Nieuwsbrief NPEX maart 2017

HyGear binnen vier dagen voltekend
Marinus van Driel en minister Henk Kamp
Marinus van Driel CEO HyGear (links) en minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Slechts vier dagen deed HyGear Holding erover om alle obligaties, totaal € 2,5 miljoen, te plaatsen. De beleggers bleken razend enthousiast over deze energie-onderneming. Het bedrijf dat geldt als innovator op het gebied van compacte productie-installaties voor industriële gassen, zoals waterstof, bleek de juiste snaar te raken bij de NPEX-achterban.

De obligatielening van bijna € 2,5 miljoen met een rente van 7% en een looptijd van zes jaar werd in recordtijd geplaatst.

Marinus van Driel, CEO en aandeelhouder van HyGear, was blij verrast over de belangstelling voor de obligatielening. "We hebben laten zien dat HyGear een mooi winstgevend bedrijf is. Ons orderboek is groter dan ooit. Zoals het er nu voorstaat kunnen we onze plannen tot 2018 uitvoeren,” aldus Van Driel.

NPEX-directielid Alan van Griethuysen was eveneens blij verrast door het succes. Met de opbrengst kan HyGear, een merknaam van het in Arnhem gevestigde Green Vision Holding B.V., de voorgenomen groeiplannen faciliteren. "HyGear is gewoon een mooi bedrijf,” aldus Van Griethuysen. "En dat herkennen de beleggers.”

Het extra werkkapitaal wordt gebruikt om de focus te verleggen. Van louter eenmalige verkoop van de installaties volgt HyGear nu de beweging in de markt waarbij steeds meer vraag is naar een zogenaamde ‘GaaS-oplossing’ (Gas as a Service).

Onlangs werd het nieuwe HyGear-waterstoftankstation in Arnhem geopend. Tussen Arnhem en Apeldoorn gaat een waterstofbus van ov-bedrijf Syntus rijden die bij dit tankstation op het industriepark Kleefse Waard gaat tanken.

NPEX-directeur Van Griethuysen ziet in de geslaagde obligatielening een bevestiging dat succesvolle Nederlandse innovatieve ondernemingen op het gebied van duurzaamheid gewild zijn bij NPEX-beleggers. "Met PPM Oost, al jaren aandeelhouder van het bedrijf, de steun van het ministerie van Economische Zaken en met deze uitgifte van obligaties wordt HyGear breed gedragen.”

Meer info →

Minister Kamp op bezoek
Stephan Roes (NPEX), Rikkert Engels (CEO Xillio), minister Henk Kamp (Economische Zaken), Adriaan Hendrikse (Directeur NPEX), Marinus van Driel (CEO HyGear) en Alan van Griethuysen (Directeur NPEX).

Minister Henk Kamp en CBS op bezoek in Caballero Fabriek

Minister Kamp en hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brachten goed nieuws over de ‘Economische Staat van de Economie’. Bij zijn bezoek aan de Caballero Fabriek in Den Haag (waar NPEX gevestigd is) nam de Minister bovendien uitvoerig de tijd om zich te informeren over de beursintroductie van HyGear Holding en Xillio Nederland.

De boodschap van Kamp was optimistisch van aard. De Nederlandse economie groeide in 2016 met 2,1%. Dit is de sterkste groei sinds 2008. Door krachtiger te groeien dan alle omringende landen, maakt Nederland haar titel als meest concurrerende economie van de Europese Unie waar. Ten opzichte van het 3e kwartaal van 2016 groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,5%. De werkgelegenheid nam in het laatste kwartaal met 53.000 banen toe. Mede hierdoor kende 2016 de sterkste daling van de werkloosheid sinds tien jaar.

Kamp: "De Nederlandse economie groeit al bijna drie jaar krachtig door. De werkloosheid daalde het hardst sinds tien jaar, het aantal banen stijgt, consumenten geven meer uit, Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer en de toegevoegde waarde van bijna alle bedrijfstakken neemt toe. Nederland behoort in 2016 tot de voorhoede van de Eurozone. De economisch groei was hoger dan in al onze omringende landen. Economisch gezien was 2016 een jaar waar we trots op mogen zijn. Ook de toekomst ziet er goed uit; we staan voor uitdagingen, maar die kunnen we aan.”

Meer info→
Icecat
Xillio naar notering op NPEX
Eind maart sluit de inschrijving op de bijna 2.500 obligaties van Xillio Nederland B.V., het bedrijf dat sinds 2004 zorgt dat grote hoeveelheden data en content binnen organisaties goed vindbaar blijven. Met een rente van 8% wil Xillio € 2,5 miljoen uit de markt halen om de toekomstplannen te financieren.

Xillio biedt passende oplossingen voor zogeheten contentmigraties en -integraties. De onderneming ontwikkelt en verkoopt (licenties) integratiesoftware.

Ondernemer Rikkert Engels zegt het in eenvoudig Nederlands: "We zijn in feite een slim verhuisbedrijf, maar dan van bits en bytes".

De vraag naar de Xillio-software is groot en komt uit de hele wereld. Vanaf het begin is Xillio winstgevend. De omzet is in de laatste drie jaar met maar liefst 63% gegroeid. Gartner, toonaangevend Amerikaans onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, stelde in een rapport (2016) dat organisaties goed moeten nadenken over hoe zij informatie afkomstig uit meerdere systemen aan gebruikers gaan aanbieden. Integratie is de oplossing, volgens Gartner. Na het uitkomen van het rapport is de vraag naar Xillio-toepassingen sterk toegenomen.

"Migratie van content is een enorme uitdaging. Voor ondernemingen of instellingen is overstappen van het ene naar het andere platform een majeure operatie met veel valkuilen. Het is namelijk bijzonder ingewikkeld om de data van het ene platform goed te synchroniseren en harmoniseren met het andere. Wij hebben daar slimme manieren voor ontwikkeld, waardoor het toch mogelijk is om systemen met elkaar te laten praten en informatie over te zetten.”

Rikkert Engels heeft met zijn Xillio in twaalf jaar tijd een bedrijf opgebouwd dat voorop loopt in het migreren van content. Daardoor mag het grote partijen zoals de Rijksoverheid, het drinkwaterbedrijf PWN en de herverzekeraar Willis, tot de klantenkring rekenen. Daarnaast bedient Xillio vanuit Hilversum grote ondernemingen uit de tech-wereld in Silicon Valley en financiële partijen op Wall Street.

De looptijd van de achtergestelde obligatielening bedraagt maximaal 5 jaar, met een rentevan 8% per jaar, maandelijks uitgekeerd.

Meer info →

Top 250 Groeibedrijven 2017

Payper en CTOUCH bij Top 250
Payper (personeelsdiensten) en CTOUCH (producent van groot formaat touch-displays) behoren tot de 'Top 250 Groeibedrijven' van Nederland. De ranglijst is gebaseerd op het Scale Up Dashboard van de Rotterdam School of Management en het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Het ScaleUp Dashboard maakt gebruik van verschillende databronnen (een combinatie van eigen onderzoek en bestaande, openbare databases) om jaarlijks onderzoek te doen naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland.Bedrijven dienen op 1 januari 2012 reeds economisch actief te zijn, aangezien er wordt gekeken naar de groei van drie achtereenvolgende jaren.

CTOUCH uit Eindhoven is zo’n groeier. ‘Sneller groeien door het uitbreiden van CTOUCH-mensen in sleutellanden in Europa en het Midden-Oosten’, zo luidt een van de speerpunten van het technologiebedrijf. Dankzij de NPEX-listing is die expansie nu werkelijkheid, zo maakte CTOUCH onlangs bekend. Zo heeft het serviceteam dat aftersales ondersteunt nu vier extra medewerkers en is zowel het sales-als marketingteam uitgebreid met in totaal zes medewerkers. Met deze tien nieuwe aanwinsten kan CTOUCH op volle sterkte naar het jaar 2020.

Meer info →

Icecat
Stephan Roes (NPEX), Marco Noor (CFO Icecat), Martijn Hoogeveen (CEO Icecat) en Alan van Griethuysen (Directeur NPEX).

Succesvolle aandelenuitgifte Icecat
Beleggers hebben via NPEX maar liefst € 4,4 miljoen geïnvesteerd in certificaten van aandelen Icecat, die een uitgifteprijs hadden van € 10 per stuk. Het bedrijf is een winstgevende en snelgroeiende, online-uitgever van productinformatie ten behoeve van met name de e-commerce-markt. Icecat stelt info beschikbaar in 47 talen en wordt vrijwel overal ter wereld actief gebruikt, inmiddels in 243 verschillende landen.

Enerzijds werkt Icecat voor zo’n 300 merken (sponsoren). Voor deze sponsoren ondersteunt Icecat hun verkoopkanaal met multimediale productinformatie, onder de naam Open Icecat. Dankzij de gratis open content-catalogus 'Open Icecat' heeft Icecat zich ontwikkeld tot een wereldwijde speler voor productinformatie voor e-commerce-toepassingen. De open content benadering maakt Icecat uniek in haar markt. Niet alleen deopen source community, maar ook de corporate e-commerce-markt heeft Open Icecat volledig omarmt.

Als primeur heeft CEO Martijn Hoogeveen de gong geslagen.

Meer info →