NPEX nieuwsbrief november 2016

NPEX in de media -
De Beurs         |         Nieuws         |         Evenementen     |      Inloggen


NPEX nieuwsbrief november 2016
DNB-president Knot verwacht cultuuromslag financiering

Volgens de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot is het bedrijfsleven niet meer volledig afhankelijk van de kredietverlening van de banken. De alternatieven, zoals bijvoorbeeld NPEX, de MKB-Beurs van Nederland, zijn na de financiële crisis geen tijdelijk fenomeen, maar die zijn van blijvende aard, aldus de bankpresident.

Knot sprak voor een gehoor van honderden mkb-ondernemers tijdens een congres in oktober in Utrecht. Hij begrijpt heel goed dat bedrijven na de zware tijden van de crisis nu zo langzamerhand weer kapitaal zoeken om nieuwe wegen in te slaan en nieuwe projecten te beginnen. Tegelijkertijd worden banken geconfronteerd met strengere regels op het gebied van hun financiële buffers en zijn de lessen van de financiële crisis dat die regels hard nodig zijn om ons financiële systeem veerkrachtiger te maken.

"In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zijn ondernemingen veel minder afhankelijk van banken," aldus Knot. "Bedrijven zijn eerder geneigd financiering te zoeken door middel van obligaties of aandelen. Daarom zien we dat het Amerikaanse bedrijfsleven na de crisis zijn financiële huishouding veel sneller op orde kon krijgen en door kon groeien."

In Nederland legde de crisis juist bloot dat ons bedrijfsleven enorm afhankelijk is van bankfinanciering en dat alternatieve financieringsvormen nauwelijks voorhanden waren. In die periode is NPEX ontstaan.

"Mijn conclusie is dan ook dat in Nederland een cultuuromslag nodig is als het gaat om financiering van ondernemingen. Ik weet dat veel ondernemers huiverig zijn om in zee te gaan met verstrekkers van durfkapitaal, omdat dat vaak gepaard gaat met het deels afstaan van zeggenschap over de onderneming. Maar u moet wel bedenken: in ruil daarvoor komt nieuwe expertise het bedrijf binnen en worden financiële risico’s breder gedragen. Ik zeg ook niet dat er voor banken geen rol meer is weggelegd. Ik denk alleen dat die rol soms kan worden aangevuld door alternatieve financiering."

Knot over initiatieven, zoals NPEX, in zijn toespraak: "Digitale leenplatforms en crowdfunding, nu nog relatief klein in omvang, hebben een enorm potentieel. De ervaringen uit binnen-en buitenland laten zien dat deze platforms juist die ondernemers weten te bedienen die financiering zoeken voor innovatieve en risicovolle projecten. Mijn advies is dus: onderzoek met open blik de nieuwe mogelijkheden - en doe er uw voordeel mee!"
CTOUCH
NPEX-succes voor CTOUCH
De inschrijving voor de obligatielening is inmiddels succesvol afgerond. Het maximale bedrag van€ 2.499.000 is behaald. CFO Bernard Gosselink: "Dankzij de obligatie-uitgifte via NPEX kunnen we onze ambities om CTOUCH nog sterker op de kaart te zetten realiseren."

Groei dankzij het handelsplatform NPEX. Ook het Eindhovense bedrijf CTOUCH, een hoofdrolspeler in de markt van groot formaat touch displays voor onder meer het onderwijs en de zakelijke markt, koos voor de MKB-Beurs van Nederland. CTOUCH geeft obligaties uit tot een maximaalbedrag van afgerond € 2,5 miljoen met een rente van 7%. Onder andere De Financiële Telegraaf schreef over de introductie.

Voor CTOUCH met directieleden Gosselink, Van der Woude en CEO Francois Barlinckhoff is NPEX een uitkomst. Het bedrijf heeft al een sterke marktpositie met de groot formaat touch displays in Nederland en Groot-Brittannië. Dankzij de versterking van het kapitaal kan er versneld worden geïnternationaliseerd. De technologie kan worden verbeterd en de banden met een aantal toppartners worden versterkt, waardoor de onderneming de concurrentie ver voor kan blijven en fors kan groeien.

Bernard Gosselink noemde in een interview de keuze voor NPEX logisch. "Wij willen zelf het stuur in handen houden. De stap naar private equity maken we dus nu niet. We zien de uitgifte van de obligaties via NPEX en de verhandelbaarheid via dit platform als een hele mooie manier om iedereen mee te laten participeren."

CTOUCH meldde recent dat in twee maanden voor ruim € 8,5 miljoen aan orders in de wacht is gesleept. Bestaande Europese klanten, zoals Mazars en KLM Air Franceen nieuwe klanten, Volvo en Sport University Cologne, plaatsten in totaal voor ruim € 8,5 miljoen aan bestellingen. Verder werd het bedrijf genomineerd voor de FD Gazellen Award 2016. De nominatie van CTOUCH voor de eervolle ondernemingsprijs in de regio Nederland-Zuid vloeit voort uit de snelle groei die het bedrijf al enkele jaren doormaakt in Nederland en ook internationaal.

Meer info →
Icecat
Icecat geïntroduceerdop NPEX
De NPEX-introductie van het Amsterdamse bedrijf Icecat ging niet onopgemerkt voorbij. In het FD was er een uitvoerig verhaal over het succes van de onderneming. Icecat is de mondiale marktleider voor het creëren en verspreiden van productinformatie voor e-commerce.

Icecat wil de komende maanden € 10 miljoen nieuw kapitaal aantrekken door het uitgeven van maximaal één miljoen aandelen met een nominale waarde van € 10.
De onderneming wil het extra eigen vermogen onder andere inzetten voor het verder ontwikkelen van digitale productcatalogi voor nieuwe sectoren zoals speelgoed, automotive, gezondheid en beauty. Ook gaat het bedrijf het netwerk van verkoopkantoren uitbreiden.

In 2015 boekte Icecat een omzet van € 5,4 miljoen en een nettowinst van € 0,78 miljoen. In de eerste helft van 2016 laat de omzet opnieuw een forse groei zien evenals het aantal opdrachtgevers.

Icecat | € 10.000.000 | aandelen | 10 februari 2017 Schrijf hier in→
Super Winkel Fonds
Super Winkel Fonds
Voor de doorlopende emissie Super Winkel Fonds van Annexum hebben reeds twee succesvolle uitgiftes plaats gevonden.

Beleggers kunnen onder meer via NPEX rechtstreeks investeren in dit Nederlandse supermarktfonds met een belegd vermogen van iets meer dan €135 miljoen. Voor het Super Winkel Fonds is de toegang tot het handelsplatform van NPEX naar eigen zeggen een belangrijke stap. Het maakt de certificaten van aandelen gemakkelijker verhandelbaar, waardoor de drempel om te investeren in het fonds wordt verlaagd.

Super Winkel Fonds | ca. € 16.000.000 | certificaten van aandelen | ca. 11% geprognosticeerddirect rendement Schrijf hier in→
NPEX Business Suit, The Society Shop
NPEX Business Suits van The Society Shop
De keten herenmodewinkels The Society Shop, genoteerd via NPEX met een 7% achtergestelde obligatielening, heeft inmiddels heuse NPEX Business Suits op de markt gebracht. Met korting. De prijs van een kostuum bedraagt € 349,95.

Meer info →
Payper
Payper: definitieve notering
HR-dienstverlener Payper heeft via de uitgifte van obligaties inmiddels ook een notering aan MKB-Beurs NPEX. Aldus berichtte Nu.nl Zakelijk.

"Payper heeft het minimumbedrag van€ 1,5 miljoen opgehaald. Hiermee gaat de uitgifte van de obligaties definitief door", meldde het bedrijf.

Inmiddels is er voor € 2.339.000 ingeschreven en stapt er mogelijk nog een grote partij in. Payper is daarmee op dit moment het veertigste bedrijf met een notering aan de Beurs voor het Midden- en Kleinbedrijf. De onderneming wil met de nieuwe kapitaalinjectie "de sterke groei van de afgelopen jaren verder voortzetten".

In 2015 groeide Payper met 62 procent naar een omzet van € 59,1 miljoen. Het bedrijf biedt diensten aan op het gebied van payroll, backoffice en HR-management en helpt bedrijven met het inhuren van flexkrachten.

Meer info →
Alan van Griethuysen
Interview NPEX-directeur Alan van Griethuysen in noordz
"We horen regelmatig van ondernemers dat zaken doen via NPEX niet alleen het gewenste geld heeft opgeleverd in geld, maar dat het ook een geweldige exposure is voor hun onderneming", zegt NPEX-directeur Alan van Griethuysen in een interview in de ondernemersbijlage noordz van de NDC-kranten.

Dat het goed zaken doen is met MKB-Beurs NPEX, begint door te dringen aan de Noordelijke ondernemerstafel, is de conclusie van de publicatie.

Van Griethuysen: "Het maakt je onderneming meer zichtbaar, in brede kring bij beleggers die op zoek zijn naar ondernemingen om in te investeren en in de eigen omgeving. Menig ondernemer is verrast dat door naar buiten te treden als hij groeikapitaal nodig heeft, hij merkt dat z’n omgeving het heel positief oppakt. Er is vaak trots over ondernemingen, mensen zien heel goed het belang van een onderneming als wezenlijke bijdrage in hun dorp of stad. Een deel van hen is in staat belegger te worden en is een hele goeie ambassadeur voor je onderneming."

Lees meer →
NIEUWE emissies binnenkort
De komende weken en maanden verwacht NPEX weer veel nieuws te kunnen melden. Over bijvoorbeeld nieuwe introducties die in de laatste weken van dit jaar worden verwacht. Daarnaast houden wij u op de hoogte over de snelle ontwikkeling die NPEX doormaakt en waarover veel te vertellen valt, maar ook het nieuws rond de bedrijven en instellingen die gebruik (gaan) maken van ons handelsplatform melden we via de NPEX-kanalen. U kunt de interviews lezen met ondernemers en u wordt op de hoogte gehouden door publicatie van de prospectussen en persberichten over de introductie van nieuwe aandelen- of obligaties.

Op korte termijn verwachten we emissies binnen de automotive branche en financiële dienstverlening. Onder andere een snelgroeiende onderneming die elektrische voertuigen produceert welke met name actief is in Europa en Azië.

Meer info →
Op de hoogte blijven? Volg ons!
VERDER MET BELEGGEN?

Log in in uw persoonlijke portefeuille
Open een NPEX-rekening
Bekijk alle noteringen