20 februari 2017 – De Arnhemse waterstoffabriek HyGear kan de komende jaren verder bouwen aan zijn veelbelovende toekomst dankzij een miljoenenkrediet van de overheid en een obligatielening die bijna is overtekend. Het bedrijf haalt er 4,5 miljoen euro mee binnen, het bedrag dat nodig is om zijn ambities te verwezenlijken. Goed nieuws voor de werkgelegenheid in Arnhem en voor het milieu.

HyGear is een jong, innovatief bedrijf op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Het bouwt, omdat de zaken zo floreren, op die locatie al een nieuw hoofdkantoor met testfaciliteiten voor de generatoren van waterstof, laboratoria, waterstoftrailers en een tankinstallatie voor voertuigen.

HyGear levert de industrie waterstof, maar in groeiende mate ook installaties om die zelf op te wekken. Een innovatie voor de komende jaren is het bouwen van een backup in Arnhem, voor wanneer deze machines stil liggen vanwege onderhoud. Het bedrijf levert dan zelf waterstof in trailers aan de industriële klanten.

Verder wil het bedrijf het nieuwe product HyREC introduceren, technologie waarmee gebruikt waterstofgas kan worden afgevangen, gereinigd en hergebruikt. “Dat kan het industriële gasverbruik met de helft reduceren“, zegt CEO Marinus van Driel.

De kosten van die activiteiten worden voor de komende jaren geraamd op 4,5 miljoen euro. Dat bedrag heeft het Arnhemse bedrijf nu binnen via een innovatiekrediet van bijna 2 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en via een op MKB Beurs NPEX geplaatste obligatielening met 7 procent rente, waarmee het 2,5 miljoen euro wilde ophalen.

De vraag naar waterstof als schone energiebron, met name vanuit de internationale industrie, is enorm gestegen. Navenant nam het aantal werknemers bij HyGear toe. Bijna vijftien jaar geleden waren er zes mensen werkzaam, in de loop van dit jaar groeit het personeelsbestand naar de 100 mensen. Waterstof wordt gezien als de brandstof voor de toekomst, ook voor transport. Auto’s zullen worden uitgerust met brandstofcellen die waterstof omzetten in elektrisch vermogen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

De vraag naar waterstof als schone energiebron is enorm gestegen.

Bron: De Gelderlander