NPEX MKB-Beurs

Nieuwe financieringsvormen voor MKB

Handelsplatform

Op ons online platform wordt rechtstreeks gehandeld dus zonder tussenkomst van banken of andere partijen. Dat houdt de kosten laag. Er gelden geen eisen voor aantal verhandelbare stukken, track record en IFRS. Een AFM-goedgekeurde prospectus volstaat. Processen zijn zodanig gestandaardiseerd dat een notering sneller en goedkoper kan. Wie zijn zaken goed op orde heeft, kan al binnen 10 weken genoteerd staan.

Op NPEX zijn verschillende soorten transacties mogelijk. Aangesloten beleggers kunnen via een veilingmethodiek onderling stukken kopen en verkopen. Uitgevende instellingen kunnen nieuwe effecten aanbieden (emissie). En beleggers in open fondsen kunnen stukken terugverkopen aan het fonds.

Koop en verkoop tussen beleggers onderling

NPEX is te vergelijken met eBay. De verkopende belegger bepaalt een vraagprijs en een biedtermijn. Andere beleggers kunnen binnen de aangegeven termijn bieden. De effecten gaan naar de hoogste bieder. Wordt onder de vraagprijs geboden, dan is het aan de verkoper om het bod al of niet te accepteren.

Verkoop van belegger naar uitgevende instelling

Bij een ‘open fonds’ is de uitgevende instelling verplicht de door een deelnemer aangeboden stukken terug te kopen tegen een bepaalde prijs (meestal de intrinsieke waarde of NAV). NPEX-beleggers met effecten in open fondsen kunnen deze vanuit hun online portefeuille rechtstreeks terugverkopen aan het fonds tegen de door de uitgevende instelling aangegeven prijs.

Verkoop van uitgevende instelling naar belegger

Bij een emissie kunnen deelnemers zich via NPEX inschrijven op de nieuwe effecten tegen de uitgifteprijs. Na sluiting van de inschrijvingstermijn wijst het fonds de effecten toe aan de deelnemers die zich hebben ingeschreven. Dit gebeurt op volgorde van binnenkomst.