NPEX NIEUWS juli 2017

Juli 2017
NPEX

Via NPEX is in half jaar € 23,5 miljoen groeifinanciering opgehaald

NPEX,het platform voor groeifinanciering, heeft het afgelopen half jaar met de introductie van ondernemingen die obligatieleningen uitschreven of certificaten van aandelen uitgaven € 23,5 miljoen uit de markt gehaald. Ten opzichte van heel 2016 is dat een stijging van ruim 8​0%.
NPEX infographic  
"Dat geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in de aanpak van NPEX en de wijze waarop we uitgevende ondernemingen doorlichten en dit proces vastleggen in een prospectus”, aldus Adriaan Hendrikse, directeur van NPEX.

"Tegelijkertijd wordt hiermee aangetoond dat groei-ondernemingen met de blik gericht op de toekomst en met een goed onderbouwd verhaal via NPEX succesvol een beroep kunnen doen op de particuliere belegger. Op deze manier draagt NPEX ook een flinke steen bij aan de innovaties en werkgelegenheid in Nederland.”
NPEX infographic 
Onder andere BOB AutowasHyGear, de bouwer van waterstofgeneratoren, factoringbedrijf DBS2Quest, ontwikkelaar van geavanceerde camerasystemen met toepassingen voor o.a. oncologisch onderzoek en operaties, Xillio, dat zich bezighoudt met contentmigratie en -integratie, Icecat, de informatieleverancier die € 4,4 miljoen ophaalde bij beleggers en Tuk Tuk Factory uit Diemen zorgden ervoor dat de teller na het eerste half jaar van 2017 op € 23,5 miljoen staat.

NPEX met de snelheid van Max Verstappen

In elk commentaar van NPEX, als een nieuwe obligatie-uitgifte in recordtempo uitverkocht is, wordt benadrukt dat het niet om de snelheid gaat, maar om de kwaliteit van het bedrijf, de leiding van de onderneming en transparantie jegens kapitaalverschaffers.

Desalniettemin is het een feit dat het afgelopen half jaar een aantal bedrijven records heeft gevestigd.

HyGear en DBS2 gingen in een sneltreinvaart. De lening van DBS2 van bijna een miljoen euro is voor 80% gegarandeerd door het ministerie van Economische Zaken. Hierdoor is het risico voor de beleggers laag, terwijl een rendement van 5% spectaculair veel beter is dan de rente op vermogen bij de bank. HyGear boekte met de uitgiftes van obligaties en daarna met certificaten van aandelen, totaal € 5 miljoen, tot twee keer toe succes bij beleggers.

BOB Autowas pakt het anders aan: sociaal

Ondernemer Mark de Graaf van BOB Autowas B.V., bekend in Nederland van de wasstraten, is blij dat uitgifte van de 7%-obligaties via NPEX door beleggers volledig is omarmd. Niet alleen omdat hij nu de middelen heeft om zijn groeistrategie te implementeren. Maar ook vanwege de positieve dynamiek die de notering met zich meebracht.

"De positieve spin-off voor mijn onderneming is van bijna even grote waarde. Zo heb ik aandacht gekregen voor de duurzame wijze waarop ik onze wasstraten exploiteer en verschillende proposities ontvangen om onze groeistrategie te realiseren. Verder is nu alom bekend dat bij ons bedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen.”

De Graaf had nooit verwacht dat een notering op NPEX dit bijkomende gevolg zou hebben. "Maar ik ben er erg blij mee. BOB Autowas heeft dankzij NPEX een nog positiever imago en dat maakt veel goede dingen los.”

Ook RTL Nieuws besteedde aandacht aan de introductie van BOB Autowas en vooral ook de wijze waarop het bedrijf mensen met een beperking aan het werk helpt.
BOB Autowas B.V. RTL4: Sociaal ondernemen
Uitzending RTL Nieuws: BOB Autowas B.V. - Sociaal ondernemen

Samenwerking Start Foundation en NPEX

Met de introductie van BOB Autowas is ook een samenwerking ontstaan tussen NPEX en Start Foundation, die investeert in oplossingen en innovaties waardoor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan werk kunnen komen.

De samenwerking met NPEX is een typische win-winsituatie. Er worden banen gecreëerd bij een duurzaam bedrijf met veel toekomstperspectief. NPEX spoort ondernemingen op, onderzoekt hun financiële gezondheid en koppelt de ondernemingen aan investeerders. Start Foundation lift daarop mee, brengt kapitaal in dat weer nieuw kapitaal aantrekt en voegt haar sociale waarden toe, waardoor ook de maatschappelijke prestaties van bedrijven in kaart gebracht worden en verstevigd kunnen worden.

Investeringsmanager Chris Veeningen van de Start Foundation over het experiment met BOB Autowas: "We hebben vertrouwen in deze investering, temeer omdat NPEX niet zomaar elke onderneming toelaat. Ze doen vooraf een kredietcheck en een diepgaand financieel onderzoek. Zij maken het aantrekkelijk voor investeerders om in te stappen. Wij hebben onderzoek gedaan naar de ‘sociale gezondheid’ van BOB Autowas, zoals de inclusiviteit van het bedrijf en de werkgelegenheid. BOB Autowas is al een behoorlijk sociaal bedrijf, maar ze ondernemen nu nog ‘onbewust inclusief’. Wij gaan ze helpen om nog bewuster met inclusief werkgeverschap aan het werk te gaan.”
Meer info

Inspirerende High Growth Summit

NPEX-directeur Alan van Griethuysen was namens NPEX aanwezig bij het mkb-evenement High Growth Summit, waar succesvolle mkb-ondernemers en politici elkaar inspireerden met discussies over het ondernemersklimaat in Nederland.
Sfeerimpressie High Growth Summit 2017
Sfeerimpressie High Growth Summit 2017
"Je merkt meteen dat je in een zaal met ondernemers zit,” aldus Van Griethuysen, die natuurlijk vragen kreeg over NPEX en de kansen die er zijn voor groeifinanciering via dit platform. "Ik ga naar dit soort bijeenkomsten om direct in contact te komen met ondernemers die op zoek zijn naar groeifinanciering en om NPEX meer bekend te maken”, aldus Van Griethuysen.

Voorwaarde om gebruik te maken van het NPEX-platform en de uitgifte van bijvoorbeeld obligaties is dat het bedrijf minimaal drie jaar moet bestaan, een minimale financieringsbehoefte heeft van € 1 miljoen en een jaar winstgevend moet zijn geweest. Bovendien wordt er door onafhankelijke, externe deskundigen kritisch gekeken naar de onderneming.

HyGear Holding

HyGear obligaties en aandelen

Marinus van Driel van HyGear, producent van industriële procesgassen, zag de emissie van certificaten van aandelen na één dag slagen.

"We zijn enorm vereerd met de belangstelling van de belegger voor HyGear. Nadat we in februari al een ronde met een obligatielening hadden gedaan, hebben we dit keer certificaten van aandelen uitgegeven. Het is prachtig dat we weer in zo’n korte tijd vollopen zodat we onze groeistrategie kunnen voortzetten. De wijze waarop NPEX ons heeft begeleid en klaarmaakte voor de beursgang schept vertrouwen bij beleggers. Die zijn dan ook volop ingestapt.
Meer info

DBS2: beheerste groei met steun in de rug van garantieregeling

Een 7-jarige obligatielening van bijna een miljoen euro met een jaarlijks rendement van5% en een garantie van het ministerie van Economische Zaken voor 80%van de lening was voldoende voor ‘een stormloop’ op de obligaties van DBS2 Factoring.

"Binnen een dag uitverkocht”, kijkt Willem van der Marel, één van de oprichters van het bedrijf uit Katwijk, tevreden terug. De onderneming is financieel gezond en heeft plannen om beheerst te groeien.

Vandaar dat de directie van DBS2 contact heeft gezocht met NPEX, het platform voor groeifinanciering in Nederland. Het succes smaakt ongetwijfeld naar meer. De garantieregeling van het ministerie van Economische Zaken, waar DBS2 gebruik van maakt, betreft in totaal € 4 miljoen. Daarmee worden de uitgeven obligaties (bijna € 1 miljoen) tot 80% gegarandeerd.

Het aantal mkb’ers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Veel van hen kampen met hetzelfde probleem. Ze willen niet steeds 60 dagen op hun geld wachten. De betalingstermijnen belet hen in het ondernemen. Mkb-ondernemers met een liquiditeitsprobleem worden daarom door DBS2 geholpen met financiering. Binnen twee werkdagen krijgt de aangesloten ondernemer het bedrag van zijn facturen uitbetaald.

"We stonden al snel bekend als dé betaalspecialist. DBS2 is gestart met eigen kapitaal en groeit stap voor stap. De vraag naar factoring via DBS2 is de afgelopen jaren sterk gestegen. Daarom spannen wij ons continuin om voldoende liquide middelen te werven. Daarmee kunnen wij onze klanten blijven bedienen en kunnen ondernemers blijven ondernemen”, aldus Van der Marel. "Nieuw werkkapitaal is daarbij cruciaal. Maar we willen onze solvabiliteit ook handhaven op 15%. Daarom groeien we stap voor stap.”
Meer info

Nieuwe grootaandeelhouder Geneba

Frasers Property Investments Holland B.V. heeft op 5 juli 2017 het meerderheidsbelang (86,56%) van Catalyst RE Cooperatief UA in Geneba Properties N.V. verworven en is voornemens 100% van de aandelen te verwerven. Binnen een maand zal een eenmalig bod in contanten worden uitgebracht op alle overige uitstaande certificaten in Geneba tegen een prijs van € 3,74 per certificaat (gelijk aan de prijs die wordt betaalt aan Catalyst Coop).

Het management en de raad van commissarissen van Geneba steunen het eenmalige bod van Frasers en zijn van mening dat het in het beste belang is van Geneba en alle stakeholders, inclusief de minderheidsaandeelhouders.
Meer info