Seasogood

Inschrijven

Dit is een aanbieding onder het NPEX-Growth segment

Seasogood

De afgelopen 50 jaar is de productie van vis meer dan verdubbeld. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de oceaan. Duurzame vis is vaak niet echt duurzaam. Seasogood ontwikkelt en verkoopt, lekkere, duurzame vis zonder te vissen. Wij bieden een gezond en duurzaam alternatief, zodat we het fragiele ecosysteem in de oceanen kunnen herstellen. 

Specificaties obligatielening

Uitgevende instelling SEASOGOOD B.V.
Lening € 700.000 / 7.000 obligaties
Minimumbedrag uitgifte € 500.000
Nominale waarde € ​100
Deelname Mogelijk vanaf € 500 (5 obligaties)
Rente 9,0% per jaar (excl. servicekosten)
Coupon € 9 per jaar /  € 0,75 (excl. servicekosten)
Looptijd Maximaal 5 jaar 
Gedeeltelijke aflossing van 20% na 2 jaar Na twee jaar lossen wij 20% op de obligaties af. Na twee jaar krijgt u dus € 20 per obligatie terug. Na vijf jaar krijgt u de resterende 80% (€ 80) van uw obligatie terug. Uw obligatie wordt dus in twee gedeeltes afgelost.
Einde inschrijving Dinsdag 18 april 2023 om 17:00 uur*
Informatie Memorandum Klik hier

*Behoudens verkorting/ verlenging inschrijvingstermijn.

Inschrijven

Over Seasogood

Wij ontwikkelen en verkopen innovatieve plantaardige alternatieven voor vis. Ons belangrijkste product is momenteel een plantaardig alternatief voor tonijn in blik. 

Wij hebben de ambitie om in de toekomst alternatieven te ontwikkelen voor gebakken witvis (kibbeling), verse vis (zalm en kabeljauw), gerookte vis, visburgers en garnalen. Deze producten zullen wij in Q4 2023 lanceren. Hiervoor hebben we een nieuwe technologie ontwikkeld om vis lamellen te kunnen maken. Ook wordt ons tonijnalternatief constant ontwikkeld en wordt de smaak constant verbeterd.

Door een aantrekkelijk aanbod te maken geloven wij dat de vismarkt na vlees en zuivel de nieuwe groeimarkt in plantaardig gaat worden.

Het aandeel plantaardige vis op dit geheel is op dit moment 0.2%. We verwachten dat plantaardige vis net zoveel potentieel heeft als plantaardige zuivel. Het aandeel van plantaardige drinkzuivel is 12% van de totale markt van € 865 miljoen. In Nederland hebben 2% van de mensen een lactose-intolerantie. De meeste consumenten switchen dus vermoedelijk naar een plantaardig alternatief voor gezondheid, dierenwelzijn en klimaatimpact. 

Onze missie

Wij willen het mogelijk maken om op een duurzame wijze seafood te consumeren. We hebben dit doel vanwege onze wens om bij te dragen aan het behoud van de oceanen en de dieren die in de oceanen leven. Gezonde oceanen zijn belangrijk voor het ecosysteem en het leven op aarde. De huidige visindustrie heeft grote (negatieve) invloed op de zeeën en alles wat daarin leeft. Volgens onderzoek van Food and Agriculture Organization of the United Nations is 90% van de vispopulaties op de maximale capaciteit bevist of is al overbevist. Dit is problematisch.

De Rabobank voorspelt in de world seafoodmap 2022 dat visproductie doorgroeit naar 200 miljoen ton in 2030. Met het feit dat de oceanen en aquaculturen de huidige consumptie van vis niet duurzaam kunnen bijbenen en het ecosysteem onder druk staat, is er geen tijd te verliezen. Als één miljard wereldbewoners extra gevoed moeten worden, zijn alternatieven voor visproducten vereist, én snel. 


Rabobank world seafood map:
https://research.rabobank.com/far/en/documents/729480_Rabobank_Seafood_Map_2021_DIGITAL.pdf

Om de invloed van visserij op de oceanen te beperken ontwikkelen wij plantaardige alternatieven voor vis, zodat mensen van de smaak en voedingsstoffen van vis kunnen genieten, zonder de nadelige effecten voor de oceanen. Wij zorgen er bij het ontwikkelen van onze producten voor dat zij de smaak en de goede voedingsstoffen (zoals eiwitten en omega 3-verzuren) van vis bevatten.  

Onze producten

Momenteel verkopen wij alleen een alternatief voor tonijn in blik. In 2023 zullen wij ook grotere verpakkingen (zakken) met het tonijnalternatief gaan verkopen. Ook hebben wij speciaal voor het catering kanaal een ready to eat tonijnsalade ontwikkeld. 

De plantaardige tonijn is koud en warm te gebruiken en geschikt om elk tonijngerecht mee te bereiden. Zo werkt de Naturel variant goed op een pizza, kan Tomaat lekker door een pasta en smaakt de variant met Citroen en zwarte peper bijvoorbeeld goed op een toastje. 

Onze producten zijn palmolievrij.

Voor de tonijn maken we gebruik van High Moisture Extrusion om een flakey textuur te maken. We maken een combinatie van aminozuren en smaak-systemen (algen, zeewieren, duindoornbes) om zowel de voedingswaarden als smaak van vis te matchen. Onderstaand delen wij de ingrediënten declaratie van Seasogood Naturel. We vinden een clean label belangrijk en maken daarom gebruik van herkenbare ingrediënten. Op gebied van voedingswaarden scoren wij bij de Nutriscore een A.  

Ons verdienmodel

Wij verdienen geld door het ontwikkelen en verkopen van plantaardige alternatieven voor vis. Wij ontwikkelen zelf de (receptuur van de) producten die wij verkopen (R&D). Ook ontwikkelen we zelf texturen via extrusie- en emulsietechnologie. We hebben geen eigen fabrieken. Wij maken gebruik van externe producenten. Dit betekent in ons geval dat wij de productie van onze producten hebben ondergebracht bij drie verschillende partijen. Het smaakdeel en het textuurdeel laten wij produceren door twee verschillende leveranciers. Deze laten wij mengen, afvullen en conserveren door weer een andere derde partij. Op deze manier waarborgen wij dat alleen wij het gehele productieproces van onze producten kennen.

Verder sluiten wij contracten met distributiepartners. Zij kopen onze producten bij ons in en verkopen ze weer via hun netwerk. 

Onze klanten

Onze directe klanten zijn de bedrijven die onze producten kopen om deze vervolgens door te verkopen aan consumenten. Op dit moment onderscheiden wij een drietal afzetkanalen. Het gaat om de kanalen: 

  • retail (Albert Hein, Crisp, Chef Sam, Eroski);  
  • food service (Sligro, Appèl catering, Hutten catering); en  
  • maaltijdboxen (Hellofresh, Marley Spoon).  

Onze uiteindelijke, indirecte klant is de consument. 

De komende jaren

Wij proberen onze business te laten groeien door het realiseren van meer verkooppunten, het verhogen van het aantal verkopen per week per winkel (rotatie en het verbreden van ons assortiment met nieuwe producten in andere categorieën).  In totaal hebben wij al meer dan 220.000 blikjes tonijn verkocht. Dit jaar willen we flink opschalen en willen we 10.000 tonijnen gaan redden.

Ook is het realiseren van een grotere spreiding in klanten een belangrijke doelstelling voor ons. In 2022 kwam circa 80% van onze omzet uit de verkoop aan Albert Heijn. Dit jaar willen wij 50% van onze uit out-of-home (catering & foodservice) halen en 50% uit inhome (supermarkten & maaltijdboxen). Eind 2022 zijn partnerships gesloten met Marley Spoon, Hellofresh, Hutten catering, Appel catering, Sligro, Spaanse supermarktketen en Eroski. De nieuwe klanten zijn een belangrijke driver voor de omzetgroei die wij in 2023 proberen te bereiken. Over 10 jaar willen wij marktleider in Europa zijn.

Onderstaand delen wij graag een opbouw van onze sales funnel. De nieuwe klanten vertegenwoordigen gezamenlijk een potentiële omzet van één miljoen euro op jaarbasis. 

Met het partnership met Chef Sam zullen onze producten dit jaar ook in Spaanse supermarkten Eroski verkocht worden.

Milestones

Hoe ziet de markt eruit?

De visprijzen zijn de afgelopen 2 jaar met 40% gestegen. Dit blijkt uit de onderstaande grafiek die is opgesteld door IRI.


Vis is een aanbod markt (de prijs wordt bepaald door het beschikbare aanbod, niet door de vraag) en de visstanden lopen drastisch terug. Op 13 februari 2023 is een kilo plantaardige tonijn goedkoper dan reguliere tonijn bij Albert Heijn. Wij hebben sinds 2022 één plantaardige concurrent in het schap erbij gekregen. Princes maakt plantaardige tonijn op basis van tarwe-eiwit. Gezien huidige visstanden, lijkt de prijsstijgingen van vis door te zetten. Wat natuurlijk positief is voor de plantaardige optie.

Prijzen van (plantaardige) tonijn in blik per kilo. 

De markt voor visvervangers moet nog tot bloei komen. Wegens de soms precaire visstanden en veelal milieuschadelijke viskweek is er een grote behoefte aan alternatieven. Het is onze verwachting dat de markt van visvervangers relatief snel tot ontwikkeling komt omdat de consument al geleidelijk heeft kunnen wennen aan vleesvervangers. Het succes van visvervangers op de korte termijn zal vooral van de smaakbeleving afhangen. Op de lange termijn is de markttrend positief. We zien dat de markten voor plantaardig vlees en zuivel gegroeid zijn. Milieu is driver nummer één, gevolgd door dierenwelzijn en gezondheid. 

We zien dat consumenten in de categorieën zuivel (kaas/melk/yoghurt) & vlees overstappen naar plantaardige alternatieven. Dit past in de gedragsverandering bij consumenten naar een meer plantaardig eetpatroon.

De markt voor vis- en vleesalternatieven is de afgelopen periode gegroeid met ruim 74% (2018 t/m 2021). 


Wij verwachten dat het marktpotentieel van visalternatieven daardoor ook groot is. Op dit moment maakt het marktaandeel van visalternatieven nog maar een klein onderdeel uit van de markt voor vis- en vleesvervangers. Daarbij komt dat d
e retail vismarkt voor diepvries, vers en conserven in Nederland een waarde heeft van € 695 miljoen. In deze markt is de vraag naar pizza’s, sushi, salades en smeersalades niet meegenomen.
 

Partners en klanten

Management

Dennis Favier – CEO

Dennis Favier is de chief innovation officer en indirect statutair bestuurder van SEASOGOOD B.V. Hij is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken, R&D en innovatie. Hij studeerde af aan de Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch als food designer. Daarna was hij in Wageningen werkzaam binnen foodtechbedrijf TOP B.V. als productontwikkelaar en later als creative director. Na negen jaar bij TOP B.V. ging hij voor zichzelf werken in het domein van R&D in plantaardige voeding (Studio Fava B.V.) en richtte hij SEASOGOOD B.V. op met Pieter Muntendam. 

Michael Luesink – COO

Michael Luesink is chief strategy / operations officer van SEASOGOOD B.V. en sinds april 2021 betrokken bij SEASOGOOD B.V. Hij studeerde af aan de HAS als food innovator. Tijdens het schrijven van zijn scriptie over de eiwittransitie richtte hij het bedrijf BOON-Foodconcepts B.V. op. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een gerenommeerde plant-based scale up met landelijke distributie via verschillende kanalen. BOON is de afgelopen jaren genoemd in diverse lijsten van de meest innovatieve bedrijven. Michael is ook jarenlang bestuurder geweest van de vereniging Green Protein Alliance. Binnen SEASOGOOD B.V. is Michael verantwoordelijk voor new business development en strategie.

Joost Smaal – CCO

Joost Smaal is de chief commercial officer van SEASOGOOD B.V. Hij heeft zijn hele leven in de foodsector gewerkt. Hij is zijn carrière gestart bij Sligro en heeft daarna voor diverse bedrijven gewerkt aan de producentenkant (Unilever, Iglo, Lantmännen). De afgelopen jaren heeft Joost het vega product Pulled Oats in Nederland gelanceerd en de catering tak van Facilicom (Food&I) opgezet. Binnen SEASOGOOD B.V. is Joost verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van de commerciële strategie.  

Verder heeft SEASOGOOD B.V. een aantal (informele) adviseurs. Dit zijn:  

  • Almar Holtz (ondernemer, oprichter 2theLoo),  
  • David Lette (voormalig marketing strategist bij Heineken).

Operationeel ziet onze structuur er als volgt uit (in de afbeelding staan ook de geplande toekomstige uitbreidingen vermeld): 

Structuur van de onderneming

Omzet en resultaat na belasting

2022 2021
Omzet € 175.907 € 184.240
Resultaat na belasting € -182.120 € -181.735


De omzet bestaat uit de verkoop van blikjes tonijn aan met name Albert Heijn en Crisp. Aan het einde van het jaar zijn er nieuwe markten aangeboord: te weten
Marley Spoon, Hello Fresh en Sligro (appél). De omzet is afgenomen, doordat de producten in minder Albert Heijn winkels werden aangeboden dan in 2021. Dit komt omdat onze producten ook in winkels lagen waar de vraag naar plantaardige producten nog klein is. We hebben daarom AH geadviseerd om onze producten te verkopen in stedelijke winkels en grotere filialen. De nieuwe klanten generen omzet vanaf Q4 2022 & Q1 2023 en konden dit daarom niet geheel opvangen.

Doel emissie

Wij willen minimaal € 500.000 en maximaal € 700.000 lenen van beleggers. Met de opbrengst van de obligatie-uitgifte gaan we met name investeren in marketing en in personeel. Ook wordt een gedeelte van de opbrengst uitgegeven aan R&D en werkkapitaal. 

Op het vlak van marketing zullen we geld uitgeven aan instore activatie (displays, proeverijen en promoties), brand awareness (out of home) en onlinemarketing.  

Op het vlak van personeel zullen de uitgaven gaan naar het betalen van het huidige team van 4 FTE en het aannemen van nieuw personeel. Ons doel is om het personeelsbestand in 24 maanden te vergroten naar ten minste 10 FTE.

Op het gebied van R&D zullen de uitgaven zijn gericht op productie tests, apparatuur, onderzoeksprojecten en patent aanvragen.  

In de tabel hieronder hebben wij uitgelegd hoe wij het minimum- en maximumbedrag willen besteden.

Hier willen wij het geld aan besteden Als wij € 500.000 lenen, willen wij dit als volgt besteden  Als wij € 700.000 lenen, willen wij dit als volgt besteden 
Marketing € 17.000 € 217.000
Personeel € 329.000 € 329.000
R&D € 112.000 € 112.000
Werkkapitaal € 42.000 € 42.000
Totaal € 500.000 € 700.000

Risico’s en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat SEASOGOOD B.V. geen geld heeft om u terug te betalen of om de rente te betalen.  Dit zou onder meer kunnen gebeuren indien onze klanten onze producten niet meer afnemen of als concurrenten het beter doen. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt.

Er worden verder geen zekerheden geboden. Voor de volledige risicoanalyse verwijzen wij u naar het Informatie Memorandum en het informatiedocument. 

Tarieven

Onderstaand zijn de tarieven weergegeven die NPEX hanteert.

NPEX-rekening gratis
Geld storten gratis
Inschrijfkosten emissie 1% éénmalig
Servicekosten 0,05% per maand*

* Te berekenen over de nominale waarde van de obligaties in portefeuille op coupon betaaldatum en te verrekenen met de (maandelijkse) rentebetaling.

Bekijk de effecten:

Effecten

 Klik op de onderstaande knop voor het Informatie Memorandum en overige documentatie:

Bent u geïnteresseerd in deze emissie?

Inschrijven
Terug naar boven