Nieuws

Beleggers en aanbieders maken zich zorgen over stilleggen handel NPEX

2-11-2017 - Beleggers en bedrijven die obligaties en aandelen hebben genoteerd op NPEX houden er ernstig rekening mee dat de handel op de alternatieve beurs wordt stilgelegd.
Bron: FD

De speciale beurs voor kleine bedrijven moet op last van toezichthouder AFM stoppen met het huidige handelssysteem, terwijl een vergunning voor een nieuw systeem nog op zich laat wachten.

Op NPEX kunnen bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf obligaties en aandelen aanbieden. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld groeikapitaal ophalen zonder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld een bank. In de eerste helft van dit jaar werd er zo'n € 23,5 mln geïnvesteerd in bedrijven als De Vegetarische Slager en restaurantketen Wagama​ma.

Op last van de AFM stopt de handel in aandelen en obligaties op 18 november. Het huidige handelssysteem wordt niet goedgekeurd onder de nieuwe Europese regelgeving Mifid II. Beleggers op NPEX mogen bijvoorbeeld geen aankopen meer doen als ze niet het volledige bedrag op hun aandelenrekening hebben staan.

"Zeker niet plezierig"
Ronald Jongerius, controller bij gassenproducent HyGear, zegt "geschrokken" te zijn van het bericht dat de handel wellicht wordt stilgelegd. Hij verwacht dat er op korte termijn een oplossing komt, maar het bedrijf onderzoekt wel hoe aandelen verplaatst kunnen worden naar bijvoorbeeld concurrent Euronext als NPEX er niet uitkomt.

Dat doet bestuursvoorzitter Martijn Hoogeveen van Icecat ook. Zijn bedrijf levert productinformatie voor webwinkels als Bol.com en biedt certificaten van aandelen aan op NPEX. Hoogeveen zegt met gevoel voor understatement dat een handelsstop "zeker niet plezierig" is, vooral als die lang duurt. "Daarvoor sta je niet aan de beurs genoteerd".

Vergunning ingediend
Maar het is niet bekend hoe lang een mogelijk stilleggen van de handel duurt. Het nieuwe systeem moet passen binnen de vergunning voor een multilaterale handelsfaciliteit (mtf), die wordt uitgegeven aan alternatieve handelsplatforms.

De vergunningsaanvraag, volgens NPEX-directeur Adriaan Hendrikse "een dik boekwerk", is vorige week ingediend. De toezichthouder moet binnen dertien weken een beslissing nemen, terwijl de handel over ruim twee weken al wordt stopgezet.

"Ontzettend vervelend", zegt Hendrikse. Hij vraagt zich wel af hoe groot de gevolgen zijn van een handelsstop. Er vindt relatief weinig handel plaats, NPEX verwerkte dit jaar gemiddeld 25 transacties per week, zegt hij.

"Maar stel dat er iemand overlijdt, dan wil je er toch af kunnen?", zegt Evert Hamstra. Hij is als retailbelegger actief op NPEX. Hamstra voelt zich "gevangen". Mocht de beurs een handelsstop aankondigen, dan kan dat volgens hem voor een prijsverlaging van aandelen zorgen. Verkopen is dan niet aantrekkelijk. "Je wordt gedwongen te wachten".

AFM
Huib Boissevain, eigenaar van vastgoedbedrijf Annexum, wijst vooral op de rol van de AFM. Die toezichthouder doet volgens hem "paniekerig". NPEX werkt al jaren zonder mtf-vergunning en dat levert geen problemen op. "Als het niet-hebben van zo'n vergunning zo schadelijk is voor beleggers, dan had het toch gisteren al dicht moeten zijn?"

De toezichthouder wil niet ingaan op individuele zaken, maar wijst er wel op dat "het opschorten van de handel niet kan leiden tot het verlies van eigendomsrechten van beleggers". Hendrikse zegt bovendien dat handel na een stop nog steeds kan plaatsvinden. Koper en verkoper moeten elkaar dan wel buiten de beurs om vinden.

De directeur houdt nog vertrouwen dat de AFM er snel uitkomt. Volgens hem is de vergunning aangevraagd op basis van een verandering van het huidige handelssysteem. De toezichthouder hoeft zo niet een spiksplinternieuw programma uit te pluizen. "Anders waren die dertien weken wachten sowieso dertien weken wachten geweest."

Bron: FD