Quest

​8% obligatielening

logo
Menu
AFM - Geen prospectusplicht!

Quest

Specificaties obligatie​ Quest

Uitgevende instelling Quest Photonic Devices B.V.
Lening  € 2.499.000 / 2.499 obligaties 
Nominale waarde
€ ​1.000
Rente 8% per jaar 
Coupon € 6,​67 per maand 
Betaalbaar op Binnen 5 werkdagen na de 8ste van elke maand
Looptijd Maximaal 5 jaar
Vervroegde aflossing Mogelijk (zie prospectus)
Uitgifte datum  8 mei 2017 
Aflossingsdatum 8 mei 2022 
Zekerheden ​Geen
Tarieven  Klik hier

€ 1.500.000
€ 1.500.000
0:00 / 0:00

Het genezen van kanker is één van de grootste uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Daarbij neemt door de toenemende gemiddelde leeftijd en welvaart, het aantal patiënten wereldwijd toe.

 

De meest zekere manier om van kanker te genezen, is het vroegtijdig detecteren en het volledig wegnemen van de tumor. De randen van de tumoren en ook uitzaaiingen zijn  tijdens de operatie moeilijk te zien. Het gevolg is dat tumorweefsel achter kan blijven maar ook dat meer weefsel wordt weggenomen dan eigenlijk nodig zou zijn.

 

In aanloop naar de operatie wordt steeds meer in beeld gebracht. Dit begon met röntgenbeelden en is ontwikkeld tot PET, CT en MRI scans. Nog steeds moet de chirurg tijdens de operatie in hoge mate vertrouwen op zijn ervaring en gevoel.

 

Quest introduceert de technologie die het onzichtbare zichtbaar maakt in de operatiekamer. Camerasystemen die op verschillende manieren verschillende soorten weefsel in beeld kunnen brengen, zullen de mogelijkheden van de chirurgie naar een nieuw niveau tillen. 

camera computer

Quest

De obligatie wordt door Quest Photonic Devices B.V., de holdingmaatschappij van de Quest Groep, uitgegeven. De nadruk van deze toelichting ligt op medische camera’s omdat wij hier de opbrengsten van de obligaties in willen investeren.

 

Quest houdt zich bezig met het ontwikkelen van camera’s en lichtbronnen. Deze camera’s worden markttechnisch gegroepeerd onder de noemer ‘fotonica’. De 21e eeuw wordt gezien als de eeuw van het ‘photon’. De Europese Unie zet hier ook sterk op in. Fotonica wordt gezien als één van de zes ‘key enabling technologies’ waar de EU in voorop zou moeten lopen. De EU investeert hier volop in met ontwikkelprogramma’s zoals ‘Horizon 2020’.

 

Quest richt zich op nieuwe technologieën op het gebied van fotonica en toepassingen voor camera’s. De ontwikkeling van technologie, uitvoeren van projecten die mede door de EU worden gefinancierd en het aanvragen van patenten zijn hiervan onderdeel.

 

Quest ontwikkelt camera’s voor applicaties in de volgende toepassingsgebieden:

5 sensoren

1. Multi- en Hyperspectrale camera's

Multi- en hyperspectrale camera’s zijn camera’s waarbij meerdere camera’s achter één lens worden gecombineerd. Hiermee kunnen verschillende metingen worden uitgevoerd. Het onzichtbare zichtbaar maken is de basis van de technologie. Bijvoorbeeld ​twee beelden van een vloeistof in een doorzichtig glas. Één in het zichtbare gebied (links) en één in het infrarood gebied (rechts). In het infrarood gebied is de vloeistof transparant.

2. Medische diagnostiek en Life Science

Een groot deel van onze toepassingen speelt zich af in de markt van life science en medische diagnostiek. Bijvoorbeeld het zichtbaar maken van aderen door de huid heen door de toepassing van meerdere camera’s achter één lens.

jodium
Multi en Hyper Spectral

3. Remote sensing en observaties

'Remote sensing applicaties' worden gebruikt om onder een vliegtuig (bemand of onbemand) beelden te maken en te analyseren. In dit voorbeeld zijn beelden gemaakt van wijngaarden en wordt informatie verzameld over de waterhuishouding, gezondheid van de planten en informatie van de voedingsstoffen voor de planten die de groei kunnen beïnvloeden.

4. Machine inspectie en optische sorteringen

Voor automatische inspectie en kwaliteitscontroles bouwen wij camera’s die meer zien dan het menselijk oog. Hiermee wordt de kwaliteitscontrole verbeterd. Handelaren en verkopers van fruit willen alleen maar kwalitatief goed fruit verkopen. De kwaliteit van het product staat voorop.

appels
inforgraphic

Quest Electronics

Quest Electronics is binnen de Quest Groep verantwoordelijk voor de productie van camera’s. Het gaat om camera’s die op klantspecificatie aangepast en geleverd worden. De klant gebruikt deze camera’s vervolgens in eigen producten die zij in de markt zet (‘inbouw camera’s’). Zoals inspectiesystemen in de industrie, food en agri, maar ook medische cameratoepassingen die niet in competitie zijn met onze eigen camerasystemen. Een voorbeeld hiervan zijn camera’s die huidkanker kunnen detecteren. Verder produceert Quest Electronics de camera’s voor Quest Medical Imaging. De door Quest ontwikkelde camera’s zijn high-end camera’s.

Quest Medical Imaging

Quest Medical Imaging ontwikkelt en produceert een camerasysteem voor de eindgebruiker. Dit systeem ​registreert niet alleen het zichtbare licht maar ook ​het onzichtbare. Hiermee kan door weefsel heen gekeken worden. Daarnaast kunnen, door middel van een speciale contrastvloeistof ook andere structuren zichtbaar gemaakt worden, zoals: aderen, aderverstopping, doorbloeding. Met name tumoren en uitzaaiingen daarvan.

Wij werken samen en doen trials met de bedrijven die deze contraststoffen ontwikkelen, die specifiek aan bepaalde tumor typen blijft plakken waardoor onze camera de tumoren en uitzaaiingen ziet oplichten. Ook als deze tumoren tot wel twee centimeter onder gezond weefsel liggen.

 

We bouwen aan een verkoop- en servicenetwerk met eigen kantoren en distributeurs wereldwijd om zodoende de wereldwijde salesdekking snel uit te breiden.

Quote Dr. Vahrmeijer

Meerwaarde

Medisch camerasysteem Medical Imaging

  • Camera 1 laat het beeld zien dat de chirurg gewend is te zien (links).
  • Camera 2 maakt doorbloeding zichtbaar (rechts). Voor de chirurg is dit de onzichtbare informatie. Deze informatie ligt in het ‘nabij infra rode’ (NIR) spectrum. Hierin kan tot 2 cm diep in weefsel gekeken worden.
  • Deze twee afbeeldingen worden samengevoegd (​midden) waardoor in dit geval duidelijk wordt dat waar de hechtingen zitten de doorbloeding niet goed is en er een lekkende darm kan ontstaan.

Anastomose darm
Wij hebben nog een 3e camera in dit systeem zodat het gewone kleurenplaatje getoond wordt. Vervolgens wordt daar de tumor overheen geprojecteerd. Deze moet worden weggehaald. En daar overheen worden de zenuwen geprojecteerd die juist gespaard moeten worden.

Storyline

Systeem van de concurrentie

De concurrentie gebruikt een sensor die zowel voor het kleurenplaatje gebruikt wordt als voor de NIR-beelden. Hiertoe moeten ze het licht snel laten switchen.

Het resultaat is dat zij het NIR-plaatje niet gelijk met het kleurenplaatje kunnen laten zien of dat er heel snel geswitcht wordt om de indruk van een overlay te geven.

Omzet

Onze omzet wordt binnen de twee stromen gerealiseerd. Quest Electonics en Quest Projects (handelend onder de naam Quest Medical Imaging). Voor het overzicht hebben wij de dochterondernemingen in de Verenigde Staten en hun Europese moeder bij elkaar opgeteld. Het overzicht hiernaast geeft de verdeling van omzet binnen de groep weer.

omzet_verdeling

Goedkeuring, FDA & CE

We hebben geïnvesteerd in de medische goedkeuring van het ons eigen medische cameraproduct voor zowel de Amerikaanse als de Europese markt (alle markten die de Europese CE markering accepteren). Deze stap was nodig om ons systeem niet alleen voor onderzoek, maar ook voor algemeen gebruik in te kunnen zetten. Dit heeft onze korte termijn omzet en winst (2014, 2015) onder druk gezet, maar draagt nu al bij aan onze omzetgroei voor de lange termijn.

D​e resultaten ​van 2016 onderstrepen dat. De omzet en winstgevendheid zijn weer op niveau, en we zijn klaar voor verdere groei.

omzet_ebit
Daarnaast zijn de ontwikkelingen in het eerste kwartaal positief en liggen we volledig in lijn met onze doelstelling voor 2017. Vlak voor publicatie van het prospectus hebben wij, conform onze verwachtingen voor 2017, een belangrijke order ontvangen van één van onze contrastvloeistofpartners. Zij gaan naar de volgende fase van hun klinische studies en hebben hier onze camerasystemen voor nodig. Het gaat om een levering van minimaal ​3 oplopend tot zelfs 10 systemen in 2017. Wij verwachten alle 10 systemen te mogen leveren.

​Mijlpalen

tijdlijn

Partners slimme contrastvloeistof

Met diverse ontwikkelaars van slimme contrastvloeistoffen zijn samenwerkingen gestart in verschillende mate van exclusiviteit. Hierbinnen worden met het Quest camerasysteem de klinische trials uitgevoerd om tot medische goedkeuring te komen.

 

Onze verwachting is dat binnen 5 jaar voor iedere operabele kankervorm een slimme contrastvloeistof  beschikbaar is om gebruikt te worden met onze camera.

Naast omzet voortkomend uit de contrastvloeistof​samenwerkingen, heeft zich een brede markt ontwikkeld voor toepassingen met al goedgekeurde fluorescente 'normale' contrastvloeistoffen voor oncologisch gebruik.

quest

Reeds geïnstalleerde systemen

De omvang van de bollen geeft de concentratie van systemen weer.worldmap

aantal systemen

Groeistrategie

De groei zoals wij die hebben ingezet is onder te verdelen in een paar stappen die per stap een groeiversnelling opleveren en bestaan uit de volgende categorieën:

1. Techniek & registratie

Deze fase is in de basis voltooid. Uiteraard wordt de technologie voortdurend verbeterd. De nadruk verschuift van ontwikkeling naar verkoop en registratie in de ontbrekende landen.

2. Systemen in het veld

Uitbouw van ons distributienetwerk en een eigen Sales & Marketing organisatie is nu essentieel om een aanzienlijk deel van de bestaande markt te veroveren. In deze periode ronden wij ook de klinische trials af met onze contrastvloeistofpartners.

De omzet zal met name bestaan uit verhuur en verkoop van onze eigen medisch product. Een belangrijk deel van de inkomsten zal bestaan uit verkoop van disposables in de vorm van kits (verpakking waarin de te injecteren fluorescente stof zit en de steriele overtrekken). In de Verenigde Staten zijn deze onlosmakelijk verbonden met het gebruik van het ons eigen medisch product.

3. Tumor verf (slimme contrastvloeistof) vanaf 2019

Het opgebouwde distributienetwerk kan nu gebruikt worden om ons eigen medische product (Quest Spectrum Systemen) in combinatie met de slimme contrastvloeistof te verkopen. Wij ontvangen een percentage over de verkoop hiervan. De opgebouwde installaties bij ziekenhuizen maakt een snelle uitrol mogelijk voor de slimme contrastvloeistoffen.

Tumor verf (slimme contrastvloeistof) vanaf 2019

Het opgebouwde distributienetwerk kan nu gebruikt worden om ons eigen medisch product (Quest Systemen) in combinatie met de slimme contrastvloeistof te verkopen. Effectief kunnen dan bij al onze bestaande systemen nieuwe kits verkopen met deze slimme contrastvloeistof[AmD1] . Wij ontvangen een percentage over de verkoop hiervan. De opgebouwde installaties bij ziekenhuizen maakt een snelle uitrol mogelijk voor de slimme contrastvloeistoffen.

Nieuwe technologie

Wij zijn partner in verschillende Europese Unie onderzoekstrajecten voor nieuwe technologie. Hiermee wordt de technologie van de toekomst ontwikkeld die ons concurrentievoordeel doet behouden. Deze nieuwe ontwikkelde modules kunnen worden toegevoegd aan onze in de markt staande medische producten en geven de chirurg steeds meer ondersteunende informatie over het weefsel dat hij voor zich ziet.

Integratie in de operatie kamer

Image guided surgery’ zoals dat met de onze eigen medische systemen wordt gerealiseerd, zal ook steeds verder geïntegreerd worden met beeldmateriaal dat preoperatief wordt verzameld. Mogelijkerwijs zal dit zover gaan dat de chirurgie op grond van deze informatie met precisie robots uitgevoerd kan worden. De impact op de patiënt van een operatie kan zo steeds verder worden teruggebracht.


 [AmD1]?

 

Tumor verf (slimme contrastvloeistof) vanaf 2019

Het opgebouwde distributienetwerk kan nu gebruikt worden om ons eigen medisch product (Quest Systemen) in combinatie met de slimme contrastvloeistof te verkopen. Effectief kunnen dan bij al onze bestaande systemen nieuwe kits verkopen met deze slimme contrastvloeistof[AmD1] . Wij ontvangen een percentage over de verkoop hiervan. De opgebouwde installaties bij ziekenhuizen maakt een snelle uitrol mogelijk voor de slimme contrastvloeistoffen.

Nieuwe technologie

Wij zijn partner in verschillende Europese Unie onderzoekstrajecten voor nieuwe technologie. Hiermee wordt de technologie van de toekomst ontwikkeld die ons concurrentievoordeel doet behouden. Deze nieuwe ontwikkelde modules kunnen worden toegevoegd aan onze in de markt staande medische producten en geven de chirurg steeds meer ondersteunende informatie over het weefsel dat hij voor zich ziet.

Integratie in de operatie kamer

Image guided surgery’ zoals dat met de onze eigen medische systemen wordt gerealiseerd, zal ook steeds verder geïntegreerd worden met beeldmateriaal dat preoperatief wordt verzameld. Mogelijkerwijs zal dit zover gaan dat de chirurgie op grond van deze informatie met precisie robots uitgevoerd kan worden. De impact op de patiënt van een operatie kan zo steeds verder worden teruggebracht.


 [AmD1]?

 

4. Nieuwe technologie

Wij zijn partner in verschillende Europese Unie onderzoekstrajecten voor nieuwe technologie. Hiermee wordt de technologie van de toekomst ontwikkeld die ons concurrentievoordeel doet behouden. Deze nieuwe ontwikkelde modules kunnen worden toegevoegd aan onze in de markt staande medische producten en geven de chirurg steeds meer ondersteunende informatie over het weefsel dat hij voor zich ziet.

5. Integratie in de operatie kamer

Image guided surgery’ zoals dat met de onze eigen medische systemen wordt gerealiseerd, zal ook steeds verder geïntegreerd worden met beeldmateriaal dat preoperatief wordt verzameld. Mogelijkerwijs zal dit zover gaan dat de chirurgie op grond van deze informatie met precisie robots uitgevoerd kan worden. De impact van een operatie op de patiënt kan zo steeds verder worden teruggebracht.

Markt en branche

Quest is met een omzet bijna € 2 miljoen binnen de markten waarin zij actief is een kleine speler met veel groeipotentieel. Het betreft markten die vele miljarden groot zijn en bovendien sterk groeien​:

1. De markt voor multispectrale - en hyperspectrale camera’s

De markt voor ‘imaging technology’ (fotonica) van multi- en hyperspectrale camera’s is wereldwijd $ 6,51 miljard groot in 2016. De verwachting is dat deze markt 10,9 % per jaar zal groeien tot $ 11,34 miljard in het jaar 2022. Bron: Zion Market Reseach.

Deze bedragen en percentages gelden voor alle sectoren in deze markt zoals hieronder is weergegeven. Deze markt bestaat uit de volgende delen:

  • Multi en Hyperspectrale camera’s
  • Medische diagnostiek en Life Science
  • Remote sensing en observaties
  • Machine inspectie en optische sorteringen
  • Overige.

In alle bovenstaande sectoren kunnen camera’s van Quest worden toegepast.

​2. Markt voor Endoscopie Systemen

Het medisch systeem van Quest Medical Imaging wordt zowel gebruikt voor open chirurgie als endoscopische chirurgie. Voor open chirurgie zijn geen objectieve cijfers beschikbaar daar deze markt relatief nieuw is.

De markt voor endoscopie systemen is wereldwijd $ 26,23 Miljard groot in 2016. De verwachting is dat deze markt 6,2% per jaar zal groeien tot $ 35,36 miljard in 2021. Dit behelst het hele scala aan producten wat tijdens een endoscopische operatie wordt gebruikt, zoals: een lichtbron, een trolley, de camera’s, beeldrecorders en laparoscopen. Bron: Marketsandmarkets.com.

3. Overzicht van nieuwe gevallen van kanker

Op grond van de meest recente wereldwijde cijfers (2012) is er sprake van ruim 14 miljoen nieuwe gevallen van kanker. Bron: American Cancer Society.

Wij richten ons op de groep die:

  • Te opereren is;
  • Veelal in westerse landen zit of waar de gezondheidszorg voldoende ver is om met deze technieken te werken.

Het aantal patiënten dat met één systeem behandeld kan worden zal naar onze inschatting op maximaal 200 liggen. Hiermee zal de omvang van onze markt op duizenden systemen uitkomen. 

cancer stats

Partners

partners

Structuur

Structuur Quest

Ondernemers

 

richard_meester

R.J.C. Meester​ (CEO/CTO) richtte het bedrijf op in 1998. Voert de technische ontwikkelingen aan en stond aan de wieg van de technische ontwikkelingen van de huidige producten.

hendrik_jan_van_es

H.J. van Es (VP Business Development) vertaalt de technologie naar de markt. Hij is verantwoordelijk voor de Sales en Marketing buiten de US, opbouw van het distributeurs netwerk en de ondersteuning daarvan. Mede verantwoordelijk voor de partnerschappen met de ontwikkelaars van de slimme contrast vloeistofontwikkelaars. Het werken met chirurgen en onderzoekers voor het uitwerken van de huidige en toekomstige toepassingen en het optimaliseren van het gebruik van het medische systeem, de Quest Spectrum.

rob_ngungu

R. Ngungu​ (COO, US Office) is verantwoordelijk voor de opzet en uitbouw van Quest Medical Imaging North America. Hieronder vallen onder andere de FDA-registratie, Business, Marketing and Sales strategie, het ontwikkelen van de merknaam en een sterk onderscheidend product/service aanbod om snelle groei mogelijk te maken.

Leendoel

De ontwikkeling van het Quest Spectrum Systeem, de registratie daarvan en de eerste marktintroductie is gefinancierd uit eigen middelen.

 

Met het geld dat we lenen via de obligaties zullen we investeren in uitbreiding van ons sales- en distributienetwerk, systemen voor verhuur en demo- systemen, klinische productspecialisten die chirurgen ondersteunen in het goed toepassen van de nieuwe technologie en de technologie bij andere afdelingen te introduceren om een brede acceptatie binnen de ziekenhuizen zeker te stellen.

Risico’s en zekerheden

Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Het belangrijkste risico dat u loopt, is dat ​Quest geen geld heeft om u te betalen of om de rente te betalen. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer de prognoses niet of onvoldoende gerealiseerd wordt. Dan kan het zijn dat u niets van de lening terugbetaald krijgt en dat u geen rente krijgt. Er worden verder geen zekerheden geboden. Voor de volledige risicoanalyse verwijzen we u naar het prospectus