun aandelen en obligaties ook weer te kunnen verkopen. "De meeste beleggers die via ons investeren, hanteren een buy and hold strategie. Maar wij vinden het belangrijk dat zij ook weer kunnen uitstappen, als zij dat willen", aldus Van Griethuysen.

 

Bron: RTL Z Nieuws