Hoe het werkt

Alles wat u moet weten over beleggen op NPEX

De verkopende belegger bepaalt hoeveel effecten er te koop worden aangeboden, wat de vraagprijs is wanneer de biedtermijn afloopt. Andere beleggers kunnen binnen de aangegeven termijn bieden. Deze bieding is onherroepelijk en beleggers die willen bieden moeten 10% van hun biedprijs op hun rekening hebben staan. Dit bedrag wordt geblokkeerd tot de bieder is overboden of de biedtermijn eindigt. Dit is altijd op een donderdag om 12.00 uur en er een match tussen koper en verkoper is. Als de vraagprijs wordt geboden of wordt overboden, gaan de effecten aan het einde van de biedtermijn naar de hoogste bieder. Wordt onder de vraagprijs geboden, dan is het aan de verkoper om na het sluiten van de biedtermijn het (lagere) bod al dan niet te accepteren.

Open end beleggingsfonds

Bij een ‘open end beleggingsfonds’ is de uitgevende instelling verplicht de door een belegger aangeboden stukken terug te kopen tegen een bepaalde prijs (meestal de intrinsieke waarde of NAV). Op NPEX kunnen beleggers deze opdracht in het systeem invoeren.

Wat kost het

Op de NPEX-Beurs wordt rechtstreeks gehandeld, dus zonder tussenkomst van andere partijen. Dat houdt de kosten laag. Beleggers betalen niets voor het openen en aanhouden van een NPEX-rekening. Er worden transactiekosten berekend (0,5 %) bij koop en verkoop via het veilingmechanisme. Bij emissies wordt er een eenmalige emissie fee van 1,00 % in rekening gebracht. Beleggers ontvangen geen rente op hun NPEX-rekening. NPEX ontvangt van de ondernemingen een vergoeding voor het noteren van de effecten.

Dividend en rente

NPEX verzorgt namens het bedrijf of het beleggingsfonds de betaling van dividenden op aandelen of rentebetalingen en de aflossingen op obligaties. Deze betalingen worden bijgeschreven op de NPEX-rekening van de beleggers. U kunt zelf aangeven of de uitkering op uw NPEX-rekening blijft staan of direct doorgestort wordt naar uw bankrekening. U gaat hiervoor naar 'Mijn Gegevens' en kiest voor de optie 'uitkeringsmethode wijzigen'. NPEX is verplicht om de gelden die u aanhoudt op uw NPEX-rekening tijdelijk onder te brengen in een geldmarktfonds. Voor meer informatie over dit geldmarktfonds verwijzen wij u naar de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) van het fonds. 

Hoe regel ik het?