De MKB-Beurs                     

Vragen over effecten verkopen

 • Hoe kan ik effecten verkopen via NPEX?

  Het NPEX-handelsplatform werkt volgens het veilingprincipe. Vanuit uw portefeuille kiest u welke effecten u wilt verkopen en wat u ervoor vraagt. Gebruik hiervoor de knop verkopen en volg de instructies op het scherm. Hierna worden de effecten aangeboden op de beurs. Gedurende de biedtermijn kunnen andere deelnemers van NPEX bieden op uw effecten. De deelnemer die aan het eind van de biedtermijn de hoogste prijs heeft geboden, verkrijgt dan de effecten, mits deze prijs hoger of gelijk is aan uw vraagprijs. Als verkoper kunt u besluiten een bod onder uw vraagprijs toch te accepteren. Bevestig dit dan door te reageren op de e-mail die u naar aanleiding van dit bod ontvangen heeft.
 • Wat is een biedtermijn?

  Een biedtermijn is de periode waarbinnen beleggers kunnen bieden op aangeboden effecten. De verkoper kan bij het aanbieden van effecten een biedtermijn selecteren. Alle biedtermijnen eindigen op een donderdag om 12.00 uur. Een biedtermijn loopt minimaal 10 dagen. Het is daarom niet mogelijk om binnen de 10 dagen vóór het verstrijken van een biedtermijn nog een verkooporder in te leggen.
 • Wie kunnen er bieden op mijn effecten?

  Alleen beleggers met een NPEX-rekening kunnen (anoniem) bieden op de effecten.
 • Hoe werkt het koopproces voor effecten in ‘open-end’ fondsen?

  Bij open-end fondsen koopt u altijd effecten in geld en verkoopt u in stukken. Het aantal effecten wordt toegewezen op de uitvoeringsdatum. Bij het kopen van effecten in open-end fondsen neemt u de volgende stappen: u stort het bedrag waarvoor u wilt deelnemen in het fonds; direct na de uitvoeringsdatum ontvangt u een bevestiging van het aantal effecten dat u toegewezen heeft gekregen (bij open-end fondsen kunnen dit ook fracties van effecten zijn); nadat de effecten door het fonds zijn toegewezen, worden de effecten toegevoegd aan uw portefeuille. Voorbeeld: de effecten hebben bij aanschaf een intrinsieke waarde van € 10.000,-. U wilt voor € 25.000,- participeren in het open fonds. Op de uitvoeringsdatum (dit is later dan de aankoopdatum) hebben de effecten een waardering van € 11.000,-. U krijgt per uitvoeringsdatum € 25.000,- / € 11.000,- = 2,2727 stukken toegevoegd aan uw portefeuille. Net als bij overige beursgenoteerde beleggingsfondsen vindt afronding plaats op vier cijfers achter de komma.
 • Hoe wordt de prijs bij een ‘open-end’ fonds bepaald?

  Voor effecten in een open-end fonds geldt dat de prijs wordt bepaald door de intrinsieke waarde op de uitvoerdatum.
 • Hoe verkoop ik mijn effecten in open-end fondsen terug aan de bedrijf/ fonds?

  Indien u bent ingelogd kunt u in uw portefeuille kiezen voor verkopen. Het fonds zal hierna de effecten aankopen, mits aan de voorwaarden uit het prospectus wordt voldaan. Voorbeeld: de effecten hebben op het moment van verkoop een intrinsieke waarde van € 10.000,- per stuk. U wilt 2 effecten verkopen. Op de uitvoeringsdatum hebben de effecten een waardering van € 11.000,- per stuk. U krijgt per uitvoeringsdatum 2 x € 11.000,- is € 22.000,- bijgeschreven op uw NPEX-rekening. Bij open-end fondsen koopt u altijd in geld en verkoopt u in stukken. Het geld wordt uitbetaald op de uitvoeringsdatum.
 • Kan ik een verkoopopdracht annuleren?

  Zolang er geen biedingen zijn die gelijk of hoger zijn dan de vraagprijs kan de verkoopopdracht worden geannuleerd.